ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
За катарзиса на Иво Христов и "умиращия" електорат на БСП, който чака да го вкара в парламента
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:34 / 04.03.2017Коментари (15)18286
©
Кой е проф. Иво Христов - водачът на листата на "БСП за България" в 16-и МИР Пловдив? Този въпрос си задаваха вероятно хиляди пловдивчани преди седмици, когато бе утвърдена номинацията на университетския преподавател за социалистическата листа в Пловдив-град. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се опита да ни го представи като експерт - човек със сериозен академичен потенциал, вярвайки, че това ще е достатъчно на "червените" избиратели, за да подкрепят посочения от нейното бюро кандидат.

Поведението й, както и отношението към пловдивските социалисти е меко казано обидно, категорични са голяма част от тях. Мнозина помнят думите, с които съвсем доскоро политическият анализатор не само громеше, но и унижаваше "червения" актив и не могат да си обяснят неговото дебелокожие.

Медийните изяви на проф. Иво Христов по темата БСП са десетки, може би стотици. Безспорно той е изключително интелигентен човек с капацитет, който малцина притежават, но честно казано възгледите му изглеждат безкрайно радикални, а отношението дори към партията, която го е издигнала - повече от обидно. В това ни убеждават и откровенията на Христов в две от интервютата, които е дал на тема БСП.

В първото впечатление правят меко казано шокиращите му изказвания пред списание "a-specto". "Доган все под наем БСП за определен период от време, за да свърши някои работи"! е заглавието на скандалното интервю, като в текста има още по-смущаващи твърдения. "БСП не е нищо друго освен организацията, която представлява политическия фронтмен на българския преход, който пък има за свое основно съдържание преразпределение на обществената и държавната собственост, натрупана по времето на социализма в ръцете на богоизбраната част от номенклатурата. Като цената за това беше сриването на страната ни от Втория в Третия свят, тотална деиндустриализация, връщането на страната в едно полуархаично и предмодерно състояние, превръщането на България в периферна лимитрофна територия, тоест периферия на периферията на ЕС. Една мъртва зона между Русия, Близкия изток, Турция и ЕС с доминитета, разбира се, на САЩ в региона. Така че, когато говорим за промяна на БСП, трябва много ясно да кажем, че тя не е възможна".

По-надолу в интервюто проф. Иво Христов доразвива вижданията си със смущаващи твърдения за симпатизантите на БСП: "Върхушката на БСП паразитира върху носталгично настроения и все по-умиращ електорат. По цял свят левите партии държат младежките движения, активните малцинства или мнозинства, ако щете. У нас "лявата партия" се спаружва и се превръща в лимитрофическо образувание около все по-умиращ електорат в буквалния и физическия смисъл на тази дума. И колкото и да е странно, електоралното свиване на БСП е по-скоро медицински, а не социален процес".

Проф. Иво Христов смело говори и за олигархията - тази, която "от години управлява БСП и използва партията за личните си цели". Интервюто е дадено през 2014 година. Интересното е как ли се чувства днес професорът в компанията на едно от знаковите лица на БСП в Пловдив - Георги Гергов, чийто образ лесно може да бъде открит във въпросното интервю. Явно обаче Иво Христов е преживял своя катарзис, както обичаше да се изразява бившият лидер на БСП Сергей Станишев и сега не чувства ни най-малко неудобство от думите си, казани преди има-няма три години.

Катарзисът обаче явно е настъпил съвсем наскоро, защото на 8-и ноември миналата година - само три месеца преди Христов да бъде обявен за водач на листата в 16-и МИР, той продължаваше да громи Левицата. "Ако в БСП си мислят, че резултатът за ген. Радев е вот за тях-самите, са далеч от реалността", анализира пред БНР Иво Христов. Той изрично натъртва, че БСП не бива да брои гласовете за ген. Радев като свои. "Тази партия има големи проблеми. Тепърва ще трябва да доказва, че е социалистическа партия, а не представител на същите олигархични групировки, които ни докараха до този хал", каза тогава професорът.

Днес, разбира се, той застъпва съвсем различна теза. Твърди, че е влязъл в политиката, за да има "няколко разумни гласа", които да дават тон на "политическите нрави". Иво Христов изглежда не си спомня за доскорошните си твърдения, а и май няма кой да му ги припомни. В едно от малкото интервюта, в които темата все пак се засяга, пред колегите от вестник "Труд", той твърди, че критиката му е била добронамерена и бърза да избяга от темата.
Дали традиционният ляв избирател, който е много докачлив на тази тема, ще гласува доверие на Иво Христов - ще разберем съвсем скоро. Факт е обаче, че в партийните структури има огромно недоволство срещу спуснатия от София водач и изглежда обидата, която той им нанесе, трудно ще бъде преглътната.

 

Източник: Стиляна Божидарова








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Психар след криза.Този поглед е ,като за учебник! Ама хубаво,че е зарязал личната хигиена,че инак се гордееше с нея!Обаче вече тръгна да бърши задници,че ако сложат Гергов,ще вземат на мура - к..у...р..а :)
Aнонимен
на 04.03.2017 г.
+7
 
 
Когато са спуснати да "образоват" и да ръсят професионализъм,градивната им критика създава ореол на независими аналитици,НО с леви възгледи.Когато вече личната политипеска хигиена ги напусне и пристанат на Партията-майка,тогава вече им лъсва червения г*з.Този е фанатично ориентиран рубладжия,роден в Киев в правилното семейство.А ,че е с ментални проблеми е видно ,като присвие очички и стисне зъбки,като младо комсомолче!
+15
 
 
Само едно не разбирам - как може да отидеш на избори и да гласуваш за хора, които вече са управлявали страната и са взели редица лоши решения ? Или трябва да си неграмотен, или глупав, или луд. Не ги разбирам червените бабички. Мрън-мрън пенсията малка... а 20 години що не се борихте да ви е хубава пенсията ? Малоумна история... Ходете пак си ги избирайте боклуците, та после пак да се чудите "ми сега какво ще правим"
+8
 
 
*Безспорно той е изключително интелигентен човек с капацитет, който малцина притежават,* - лицето е с ясно изразени шизофренични прояви,маниакално-депресивно проявяване на мирозрение и практики.Такива личности са със скрити параноични изблици,често преминаващи в склонност към насилие,което е умело прикривано.В много от наблюдаваните случаи има и сексуално безсилие,прикривано като проявявано високомерие към представителите на противоположния пол.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: