ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Наказани за провала в Лясковец се връщат на ръководни постове
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:58 / 10.03.2017Коментари (1)4573
© bTV
В ранната сутрин на 14 март 2014 г. Специализираният отряд за борба с тероризма прави опит да обезвреди 54-годишния Петко Петков в дома му в Лясковец. Той ги чака с боен арсенал, а баретите се оказват неподготвени за този развой.

Акцията не е планирана добре, признават после и от МВР. При нея загива баретата Емил Шарков, а трима негови колеги са ранени. МВР започва проверка, а първите посочени за виновни са двама оперативни служители от дирекцията във Велико Търново. Тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров призна, че "операцията е провалена". Версията тогава е, че Петков е очаквал баретите, защото забелязал полицаите да снимат.

Без допирна точка с истината

"Видях, че никой няма желание да се доближава дори до истината. Защото техните точки нямаха дори половин допирна точка с действителността. Намерих хора, които да ми разкажат всичко от начало до край - от планирането на операцията до провеждането й и фаталния край за сина ми и за някои от момчетата", разказва майката на Емил Шарков Ваня Рибчева.

Според нея се извършва "огромна манипулация" за прикриване на грешките на главния секретар Светлозар Лазаров, командирът на отряда Георги Гайков и началника на "Криминална полиция" Атанас Илков. Рибчева твърди, че хора от отдела на последния опитали да направят документ с невярно съдържание.

Става дума за документ от Института по психология, който трябвало да даде профил на Петко Петков, а според него да се определи тактиката на баретите при атаката. И те да отидат не като на тренировка. Липсата на психопрофила се оказва ключова за акцията.

Първо понижени, после повишени

Шефът на Криминална полиция Атанас Илков е уволнен дисциплинарно година след акцията. По сигнал на Рибчева и втора проверка, извършена от служебния министър Йордан Бакалов, броят на наказаните достига 12 души. Малко преди освобождаването му, името на Илков публично се замесва в друг скандал - в този с незаконното подслушване на политика Касим Дал.

Отстраняването на Илков обаче не е за политическия скандал. Официалният мотив - дисциплинарното уволнение, защото е подвел Светлозар Лазаров за акцията в Лясковец. След съдебни дела е върнат в Криминална полиция в Пловдив. А преди дни повишен от служебния министър като изпълняващ длъжността директор на полицията в Пловдив.

Как МВР реставрира своите кадри

Какво мисли Ваня Рибчева за новия кариерен възход на Илков?

"Колкото по-некадърен е един човек, толкова е по-зависим става, така че аз въобще не се учудвам, че те си ги изваждат от ръкавите разни хора. Не само него - Георги Гайков, който беше уволнен тогава, година по-късно е върнат като заместник-командир на отряда. И сега е на стартов период да чака пенсионирането на командира на отряда, за да се върне отново командир. За самия Лазаров от достоверни източници знам, че сега, когато се е сформирал временния кабинет, той е бил първа писта отново за главен секретар на МВР. След това излезе информация, че се гласи за заместник-председател на ДАНС".

Удобни на всяка власт

Майката на убития спецполицай питала членовете на втората комисия в инспектората защо не обявяват това, което вече са установили - че са скрити показания, които посочват към вината на Лазаров, Илков и Гайков. Без отговор. "Всичко се върти около това главния секретар да бъде оневинен, да бъде запазен. И като се има предвид, че в МВР ги пазят и ги реставрират. И прокуратурата не обърна внимание".

По това време Софийската градска прокуратура се заема с разследването има ли виновни длъжностни лица. За въпросите си обаче Рибчева е пратена във Великотърновската, която няма информация по случая. Прокуратурата така и не се произнася има ли виновни длъжностни лица в МВР. 

"Това ми доказва на мен, че в тая държава няма нищо над прокуратурата и главния прокурор. Щото те като разпънат чадър над някого, прави каквото щеш, доказвай, както искаш", откровена е почернената майка. Според нея "тези хора (МВР шефовете-б.р.) са удобни на всяка политическа партия".

Така 3 години след фиаското в Лясковец единственият обвиняем се оказва стрелецът Петко. Който получи доживотен затвор на втора инстанция.

От МВР не коментират назначенията и проверките за Лясковец. Атанас Илков и Светлозар Лазаров също не искат да говорят по случая.

Източник: bTV








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.03.2017 г.
+1
 
 
Като са ги възстановили тихичко и мълчешком, да ни забравят да им повишат заплатите, най-малко 1500 евро, трябва да ги направят.Тия тримата очевидно се харчат добре в тази държава на абсолютни некадърници.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: