ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Две годишнини отбелязват едновременно УМБАЛ "Св. Георги" и МУ Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:04 / 27.02.2017Коментари (0)3734
©
проф.д-р Иван Дечев
С тържествена програма на 1 март, сряда, ще бъдат отбелязани 50 години от основаването на Клиниката по урология на УМБАЛ "Свети Георги" и 25 години от създаването на Катедрата по урология и обща медицина към Медицинския факултет на Медицински университет - Пловдив. Това съобщи ръководителят на клиниката и началник на катедрата проф. д-р Иван Дечев.

Празничното събитие е с начален час 15:30 ч. и ще се проведе в 8-а аудитория на Аудиторния комплекс на МУ - Пловдив на бул. "Васил Априлов" №15 А. На него са поканени уролози от всички пловдивски лечебни заведения, ръководствата на УМБАЛ "Свети Георги" и МУ - Пловдив, ректорите на медицинските университети и деканите на медицинските факултети в цялата страна, студенти и приятели на Клиниката по урология и на Катедрата по урология и обща медицина.

В програмата са включени изпълнения на трио "Сопрано". Известен като обаятелен оратор, самият проф. д-р Иван Дечев ще представи половинвековната история и дейността на ръководената от него клиника, както и научните постижения на катедрата. Гордее сe с факта, че е запалил много млади хора за урологията. В момента трима от неговите възпитаници са новите специализанти в Клиниката по урология - д-р Ивайло Гецов, д-р Тодор Горанов и д-р Стоил Томов.

Възможността да се занимава с хирургия - както ендоскопска, така и от.нар. отворени операции, привлича д-р Томов. За д-р Горанов е важно разнообразието от възможности - участие в хирургични интервенции, лечение на проблеми с фертилитета, работа в кабинет. 

"Урологията е бурно развиващата се медицинска област, а и тук има повече възможности от много други урологични звена", смята д-р Гецов. 

"При нас идват случаи каквито другите урологични клиники едва ли са виждали някога", уточни проф. Дечев и допълни, че тримата му специализанти искат да се занимават и с научна дейност в Катедрата по урология и обща медицина на МУ - Пловдив.

В Клиниката по урология на УМБАЛ "Свети Георги" случаите се разглеждат детайлно в присъствието на всички лекари, вкл. и специализантите, което наред с възможността да се присъства на всички операции, е ключово за обучителния процес, смятат тримата млади лекари. 

Полезно за всички нас е колективният дух и академичната атмосфера да вървят ръка за ръка, коментира проф. д-р Иван Дечев.Според него успехите са резултат на високия професионализъм и спазването в максимална степен на правилата на добрата медицинска практика.

В клиниката работят 50 души - 16 лекари, вкл. и 3-мата специализанти, 19 медицински сестри, 2 технически секретари и 13 санитарки. В условията на 24-часова спешност тук се лекува най-тежкият контингент сред урологичните случаи в Южна България. 

Приемат се всички заболявания по медицински стандарт "Урология", одобрен през 2014 г., на който проф. Дечев е един от рецензентите. Клиниката по урология разполага с 50 легла, разпределени в два сектора - за заболявания на долните и на горните пикочни пътища.

Урология се преподава в 4-и и 5-и курс на студентите от Медицинския факултет на МУ - Пловдив, а обща медицина - в 5-и курс, обясни проф. Дечев. Научната продукция на Катедрата по урология и обща медицина включва публикации в специализирани национални и международни списания, участия в научни форуми у нас и в чужбина, съавторство в учебници и учебни помагала и монографии. 

За тази година предстоят 5 публични защити на докторанти от катедрата. Основана през април 1991 г. първоначално само като Катедра по урология, наскоро към нея проф. Дечев присъединява и "Обща медицина". Той е и директор на департамента по езиково и специализирано обучение в МУ - Пловдив.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: