ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Няколко мегапроекта ключови за Пловдив, търсят се квалифицирани работници
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:25 / 14.02.2017Коментари (15)31291
© Google
Работна среща, организирана по покана на "Тракия икономическа зона" със съдействието на община Пловдив и "Индъстри Уоч", се състоя днес в Градския дом на културата "Борис Христов". Основната тема на разговорите беше свързана с развитието на зоната и перспективите, които стоят на дневен ред по отношение на образованието, осигуряване на качествени кадри, икономиката и инфраструктурата.

Освен представители на фирми от "Тракия икономическа зона" на обсъждането присъстваха кметът на Пловдив Иван Тотев, народните представители от 43-ия парламент Менда Стоянова и Атанас Ташков, областният управител Здравко Димитров, кметовете на общините "Марица" и Раковски - Димитър Иванов и Павел Гуджеров.

"Целта, която си поставихме през последните 5 години, е да работим за привличане на нови инвеститори, но заедно с това и да осигурим по-привлекателна и по-приятна среда за живот. Интензитета на развитие на града нараства все повече. 

"Тази година в бюджета на Пловдив са отделени 3 милиона лева за отчуждаване и ще стартираме проектите по изграждане на булевард "Северен" и реконструкция на булевардите "Васил Априлов" и "Голямоконарско шосе", сподели по време на срещата кметът на Пловдив Иван Тотев

Според него напълно реално е да се направи рехабилитация на Рогошко шосе и проектиране на всички връзки към съществуващите в района заводи и фирми. Той допълни, че бизнесът в града трябва да е спокоен за своите бъдещи инвестиции, защото икономиката в града е устойчива.

"Пловдив е лидер като индустриален работодател със заети над 72 000 човека, което е повече от Бургас и Варна взети заедно", заяви Георги Стоев от "Индъстри уоч". 

"Ако се включи и промишлеността, броят се увеличава до 90 000. Икономическата зона все повече увеличава своите граници към Хасково и Димитровград", допълни още той.

Участниците в срещата стигнаха до извода, че вече е необходимо не само да се търсят нови инвеститори, нещо, по което се работи през последните години и което дава добри резултати, а да се помисли в посока задържане на съответния бизнес и осигуряване на все по-качествени и квалифицирани работници.

Според Пламен Панчев, съуправител на ТИЗ, Пловдив заема централно място по инвестиции, но е необходима цялостна програма за задържане на бизнеса, който да може да планира своите инвестиции.

"Сериозен диалог е нужен по темата с инфраструктурата. През последните години правителството на ГЕРБ работи усилено и успя да изгради магистрали", уточни Атанас Ташков. 

Той посочи, че в програмата на партията е заложен ремонт за Околовръстното шосе на Пловдив от Пазарджишко шосе до Асеновградско шосе, активно се работи и по Ягодовско шосе, в задачите е и довършване на пътя Баня - Карлово, където има 10-километров участък за ремонт. 

Основен приоритет е и реконструкцията на Голямоконарско шосе, Рогошко шосе, както и пътят Пловдив - Асеновград, като за последния проект финансирането е вече осигурено и в рамките на 18 месеца след старта на строителните дейности може да бъде приключен.

Представителите на бизнеса споделиха, че потенциалът на Пловдив е голям, а постигнатото трябва да се надгражда. Начинът да стане това е посредством обучаване и подготовка на професионални, квалифицирани кадри чрез непрекъсната съвместна работа на бизнеса с училищата в съответствие с нуждите на същия този бизнес, който да осигури необходимото заплащане на работни заплати в съответствие с европейското такова.

От срещата стана ясно още, че е абсолютно необходимо и от първостепенно значение довършване на булевард "Васил Априлов", изграждане на булевард "Северен", а в национален мащаб - изграждане на още пътни артерии, тунел под Стара планина.

Според Менда Стоянова начинът за осъществяване на големите инфраструктурни проекти е по пътя на концесиите. 
 
"Фокусът трябва да се насочи и към детските градини и началните класове в училище. Има много деца, които не посещават тези заведения и не получават базовите знания за грамотност, а оттам възможността за повече квалифицирани кадри все повече намалява. Затова е необходимо децата да посещават училище и ако това не се случва, то родителите да бъдат санкционирани или съответно стимулирани.", обясни тя. 

Според областния управител Здравко Димитров освен тунелът под Шипка важни още са каскадата "Въча", летище "Пловдив", а бизнесът да стимулира младите хора посредством стипендии. 

Според участниците в днешния форум много от проблемите могат да се решат, ако професионалните гимназии във всяко едно направление станат общински и работят съвместно с икономическия клъстър и образователния борд, който беше сформиран преди няколко месеца между община Пловдив, Министерството на образованието, "Тракия икономическа зона" и "Индъстри уоч". 

Подобни срещи разговори, на които да се обсъждат различни въпроси и теми за решаване, както и насоки за бъдещи планове, ще има регулярно през 3 месеца, като форматът ще бъде още по-обхватен.


Още по темата: общо новини по темата: 520
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ей тва не е истина.. Всеки ден 90 000 -100 000, как не ви омръзна.. Голяма кампания из медиите.. Ама като няма балами е зор..трябва да се създаде истерия, белким народа гладен се нареди на опашка да робува за без пари...
0
 
 
Един АЕЦ няма да е лошо, но кви са тея мегабезполезни оазисо-пълнещи проекти?
0
 
 
"The total number of Bulgarians working abroad is bigger than their homeland's entire workforce at the moment, new data suggests. As of 2015, some 2.5 million people born in Bulgaria work outside the country, with their contributions sent home amounting to EUR 1.7 M (in an economy of around EUR 40 B). To compare, the active population in Bulgaria's labor market totals 2.2 million." Много се развива България...в посока ЕС...
+2
 
 
За 500 лв. на месец бруто работници бол.То и за това свястни хора трудно се намират за тези пари.
+1
 
 
оставам с впечатлението че тролската заплата е между 400 и 500 лв :) ..... я вземете си намерете работа :) хем да изкарате малко пари и да се кротнете :) ..... хем да се разкарате от форума да не ви четем глупостите :)
0
 
 
.... и отново шепа мрънколясници ни убеждава че ..... каквото и да се направи в този град ....... не не нееееее уйас :) все едни и същи коментари под всяка подобна статия :) ...... нищо де той кервана си върви .... те нека си лаят :)
+4
 
 
вижте по терминалите, тук останаха само чалгаджии
-2
 
 
Наистина ли ще стартира проекта Голямоконарско шосе или пак сме пред избори?! Кога ще стартира водният проект на Пловдив за 106млн по ОП Околна среда?
+5
 
 
който търси намира много бързо ако дава $, ако не дава пътят ще е дълъг и мрачееенн осеян със сволачи.
+7
 
 
В Пловдив вече всичко е МЕГА,МЕГА ПРОСТОТИЯ,МЕГА ЧОБАНИЯ,МЕГА МРЪСОТИЯ,мега заплати от по 500 лв,
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: