ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Един от основните проблеми в затворите е тяхната пренаселеност
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:04 / 13.02.2017Коментари (1)1913
© Plovdiv24.bg
Заседание на комисията по правосъдие и вътрешни работи на ЕП се проведе миналата седмица. По време на заседанието се състоя изслушване относно ситуацията и условията в местата за лишаване от свобода в държавите-членки. Бяха обседени още европейските стандарти и добрите практики. Изслушването бе проведено в контекста на изготвянето на проектодоклад на Европейския парламент по темата.

През 2014 г. броят на затворниците и арестантите в ЕС е бил над половин милион души, стана ясно по време на изслушването. През 2015 г. средствата, изхарчени в ЕС за затворници, възлизат на 21 млрд. евро.

Един от основните проблеми в затворите е тяхната пренаселеност. По данни на Съвета на Европа 33 % от затворите в цяла Европа са пренаселени, като това е проблем основно в държавите от Източна Европа. В държави като Франция също има места за лишаване от свобода с надхвърлен капацитет от 200%. 

Като основна причина за пренаселеността бе посочено увеличението на присъдите с лишаване от свобода в някои държави единствено въз основа на обществен натиск, без това да е оправдано от гледна точка на нивата на престъпност.

Експертите посочиха като важен момент успешната реинтеграция на бившите затворници в обществото. За пример бе дадена Швеция, където някои категории осъдени, излежаващи по-леки присъди, прекарват последните месеци от присъдата си извън затвора, но с електронна гривна, следяща всяка тяхна стъпка. Това спомага не само по-лесната им интеграция в обществото, но и намалява броя затворници, което води до справяне с проблема на пренаселеност на затворите.

Експертите се обединиха около идеята, че за да бъде успешна реабилитацията, са необходими усилия не само от страна на затворника, но и на властите и обществото. А една успешна реабилитация намалява процента на рецидивистите, което също спомага борбата срещу пренаселеността в затворите.

Българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев, който е член на комисията по правосъдие и вътрешни работи, коментира, че в действителност трябва да се обърне повече внимание на допълнителни мерки на лишаването от свобода. Като такава той посочи електронните гривни. И призова за тяхното по-широко използване.

Радев даде два основни примера за възможна употреба на електронни гривни - за арестантите под домашен арест, което би улеснило и подпомогнало работата на властите, следящи за спазване на съответната мярка, както и за лица, за които има опасност да се укрият от закона и дори на напуснат страната. 

В такива случаи употребата на електронна гривна ще позволи на властите да проследяват движението на тези лица и да гарантират, че те няма да избягат от правосъдието. Така употребата на електронни гривни ще улесни работата на полицията и правосъдието и ще доведе до повече сигурност.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ако полицията си вършеше по добре работата и пресичаше порочни практики съответно нямаше да има толкова престъпления и респективно осъдени и вкарани в затворите.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: