ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Д-р Аргир Аргиров: Здравословният начин на живот е по-важен акцент от убийствата и катастрофите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:36 / 17.03.2017Коментари (0)3244
©
Д-р Аргир Аргиров е завършил медицина през 1988 година в Пловдив. Специалист е по вътрешни болести от 1996 година, магистър по здравен мениджмънт. Работил е в Гранични войски - Любимец, общинската болница в Раковски, а след това е продължил трудовата си кариера в ОРБ - Пловдив, където е бил ординатор във вътрешно отделение, замeстник-директор и неин директор. 

Бил е зам.-управител на МБАЛ "Свети Пантелеймон", в момента е зам.-директор на РЗИ. Общински съветник от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване и социални дейности, член на комисията по екология в Общинския съвет.
Д-р Аргиров е 19-ти в листата с кандидати за народни представители на ПП ГЕРБ в Пловдив-град.
 

- Д-р Аргиров, коя е най-важната промяна, която трябва да се случи в здравната система по най-бързия начин?

- Според мен на първо място трябва да се синхронизират основните закони - Законът за лечебните заведения, за здравето ,
както и редица наредби и медицински стандарти. Това е доста по обем работа, свързана и с наличие на компетентни специалисти, но трябва да се направят съответните корекции. Пример: Наредбата за специализациите, почти всички стандарти, при други наредби е необходимо да се актуализират допустимите норми.

- В здравната програмата на ГЕРБ се отделя съществено място на профилактиката. Как ще се овладее заболеваемостта от инфаркт, инсулт и онкологични болести като разчитаме на личния лекар и спорадични акции от някои лечебни заведения?

- Стара максима е, че е по-лесно и евтино да се профилактира, отколкото да се лекува. За мен обаче много по-важно е нашето общество и отделният човек да възприемат като лична необходимост и отговорност промяната на начина и условията на живот. Без тази промяна в самосъзнанието , каквито и програми и инициативи да се предлагат, без личната убеденост за промяна, ефектът ще е незадоволителен.  

Много е важна и ролята на медиите, които да информират обществото под различни форми кое е вредно за нашето здраве, кое е полезно, как да се предпазваме , какви мерки да предприемаме при различни ситуации. Здравословният начин на живот е по-важен акцент от убийствата и катастрофите.

- Предлага се демонополизация на НЗОК. Означава ли това, че пациентът вече ще има електронна карта с лична партида и ще внася парите си в който фонд пожелае?

- Демонополизацията на НЗОК не може да стане изведнъж с магическа пръчка - за това ще се изисква доста време, законови промени, широко обществено обсъждане. Не всичко става с такава скорост и бързина с каквато на нас ни се иска, но все някога процесът трябва да започне и да се върви в тази посока. Трудно ми е на този етап за конкретизирам етапите, през които трябва да минем, за да се стигне до края. Електронната здравна карта с лична партида трябва да върви наред и с други предложения за електронно здравно досие.

- Мисли ли се в посока здравно осигуреното лице да не заплаща допълнително - например консумативите при някои ортопедични операции?

- Отговорът на този въпрос, може би, е свързан и с един друг въпрос, който чакам да ми зададете - за диагностично-свързаните групи /ДСГ/. На този етап на мен лично не ми е известно да бъде отменено доплащането за някои видове консумативи поне тази година.

- Ето, ще ви попитам. Говори се за "изхвърляне" на клиничните пътеки и преминаване към системата на диагностично-свързани групи. Какви са предимствата на този вид плащане на медицинската дейност?

- Клиничните пътеки се въведоха преди 16 години. Видя се във времето ,че от тях са недоволни както колегите, така и пациентите. Може би вече е дошло времето те да бъдат заменени с нещо ново. Като алтернатива се явяват ДСГ. Това е нов метод на финансиране на болниците, който позволява по - справедливо разпределение на средствата и повишаване на контрола над разходите.

По този начин болниците ще получават по- адекватно финансиране за разходите, които правят при лечението на всеки отделен случай. Предимства има, но в каква степен ще бъдат проявени зависи от това как ще бъде изградена цялата система. За болниците - гарантират ефективно и справедливо разпределение на ресурсите помежду им, съобразно тежестта на лекуваните случаи и по този начин преодоляване до някъде на настоящите затруднения с разходите по издръжката на самите лечебни заведения. За пациентите - цели се повишаване на удовлетвореността от лечението и предлаганите болнични услуги.

- Отделяте и внимание на Спешната помощ. Как ще се обезпечи този важен сектор кадрово, за да няма забавяне на линейките?

- Това е доста дълъг въпрос, по който може много да се говори, но най - важното пак според мен е възможно най- бързо да бъдат заместени колегите с т.н. парамедици, които да поемат спешните случаи и да работят на терен. Кадровото обезпечаване е всеобщ проблем за редица професии, така че здравеопазването не е изключение. Колегите трябва да бъдат мотивирани, за да работят. Техническата обезпеченост е по-малкият проблем - важни са хората!


Още по темата: общо новини по темата: 527
18.08.2020 »
02.05.2018 »
05.04.2018 »
28.09.2017 »
28.09.2017 »
28.09.2017 »
предишна страница [ 1/88 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: