ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Разширението на "Руски" започва през март, булевардът готов през октомври
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:15 / 26.12.2008Коментари (0)10790
Сградата в червено предизвика големи спорове и притеснения относно предстоящото разширение, но както се вижда според плановете тя няма да пречи по никакъв начин на проекта
Разширението на бул. "Руски" е широко коментирана тема. Искахме да ви предоставим подробности с картинка. Оказа се трудна задача. По някое време си помислихме - невъзможна. Не искаме да има невъзможни неща. Да, но проектът още го нямало. Изнамерихме автора му. Инж. Александър Георгиев ни посрещна твърде въздържано и скептично. Още почти никой не бил виждал проекта. Не искал да обременява предварително с грижи общината, чийто експертен съвет можело да направи корекции. Страхувал се от обществени реакции - ще има, макар и предвидено в регулацията, изсичане на дървета, събаряне на къщи. Проектът се очаква да бъде окончателно готов и одобрен до края на януари, през март да започне строителството, а до последния ден на октомври трябва да е завършен поредният европейски пловдивски булевард.

С всичките тези условности, Plovdiv24.bg ви предоставя цялата информация в аванс. Благодарим на преодолелия предпазливостта си от предварителна публичност автор на проекта инж. Александър Георгиев, който, оттук насетне говори:

- Представете си, че се намирате на бул. "Руски" при ул. "Данаил Николаев". В тази зона до кръстовището с "Шести септември" правим и от западната страна разширение на три ленти с широчина 10 м, в източната си страна булевардът е със същата широчина. В зоната на кръстовището от "Шести септември" до ул. "Янко Сакъзов" от западната страна пътното платно е изпълнено с габарит 10 м, запазваме дърветата в средна разделителна ивица и правим към "Пловдивинвест" разширение с още 10 м. Неизбежна стъпка тук е засягането на дървесни видове. Пред "Пловдивинвест" е предвидено косо паркиране. Това са все предложения. Едва след като мине експертен съвет и одобри проекта, той ще стане работен и ще бъде официално оповестен. Защото общината може да го коригира, та дори и да го отхвърли. Там, докъдето стигнахме, няма отчуждителни процедури, но има много дървета, това може да породи обществена реакция. Но така си е и по регулация. Освен това пловдивчани могат да бъдат спокойни, защото се предвижда засаждането на нови дървесни видове. Проектът отговаря напълно и на общия устройствен план на града, и на подробния устройствен план на квартала.

После навлизаме в една зона от ул. "Янко Сакъзов" до новия мост на Марица. Разширението става в източна посока и тук ще се наложи събарянето на някои сгради. Общо недоумение предизвика новостроящата се сграда преди моста на Герджика вдясно. Правиха се проверки, които установиха, че тя е съобразена с регулацията. Някои сгради за събаряне има на първия ред и от източната, и от западната страна. Това е предвидено в регулацията, още не са тръгнали обаче отчуждителните процедури. С общината разработваме евентуални развръзки. Тук габаритът е две по три ленти с 10 метра широчина. По този начин е направен мостът, със същата широчина е и профилът на ул. "Победа", на която също съм проектант. Тя отново е с габарит две по 10 м, 1 м разделителни ивици и тротоари от 3 до 5 м. Проектът предвижда реконструкцията на два водопровода, нова канализация за отводняване, ново осветление и реконструкция на телефонната мрежа. Паралелно има проект за паркоустройство, за да бъде булевардът зелен.

Започнах работата по проекта с отлагане поради съдебни процедури, свързани с отчуждаването. Окончателните съдебни решения излязоха преди около месец и тогава стартирах проектирането. Осъществяването на един проект е свързано с процедури. Желанието на всички институции например беше по-ускореното изграждане на бул. "България", парите също бяха осигурени. Но когато върви съдебна процедура, общината не може да пристъпи към отчуждаване. Когато строихме бул. "Марица" , бяхме като обществена приемна - идваха директори на училища, граждани: едните искаха да отворим, а другите да затворим някоя улица. Бул. "Източен" пък се забави с година заради съдебни спорове около отчуждаването на една къща. Но за гражданското общество е нормално всеки да отстоява своя интерес.

Строителството категорично ще започне около март. Средствата са заложени по банковия кредит. За разширението беше предвидена малка сума - около 1 600 000 лв. Ще са нужни около 3 милиона, колкото за "Победа", защото е предвидено изграждането на доста инфраструкура, така че вероятно общината ще ги планира в бюджета. До края на октомври "Руски" ще бъде модерен и удобен булевард", каза инж. Георгиев пред репортер на Plovdiv24.bg.

В кабинета на инж. Георгиев цари творчески безпорядък. Проектът е перфектно начертан върху паус, но е с дължина поне 2-3 м. Поради това и заснемането му не бе лесно.


Още по темата: общо новини по темата: 237
06.12.2022 »
26.01.2021 »
01.10.2020 »
30.09.2020 »
23.08.2020 »
03.08.2020 »
предишна страница [ 1/40 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: