ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Въвеждат лицево разпознаване на изпита за шофьори
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:28 / 14.02.2017Коментари (3)3508
© Монитор
Лицево разпознаване ще се прави по време на теоретичния изпит за кандидат-шофьорите. Това съобщи Георги Тодоров, заместник-министър на транспорта. Преди влизане ще се сканират личните карти на кандидатите, а след това ще се снимат докато решават листовките и изображенията ще се сравняват. 

Това ще пресече възможността кандидатите да си разменят работните места, което няма да позволява някой да решава теста вместо друг, обясни още той. 

Новата система трябва да заработи до края на март, когато ще бъдат пуснати и новите терминали за провеждане на теоретичен изпит на шофьорите. Въвеждането на изолирани кабини, в които да се отделя всеки кандидат-шофьор е част от мерките, които ведомството ще вземе срещу манипулирането по време на изпитите за книжки, обясни Тодоров. 

Местата в кабинетите ще бъдат изолирани едно от друго така, че кандидат-шофьорите да нямат физически или визуален контакт помежду си. 

Предвижда се още курсистите да минават през скенери за метал. Целта е да не се проверяват за мобилни устройства, чиято употреба е забранена. Очаква се в залите ще бъдат монтирани системи за контрол на изпитния процес, апаратура за регистриране на сигнали от електронни устройства, както и система за автоматично известяване и записване на сигналите при тяхното засичане. 

Ще бъде осигурена и специализирана мобилна техника, с която изпитващият да проверява за излъчвани сигнали от електронни устройства по време на изпита. С решение от миналата година листовките кандидат-шофьорите ще решават само в областните представителства на "Автомобилна администрация", които са 27 в цялата страна.

Освен това продължава и дейността на работната група, която ще променя въпросите в листовките, каза още Тодоров. И допълни, че срокът е удължен заради смяната на ръководството на ведомството. Миналата година са извършени над 3600 проверки на учебни центрове отчете още зам.-министърът. От тях на 90 са наложени санкции, а анулираните изпита са 280. 

През март се очаква да заработи и софтуер, който онлайн ще следи технически преглед на автомобила, каза още Тодоров. И поясни, че информацията ще отива директно в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА), като служителите ще могат постоянно да я следят реално време. Става въпрос за данните от трите уреда, на които се изпитва автомобила, това са стенд за спирачната система, димомер и газ анализатор. Освен това софтуерът на практика ще дава крайното решение на прегледа, допълни Красимир Калайджиев, изпълнителен директор на ИААА. 

Ще може да се следи дали наистина се извършва преглед и какъв е регистрационния номер на колата, уточни още Тодоров. По думите му до сега информацията за показателите на автомобила се съхраняваше само в пунктовете и служителите на "Автомобилна администрация" можеха да я следят в реално време, а проверки можеха да се правят само на място. Той обясни още, че това позволява промяна на стойностите им или въвеждане на фиктивни прегледи. Целта на новия софтуер е да се избегне именно субективният фактор при провеждането на годишните технически прегледи.

У нас работят над 1000 пункта за годишни технически прегледи. За година извършените проверки са около 3000, при които са съставени над 550 акта. От тях 134 са за издавани документи за техническа изправност на автомобили, които не отговарят на изискванията или не са били представени за преглед. При 15 от случаите е констатирано извършването на преглед със съоръжения и средствата за измерване, които не отговарят на изискванията. Започнала е процедура по отнемане на разрешителното за работа на 15 пункта, като два са вече с взети права.

Повече от 4 млн. автомобила се движат по българските пътища, от които по-малко от 15% са под 10 г. Това каза Александър Миланов, председател на Асоциацията на автомобилните производители. Според него трябва да се работи за повишаване на изискванията при регистрацията на коли, втора ръка, идващи от Европа. По думите му те трябва да минават подробен и надежден технически преглед, преди да бъдат пуснати за движение у нас. Експертът посочи още, че трябва да има регулаторни мерки за хората, които инвестират в поддръжката на своите коли.


Източник: Монитор







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Шефът не е в час за изпитите. Вече има заловени по време на изпита по практика, когато едни се явяват на изпит по теория, а друг на изпит по практика. Снимката от теорията е различна?Докато в чужбина съдържанието на изпита по теория е проверка на функционалната грамотност за водачи на МПС, тук е проверка дали могат да цитират текстове от закона.Каквито са изпитите, такива са и шофьорите.
0
 
 
Държава от тъпанари,които едни листовки не могат да научат за да вземат шофьорска книжка
Когато знам какво ми е само аз си знам какво ми е! Жалери
на 14.02.2017 г.
+1
 
 
Много хубаво само да го контролира някой... и друг въпрос проекто килърите по улиците какво, ще ги правим... надявам се Чопара(Шопара) да даде адекватната си оценка за невежите като мен, че той нали и давеж понеже аз съм невеж и за това питам само.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: