ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Радан Кънев: България ще стане по-богата само ако спрем кражбите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:47 / 06.03.2017Коментари (7)2881
© Plovdiv24.bg
Радан Кънев, лидер на Нова Република: Тръгваме на истинската борба срещу корупцията както в Румъния България ще стане по-богата само ако спрем кражбите от най-горе до най-долу.

- Г-н Кънев, всеки ден пътувате из страната. Какво ви споделят хората?

- Хората винаги ни задават най-болезнените въпроси - дали ще успеем да се преборим с корупцията, кражбите и бедността. Казват ни: "Подкрепяме ви, защото имате смелостта да говорите за проблемите едно към едно". Питат как стана така, че доходите на румънците са два пъти по-високи от нашите, цената на храната - по-ниска и всеки ден гледаме по телевизията как в Румъния вкарват корумпираните чиновници в затвора. При нас се разиграва шоу - уж се повдига обвинение, а след това няма нищо. 

- Какво трябва да се промени в България, за да стигнем поне румънците?

- Трябва да започнем истинската борба с корупцията. Тогава ще се отпусне примката на партийните обръчи и монополите и бизнесът ще поеме въздух, ще работи по-агресивно и ще създава нови работни места. В Румъния влизат три пъти повече чужди инвестиции, отколкото в България. Оттам естествено се увеличават доходите на хората и възможностите им да живеят по-добре. Ние от Нова Република предлагаме пакт за икономически растеж без корупция, който следва модела на успеха на Румъния. 

Първо, въвеждане на антикорупционния заместник - главен прокурор и създаване на дирекция за борба с корупция в прокуратурата. На второ място - децентрализация и реформа в администрацията със съкращение на излишните служители и увеличаване на доходите на тези, които качествено работят. Трето, необходимо е намаляване на ДДС за храни, лекарства и книги от 20 на 9 %. Това прави храните по-достъпни и по-качествени, насърчава местния производител и намалява измамите по ДДС. 

- Казвате, че в България се краде. Кой и какво краде?

- За огромно мое съжаление България стана държава, в която се краде на всички нива. Излишно е да споменаваме двата скандала с КТБ и АЕЦ "Белене", където държавата даде над 6 млрд. лева само за последните две години. Тези пари можеха да отидат за образование и за пенсии, вместо да покриват тези кражби. Всяка голяма обществена поръчка се печели от три - четири фирми.

Плащат се огромни комисионни директно на партиите - на БСП, ГЕРБ, ДПС. Те минават през свързани с Делян Пеевски лица, който работи като брокер на всички. Обществените поръчки основно за пътни проекти се изпълняват изключително некачествено - след като са завършени, започват ремонти, като се харчат нови пари и отново се краде. На по-ниското ниво най-големият проблем са поръчките за сметопочистване и извозване на боклука. Всички знаят, включително и в Пловдив, кои групи в Общинския съвет представляват боклукчийската мафия. 

- В момента върви голямото предизборно наддаване на партиите за високи заплати и пенсии. Нова Република на какво залага?

- На ускорен икономически растеж. Ние залагаме на освобождаване на бизнеса от рекета на администрацията и от бумащината, за да може да произвежда повече. Гарантираме, че ако участваме активно във властта, ще има икономически растеж над 6 %, какъвто постигна Румъния. Унгария, Полша, прибалтийските републики минаха растежа над 5-6 % и успяха да увеличат средните нива на доходите.

- Как да разберем кои обещания са реални и кой ни лъже?

- Има начин да различите лъжеца от отговорния политик. Държавата определя минималните нива, но ако няма реален икономически ръст, те се гарантират с дългове и с изстискане на бизнеса. Например, обещанието за 650 лв. минимална заплата означава дългове и бизнесът в бедните райони на страната да фалира, защото няма да може да плаща такава заплата. Ние говорим за средни нива на заплати и пенсии , ако се постигне този икономически ръст, на който залагаме, и ако България влезе в еврозоната. Тогава след четири години в страната ще има над 750 евро средна заплата и над 300 евро минимална пенсия. Ако с две думи трябва да кажем цялата програма на Нова Република, тя е "Всекиму заслуженото". 

- Защо се разпадна дясното? 

- Дясното в България може да бъде само алтернатива на комунизма и на социалистическия начин на управление. В България има две комунистически партии - ГЕРБ и БСП. Дясното може да бъде единствено алтернатива и на ГЕРБ, и на БСП, които са като сестри близнаци. Т. нар. Реформаторски блок избра да бъде шаферка на сватбата между ГЕРБ и БСП, която тръгва от с. Маноле.

Сигурен съм, че много свестни хора и в СДС, и в ДБГ, и в БЗНС не искат да бъдат присъдружна партия на ГЕРБ и разбират, че тази фалшива десница, която ГЕРБ предлага, не може да спре БСП. Колкото повече десни хора го осъзнават, толкова по-силно ще бъде единното дясно в България. 

От изявленията на Борисов се вижда, че той капитулира, защото знае, че губи изборите, Нинова вече го е била и си търси оправдание. Неслучайно избяга от дебат с нея. Така правят страхливците в политиката. ГЕРБ и всички присъдружни партии на ГЕРБ са ментета и не могат да спрат комунистите. Ние трябва да спрем комунистите, но това може да направи само истинска десница.

- Как хората да направят правилния си избор?

- Да видят кой говори истината, без да го е страх, и да го подкрепят, защото ще имат нужда от такъв защитник в задаващия се много омазан, да не кажа много по-силна дума, свински парламент. 



Още по темата: общо новини по темата: 527
18.08.2020 »
02.05.2018 »
05.04.2018 »
28.09.2017 »
28.09.2017 »
28.09.2017 »
предишна страница [ 1/88 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Защо докато тези господа бяха в парламента, не се заеха с решаването на тези наистина големи проблеми в страната!! Защо не правиха предложения за промени на законите и т.н. Сега се сетиха да "разиграват", за кой ли път, тази карта и да залъгват хората, че видите ли като са на власт ще променят това или онова. А когато бяхте във властта-къде спахте или от усилия да крадете и да влизате в корупционни схеми, не ви остана време за хората. Та това е от много години, Да ни би да е от сега??? Нещастници и претендират, че са демократи!!!
Сподели какво ново....
на 06.03.2017 г.
+5
 
 
Ами аре де, от кога ви чакаме да спрете. Ама не спирате, вашата мамица, сладко ви е...
+2
 
 
Браво, вече знаете какво трябва да се промени, за да се оправи България. Сега остава и да спрете да крадете... всички...
0
 
 
Да оставим популизма! Въпросът е КАК да бъдат спряни! Трябва длъжностите на Областен и градски прокурор, Областен и градски председател на Съда, Председатели на Апелативен Съд, Областни комисари на полицията да станат изборни длъжности! Така нито министрите, нито Президентът ще могат свободно да се месят в тяхната работа. Хубави или лоши, Законите трябва да са за всички и най-важното, да работят тези закони!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: