ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Путин идва догодина, ще обсъжда съвместни проекти с Радев
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:53 / 05.03.2017Коментари (3)2612
©
Руският президент Владимир Путин може да пристигне на посещение в България през следващата година, като, ако това стане, формалният повод ще е 140-тата годишнина от Освобождението, но освен това ще се обсъждат и конкретни двустранни проекти. Това стана ясно от думите на н.пр. посланик Анатолий Макаров в студиото на "Тази неделя".

Той е говорил по темата с президента ген. Румен Радев: "Обсъдихме, че би било много интересно и би било полезно като един символ на нашата братска дружба и тези минали изпитания по време на вековете действително да има едно посещение на президента за 140-годишнината от Освобождението на България, но това е само на теоретична основа".

Макаров отбеляза, че е "достойно за съжаление", че от близо 10 години у нас не е идвал руски държавен глава. "Просто президентът да пристигне да пие чай или кафе с българския президент е несериозно - това е приятно, но не мога да кажа, че това е основна цел на посещението. Обсъждаме, че трябва да се подготви работната част на визитата, какво може да се подготви, да се разгледат конкретни проекти", обясни дипломатът.

Запитан за един подобен проект - газовият хъб "Балкан", посланикът отговори, че Москва има интерес. "Ние трябва да разберем едно - с вас вече се опитахме да направим "Южен поток" всичко това свърши доста печално. Искате ли същия подход - не искате. И Русия не иска този подход. Ние сме готови да разгледаме нашите възможности за включване в газовия хъб, но молим - дайте да видим вашите технико-икономически обосновки, плюс финансовите обосновки, да знаем, че има съответните гаранции от ЕС за реализирането на този проект", обясни Макаров.

По отношение на Втора атомна и евентуалния Седми блок на "Козлодуй" руският посланик заяви, че търговски интерес не липса и след сформирането на ново правителство ще има разговори: "Може би ще намерим инвеститор, може би ще работим съвместно".

Той беше категоричен, че и "Южен поток", и "Белене", и "Бургас-Александрупулис" не са се случили само заради липсата на политическа воля.

Ако в Брюксел се вземе решение за усилване на военния компонент в Черно море, защо това трябва да ни радва, запита Макаров. Той припомни, че Русия е била обявена за "заплаха за НАТО" и военна техника пристига в Полша и прибалтийските страни.

"Черно море е едно море на дружбата", категоричен беше Анатолий Макаров. По думите му вместо натовски кораби, в него трябва да плава пътнически ферибот от Новорусийск до Варна и Бургас.

"Балансът на силите е нарушен, сега сме се върнали към мисленето от времето на Студената война", коментира посланикът.

Той призова ЕС да отмени санкциите срещу страната му, като отбеляза, че в началото за Русия е било тежко, но вече се стабилизира. "Санкциите на никого не са необходими, и на вас не са необходими, и на вашата промишленост не са необходими. Помня като бях юноша българските плодове и зеленчуци, българските вина и българските цигари в Русия. Сега няма и помен от тях", посочи Макаров.

Анатолий Макаров е вече от 4 месеца у нас. Връчил е акредитивните си писма на Росен Плевнелиев в края на мандата на президента: "Той отбеляза, че има голям пропуск в нашите отношения през тези 5 години. Нямаше особено близък диалог, особени посещения, икономическите отношения не бяха на необходимата висота".

Посланикът се изказа ласкаво за настоящия държавен глава Румен Радев: "Знаете ли, той ми импонира още в самото начало, когато водеше предизборната кампания, имаше много претеглени и умерени изложения". Макаров цитира и изказването на генерала пред депутатите при полагането на клетва ("Дошло е времето, когато решенията ще се вземат в България, а не зад граница") и посочи, че на нашата страна й трябват силни и авторитетни политици.

За него лидерът на БСП Корнелия Нинова е "симпатична жена", която работи начело на своята партия, а Бойко Борисов е "човек със солиден авторитет". Все пак посланикът твърди, че все още няма близки приятели сред българските политици.

Около избирането на Радев, а и не само, в публичното пространство се появиха информации, че Кремъл се намесва в изборния процес у нас и се опитва да дърпа конците на вътрешната политика на България. Бърка ли се Москва във вътрешните дела на България? "Аз не съм получавал такива указания, моят предшественик също не е!", отговори през смях Макаров.

"Оставете Русия на мира, дайте да се справим с нашата си работа (...) Вие избирате президента, аз ще работя с този президент, когото ще избере българският народ", категоричен беше дипломатът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
България НЕ Е президентска република,че Путин да обсъжда проекти с Бг президент.Или си назначиха нов ШЛЕмофонник,да им докарва шлемове и след него да плащаме НИЕ.
0
 
 
Си го преместя в крачола че Путков идвал догодина.До догодина има много време :)
+2
 
 
Ха да ни е честито!!! Чърчил има едно мнооооого хубаво изказване за гласуването- истинското гласуване е с краката- кой е избягал в русия???!!!(дори рубладжийте не искат), а в омразните щати???!!! Дори рубладжийте се кефят на ползите от тях!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: