ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Третокласници от Пловдив станаха съдии за 1 час
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:20 / 16.02.2017Коментари (2)5043
© Георги Прокопиев
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Княз Александър I":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
 

Учениците от ІІІ-в клас на Основно училище "Княз Александър Първи" бяха специални гости на Апелативен съд - Пловдив по време на инициативата "Час на класа". Третокласниците бяха приветствани за добре дошли в Съдебната палата от Магдалина Иванова - председател на Апелативен съд - Пловдив.

Тя им представи Христо Крачолов - съдия в Апелативен съд, който влезе в ролята на техен учител и ги запозна с някои подробности от работата на съда. Той разказа на учениците какви видове дела се разглеждат в съда.

"Ако гледате репортаж по телевизията, само по цвета на папките можете да разберете какво дело разглежда съдебният състав, тъй като материалите по наказателните дела са в червени папки, а по гражданските - в зелени", разказа съдия Крачолов. 

Той нагледно описа на децата случка с грабеж на мобилен телефон от ученик в парка, при която извършителят е арестуван. На живо учениците извършиха разпознаване на нападателя, той бе "арестуван" и изправен пред съда.

В ролята на съдебен състав, прокурори и адвокати влязоха ученици, които облякоха тоги. Последва атрактивна симулация на съдебен процес, в която учениците имаха реплики. Те разпитаха "подсъдимия", прецениха каква е "вината" му и произнесоха "присъда".

Служители от Областно звено "Съдебна охрана" демонстрираха техники при конвоиране на задържани лица, оръжията и помощните средства, които използват. Децата разгледаха и полицейските автомобили, с които се транспортират обвиняемите.

"За учениците посещението в Съдебната палата е голяма емоция, която ще помнят цял живот, респектирани са силно. Интересно им е да влизат в роли, които са им познати досега само от филмите", сподели класната ръководителка на III в клас Боряна Топалова. 

По време на Часа на класа им бяха показани веществени доказателства от реални съдебни процеси, сред които металотърсач, различни самоделни оръжия.

На финала на "Часа на класа" съдия Христо Крачолов връчи протокол от воденото съдебно заседание на Боряна Топалова. Магдалина Иванова - председател на Апелативен съд - Пловдив, връчи на всеки от учениците грамота за участието му в "Часа на класа".

"Надявам се някои от вас да станат бъдещите съдии, прокурори, адвокати. Но за това трябва много да учите", напомни Иванова на учениците.

По време на "Часа на класа" в зала №1 на Апелативен съд - Пловдив студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, от специалностите "Фотография" и "Графичен дизайн и фотография", проведоха час по репортажна фотография и заснеха кадри от "съдебния процес".

Фотографии на студентите от АМТИИ, направени по време на часа на класа, ще бъдат публикувани на сайта на Апелативен съд - Пловдив.

Инициативата "Час на класа" започна преди две години. През това време над 200 пловдивски ученици са посетили Съдебната палата, запознавайки се с дейността на магистратите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.02.2017 г.
0
 
 
Урокът беше прекрасен децата с интерес и огромно внимание и любопидство поглъщаха всичко което им показаха,разказаха. Те сами взеха участие в съдебното дело като съдий,прокурори,адвокати, дори издадоха песъда.Накрая бяха наградени с почетни грамоти и пуснаха сирените на служебните полицейски коли.
0
 
 
А хората учат с години за тази длъжност :D
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: