ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Балдовалиев не извади късмет в Гърция, вижте къде е сега
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:54 / 14.02.2017Коментари (0)3062
© Plovdiv24.bg
Засичаме се случайно в ресторанта на "Гранд Лара Парк" в турския курорт Анталия, където екипът на Спортал е отседнал. "Зоране, ти ли си?", питам го. "Аз съм!", спира и се усмихва бившият голмайстор на Локомотив (Пловдив) и Локомотив (София) Зоран Балдовалиев. "Какво правиш тук? Не си ли в Гърция", учудвам се, като междувременно му се представям и се заговаряме по-сериозно.

Няколко дни по-късно сме седнали в лобито на хотела и Балдовалиев ми разказва за новото предизвикателство в кариерата си. Оказва се, че от няколко месеца игралият в България, Гърция, Израел и Саудитска Арабия нападател е в родния си град Струмица, за да помогне на своя добър приятел - македонската звезда и настоящ играч на италианския Дженоа Горан Пандев, в развитието на частния му проект "Академия Пандев".

Балдо е един от най-опитните в състава и е натоварен със задачата да помогне на тима да си спечели промоция в Първа лига и не само да се утвърди в елита, но и да си проправи път към европейската сцена.

"След като напуснах Локо (Пловдив), се завърнах в Гърция. Там обаче нещата отново не бяха добре финансово и се прибрах в Струмица. Тогава ми се обади Горан и ме покани да стана част от проекта. Съгласих се, но при едно условие - да бъда футболист, а не треньор или ръководител. Макар и да навършвам 34 години следващия месец, смятам, че мога да съм на терена още 3-4 сезона", уверен е голаджията, който през 2007-а за кратко време се превърна в любимец на "Лаута".

Старите дружки, и двамата юноши на Беласица (Струмица), бързо се разбират и Зоран се включва в проекта на най-големия македонски футболист. Желанието му - да помогне на родния си град да възстанови футболните си корени.

"Разбрахме се лесно, тъй като самият аз имам желание да помогна на Струмица. В местността има много талант, много деца, които искат да играят футбол и да се развиват, но в последните 10-12 години всичко бе замряло, след като начело на Беласица в един период бяха хора, които нямаха нищо общо с футбола. Горан ни събра 8-9 човека, които сме играли заедно като юноши. Президент пък ни е един от първите ни треньори в Беласица - Илия Матеничаров. Знаеш как е в живота - едни тръгват и стигат надалеч, други не толкова, а трети - спират много рано. Пандев обаче ни събра отново и даде възможност на всеки един да допринесе с нещо за този амбициозен проект. Може да се каже, че сме семеен клуб. Няма да е грешно, ако се каже не "Академия Пандев", а "Фамилия Пандев", шегува се Балдовалиев.

Шампионът на Италия и носител на трофея от Шампионската лига с гранда Интер през 2010-а вече седма година развива рожбата си. На дневен ред е построяването на хотел с прилежащ спортен комплекс, който да се превърне в пристан за академията му.

"Сега използваме градския стадион в Струмица или този на Хоризонт Турново, но може би през лятото теренът ни ще е готов и ще можем да сме в своя нов дом. Първоначалната идея на Горан е била да се развиват само деца, но знаеш как е - апетитът идва с яденето. Освен това е много по-добре, когато имаш и мъжки отбор, в който да даваш шанс за изява на талантите от школата. Така по-лесно ще се показват, по-лесно ще ги виждат чужди мениджъри и клубове и по-лесно ще се стига до продажба. Защото сега Пандев дава пари, но при положение че е напълно сам в това начинание, това не може да продължава вечно. Отнякъде трябва да идват и други финанси. Затова и сега се борим за участие в Първа лига догодина, а след това и в Европа. Работим по това стадионът да получи лиценз както за първенството, така и за евротурнирите", разкрива плановете на академията Зоран пред Спортал.

Избираният пет пъти за Футболист №1 на Македония Горан Пандев е пренесъл професионализма от Ботуша в родния Струмица.

"Влагат се много средства в децата - разказва Балдо. - Всичко и е осигурено. Функционираме като голям професионален клуб. Виждаш, на подготовка в Анталия сме, играем контроли срещу сериозни съперници. В школата всичко е на ниво - от екипировката до подготовката на кадрите. Децата постоянно ходят на турнири и мерят сили с големи отбори. Дано един ден всичко това се отплати, защото наистина се влагат много усилия и средства в този проект. Аз лично имах и други предложения, след като се прибрах от Гърция, но нещата така се стекоха, че реших да остана в Струмица. Имам желание да помогна на родния си град, да съм близо до семейството си, отворих собствено кафе и в същия момент Горан ме покани в академията. Нещата се случиха от само себе си. Затова и сме заедно тук с Филип Деспотоски и Драган Начевски. Имаме сериозен опит в чужбина и ни се иска да помогнем на по-младите да растат покрай нас, да се учат и един ден да пробият нагоре", пожелава си за финал македонският голмайстор, който е окачил на стената в кафенето си черно-бял екип с номер 28.

Източник: Sportal.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Радост на "Лаута"! Капитанът на Локомотив подписа нов договор
Черно море се надъхва за мача с Локо
Синът на Кривия отново тренира с мъжете на Локо, отлична новина за Евандро
Фенклубът на Локо към Хоркаш: Ела на стадиона, за да получиш изпращането, което заслужаваш!
Зума разказа за оферта от 3 млн. долара от Юве и за гол от 40 метра срещу вратар №1 в света
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: