ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Млад герой описа ада, когато камион се вряза в бензиностанция до Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:20 / 13.03.2017Коментари (3)21687
Малкия герой - така наричат Ивайло Томанов в пловдивското с. Царацово, където живее. На 22 април 2016 г. 15-годишното тогава момче спаси шофьор в горящ камион.

"Бях вкъщи с майка ми и обядвахме, когато се чуха силни гърмежи от близката бензиностанция, която е на 122-ия километър на магистрала "Тракия" в посока Бургас. Разбрах, че става нещо, обадих се на тел. 112 и хукнах нататък", разказва тийнейджърът. 

Домът му е само на 50-ина метра и той стигнал за минути. Видял тир, забит в колонка. Брезентът в задната му част горял. Пламъци излизали и от лек автомобил пред тежкотоварното возило, който бил влязъл във витрината на съседен ресторант.

"Има ли някой там?", попитал Ивайло струпаните хора. Те стоели на разстояние и не смеели да се доближат до камиона. Огънят вече обхващал и покрива му.

"Един човек е вътре, ама ти недей да ходиш", казал някой.

"Как няма да отида, ще го оставите да умре ли?", отвърнало момчето. Свалило си тениската, вързало я на лицето си и изтичало до тира. Отворило вратата на кабината, където шофьорът Наско Нешев седял, отпуснат на седалката.

"Абе човек, ти гориш", извикал му Ивайло. Тогава 45-годишният мъж се сепнал, отворил очи и попитал къде се намира. Томанов повторил, че камионът му е в пламъци, и му помогнал да излезе навън. Притекъл се и колега на водача, полял му вода, за да дойде на себе си. Нешев имал кръв над веждата, но твърдял, че нищо му няма. Направил обаче няколко крачки и залитнал. Извели го на безопасно разстояние, докато чакат линейката. Заедно с нея пристигнали 6 пожарни и полиция, която отцепила района.

"Въобще не съм се замислял, когато тръгнах към камиона. Не смятам, че съм извършил някакво геройство. Просто там имаше човек, който се нуждаеше от помощ", обяснява Ивайло. Той не се е виждал след това с шофьора.

"Не е и нужно да ме познава. Важното е, че се е прибрал жив и здрав при семейството си", добавя тийнейджърът.

След инцидента водачът Наско Нешев разказва, че същия ден е пътувал от Панагюрище за Варна. Спомня си единствено, че не се е почувствал добре и потърсил място, за да спре.

"Цял живот съм шофьор и никога не ми се бе случвало такова нещо. Един се блъска в стълб, друг в кола, моят късмет бе да се ударя в бензиностанция", обяснява Нешев.

Вероятно е загубил съзнание зад волана, тъй като тирът се врязал в колонката и блъснал субаруто отпред. Собственикът на колата Асен Стоянов се е отървал по чудо от сигурна смърт. Минути по-рано той заредил догоре резервоара си с газ, за да му стигне до морето, и отишъл да плаща на касата.

С ужас видял как камионът връхлита върху колонката, а после отнася и колата му. Според Димитър Бришимов от пловдивската пожарна при удара е започнало факелно изтичане на газ и цялата бензиностанция е пламнала. По това време в нея е имало 6 души персонал и клиенти. В района бил спрял и автобус с 50 пътници от Нова Загора за София.

Очевидци твърдят, че служителите на обекта са реагирали адекватно. Извикали на хората да бягат и по най-бързия начин напуснали помещението. Огнеборците предотвратили експлозия, последиците от която биха били непредсказуеми. След обезопасяване на района са източени около 5000 л газ, дизел и бензин.

"Още изтръпвам при мисълта, че цялото това гориво можеше да гръмне, а синът ми беше там заедно с други хора", казва Станимира Томанова, майката на Ивайло.

Тя не се опитала да го спре, когато хукнал към бензиностанцията, защото признава, че е импулсивен и нямало да я послуша. После синът ѝ разказал какво се е случило, разбрала за постъпката му и от жители на Царацово, които били на бензиностанцията.

"Ивайло е всеотдаен и добър. За мен не е чудно, че се хвърлил да спасява шофьора. Няма как някой да има нужда от помощ и да не му се притече", допълва Томанова.

По думите ѝ след инцидента Ивайло бил обграден с внимание и възхищение. Приятели на майката се обадили да я поздравят, че е отгледала такова дете. Като герой бил посрещнат и в Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив, където учи. Там го познават като енергично и жизнерадостно момче.

Където има смях, там със сигурност е и Ивайло, казват учителите, които се гордеят с постъпката на възпитаника си. Той няма да забрави каква е била реакцията на съучениците му, след като го показали по телевизията като спасител на шофьора.

"Инцидентът беше в петък. Два дни по-късно - в понеделник, когато влязох в клас, едни започнаха да викаха "Браво", други свиркаха одобрително", разказва момчето. 

Добавя, че дори строгата преподавателка по математика не му писала забележка за ненаписано домашно. Ивайло твърди, че до инцидента в бензиностанцията само веднъж е изпадал в критична ситуация, когато е трябвало да прояви самообладание. Качил се да прави ремонт по ламаринения покрив на къщата в Царацово и кабелът на бормашината се усукал около крака му. Тийнейджърът се подхлъзнал, но не се паникьосал, успял да стъпи на улука и да се задържи.

"В противен случай щеше да падне от 9 м височина и нямаше да се отърве без гипс", смее се сега братовчедът му Любомир Нейков. Той е научил момчето да борави с различни машини и Ивайло помага при ремонти в дома.

В деня на произшествието размествал секции в къщата в Царацово, подготвяли я, за да се преместят в нея. Дотогава били в пловдивското си жилище и прескачали до селото да работят по къщата.

"Всички, които бяхме на бензиностанцията в онзи момент, имахме късмет и живеем втори живот. Можеше да гръмне и да сме 2 м под земята", каза шофьорът Наско Нешев в болницата, след като се отърси от шока.

Самият Ивайло също признава, че картината е била апокалиптична. Пламъците и пушеците стигали до небето. Хората наоколо бягали и крещели. Страх обаче той не усетил. Направил това, от което възрастните се боели - спасил човек от горящия камион.

"Ивайло послужи за пример. Едно слабичко момче, без да се замисли, се хвърли да помага с риск за самия себе си", говорят в Царацово. Местните са убедени, че инцидентът е оказал възпитателна роля за техните деца. А за Ивайло са сигурни, че в живота си ще продължи да бъде добър човек, който ще постигне целите си.



Източник: в. "24 часа"


Още по темата: общо новини по темата: 8
22.06.2016 »
24.04.2016 »
23.04.2016 »
23.04.2016 »
22.04.2016 »
22.04.2016 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-5
 
 
Тоя льолю ако е герой аз съм феята на зъбките хахахаха
+4
 
 
Поклон пред това момче!!! Имаме огромен дефицит от такива хора в България!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: