ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Петър Зехтински: Ще работя за завършването на стадион "Христо Ботев"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:19 / 06.03.2017Коментари (1)6454
©
Поставянето на Петър Зехтински в кандидат-депутатската листа на ПП ГЕРБ в Пловдив едва ли е изненада за някого в града под тепетата. Всички, които познават добре настоящия директор на Дирекция "Спорт и младежки дейности" към община Пловдив, са единодушни, че легендата на Футболен клуб "Ботев" е възможно най-точният избор. 

Роден на 15-ти септември 1955-та година в Пловдив, Петър Зехтински е възпитаник на детско-юношеската школа на "Ботев" с треньор Косьо Енчев. Талантът му е забелязан още в кварталните мачове. Оттам идва и прякорът му - Заека, тъй като Зехтински често е бил най-малкият на терена. Това обаче никога не му е пречило да е един от най-добрите с топка в крака. "По-големите понякога много ми се ядосваха, защото ги мамех лесно, провирах се между тях и не можеха да ме спрат", казва с усмивка Зехтински. 

През 1969 г. с отбора на "Тримонциум" е победител в турнира "Футболна смяна", през 1974 г. е в отбора на "Тракия", а през сезон 1974/75-та година преминава в "Арда" Кърджали. 

"Това беше изключително ценен опит за мен, смятам, че израстнах много във футбола по време на престоя си в "Арда", признава Зехтински. 

Едва на 20 години той е забелязан от съгледвачите на "Ботев" и се завръща в родния си град. Това става след една контрола между "жълто-черните" и "Арда", след която дори феновете на "Ботев" го аплодират. Така започва славната история на 10-ката, известна като Зико сред феновете на "канарчетата", по аналогия с бразилския футболен магьосник.

Футболната си кариера Петър Зехтински не започва лесно, но той не губи кураж и работи упорито за своето усъвършенстване. Истински прелом в играта му настъпва, когато старши треньор на отбора става Динко Дерменджиев. В лицето и играта на Зико той вижда и налага онази фигура, която ще реализира собствените му виждания за модерната игра на отбора на Ботев. 

Талантът на Петър Зехтински се изявява в пълна степен. Всеотдаен, с верен поглед върху събитията на терена и безупречен пас, той е конструкторът на отбора, архитектът на неговата игра. В представителния отбор на "Ботев" играе от 1975 г. до 1991 г. с които изиграва общо 351 мача в "А" група и отбелязва 41 гола. 

Тази серия е прекъсната за една година - през 1987-ма, когато играе в "Омония" Кипър, където става шампион и изиграва 30 срещи. С преминаването си в този отбор той става и първият състезател на "Ботев", сключил професионален договор с чуждестранен отбор. Стига и до националния отбор, където изиграва 7 срещи и отбелязва един гол. 

Със силните си игри Зехтински остава завинаги в сърцата на привържениците не само на Ботев, но и на всички, обичащи красивата игра. Той е универсален играч, притежава отлична техника, перфектен пас и точен удар. Незаменим и вещ организатор - ключова фигура, около която се върти играта на тима, капитан на отбора. 

Благодарение на Зехтински и останалите талантливи футболисти около него "Ботев" се превръща в един от най-силните отбори в българския елит за всички времена. Феновете и до днес помнят незабравимите победи на "Ботев" срещу грандове като "Барселона" и "Байерн" Мюнхен. Особено място в душите и сърцата на всички заема двубоят с баварския колос, който след победа с 4:1 в Мюнхен се счита за сигурен участник в следващия кръг в турнира на Купата на европейските шампиони. 

Зико и компания обаче изнасят уникален спектакъл пред препълнените трибуни на стадион "Пловдив", тогава "9-ти септември", и побеждават смятания за непобедим отбор на Байерн с 2:0, като само шансът спасява германците от трети гол, с който те биха отпаднали. През 1981-ва година тимът печели Купата на Съветската армия, която за времето си беше равносилна на Купата на България. 

След края на кариерата си Петър Зехтински се посвещава на треньорството. Застава начело на любимия си "Ботев", "Марица", "Слънчев бряг", "Марек", "Сокол" (Марково), "Локомотив" (Стара Загора), "Пирин" (Гоце Делчев), както и на младежкия национален отбор. За кратко през пролетта на 1998 г. е и на треньорския пост в ЦСКА. 

Освен във футбола, той се доказва и като много добър ученик и по-късно студент - завършва ВИФ с отличие.

"Това не е случайно, все пак съм роден на 15-ти септември", уточнява Зико. Той е от онези хора, с които можеш да говориш непринудено за всичко. Известен сред пловдивчани като Бате Петьо, бившият футболист на "Ботев" е еталон за добър и честен човек. 

"Баща ми ме научи, че човек трябва да е добър и справедлив", казва Зехтински. И той е именно такъв - надали някога ще бъде чут да казва лоша дума за когото и да било. 

Признава, че се е съгласил да е в листата на ГЕРБ за парламентарните избори, тъй като смята, че има с какво да помогне на пловдивския спорт и в частност футбола. 

"Много е важно да се работи повече за изграждане на стабилна спортна база в Пловдив. Смея да твърдя, че това е най-футболният град в България и точно затова е изключително важно да имаме добри стадиони.

Сърцето ми се къса като виждам какво е състоянието в момента на стадион "Христо Ботев". Тук съм изживял най-красивите си мигове от живота си и ми е болно, че в момента той е неизползваем. Точно затова смятам, че трябва да направим всичко възможно "Колежа" да бъде завършен", категоричен е Зехтински. 

"Макар и да не съм член на ГЕРБ, а от гражданската квота, смятам, че съм длъжен да ги подкрепя, защото едва ли ще намерим министър-председател и партия, които толкова да обичат спорта и в частност футбола. 

В тези тежки времена господин Борисов е моята голяма надежда, а мисля и на много привърженици на футбола, за утрешния ден", категоричен е Петър Зехтински. За да се случат добрите неща за спорта в Пловдив и България, на 26-ти март, ни подкрепете с № 11 в бюлетината, призовава той.


Още по темата: общо новини по темата: 527
18.08.2020 »
02.05.2018 »
05.04.2018 »
28.09.2017 »
28.09.2017 »
28.09.2017 »
предишна страница [ 1/88 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Магьосник беше на терена и винаги усмихнат мъж.Стабилен човек!Дано успее да направи нещо за Пловдив,щом вярва на тази партия,може би има надежда.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: