ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Божидар Лукарски: Хората от Пловдив област искат достойно заплащане, за да останат в този хубав край
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:03 / 20.03.2017Коментари (0)4035
©
Божидар Лукарски, бивш министър на икономиката, лидер на СДС и водач на листата на Коалиция "Реформаторски блок-Глас народен" 2 Пловдив-област и за 23 МИР - София даде интервю за радио "Фокус" - Пловдив.

- Г-н Лукарски, вие сте водач на листата на Коалиция "Реформаторски блок-Глас народен" за Пловдивска област. Защо точно тук? Вие сте роден в Перник.

- Аз съм роден в Перник, но винаги съм живял в София. Защо не водач на листата за Перник? Там има по-достоен водач от мен. Защо водач на листата на Коалиция "Реформаторски блок-Глас народен" в Пловдивска област? Областта отдавна ми е на сърце. Аз винаги съм приемал много емоционално моите посещения при хората там. В Пловдив област е една от силните регионални организации на СДС. Това е първата причина, поради която на централно щабно ниво надделя идеята и се реши аз да бъда водач там като ярко изявен лидер и лице. 

Целта е всички седесари от Пловдив област да участват плътно и с всички сили на тези избори. На второ място ще посоча, че в областта има завод, който се нарича Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ). Неговата съдба приех като кауза за времето, през което бях министър на икономиката, и тя продължава да бъде кауза. 

Като министър на икономиката направих много не само за Сопот и региона, а изобщо за военно-промишления комплекс на България. От едно дружество с 2000 работници, което БСП бяха докарали на прага на фалит, сега ВМЗ се превърна в място, осигуряващо препитание на повече от 4000 души. Има недостиг на работна ръка и може да се каже, че в региона вече не съществува безработица. Дружеството излезе на огромни печалби. 

Вкарахме го в забранителния списък, за да не бъде приватизирано. Вкарахме го и в държавна концесионна компания, така че всички печалби на дружеството да се използват за реинвестиране на тази печалба, а не да отиват директно в централния бюджет. Мисля, че това е достатъчен аргумент за мен да бъда водач на листата на Коалиция "Реформаторски блок-Глас народен" точно в този регион. Трябва да отбележим, че ВМЗ-Сопот е един пример за конкурентно държавно дружество. Другите във военно-промишления комплекс на страната не са на това ниво, на което е ВМЗ-Сопот.

- Какви са амбициите ви за развитие на Пловдивска област като цяло?

- Понеже ВМЗ-Сопот е най-голямото предприятие в Пловдивска област, то е и най-големия работодател. Визията ми е конкурентоспособност, иновации в дружествата, били те държавни или частни, по-дуална система на образование. Тук ще добавя по-висока образованост в сегмента "средно специално образование" - нещо, което бе факт в региона, изгуби се през последните десетилетия и трябва да бъде възстановено. Целта е да не се стигне до отлив и демографски срив в региона, а да има достатъчно и добре платена работа за всички. 

Нещо, което се случи във ВМЗ-Сопот, като там заплатите скочиха чувствително. За първи път през миналата година хората вместо да си взимат отпуски и да ходят на розобер, както правеха в ранните пролетни месеци, предпочетоха да останат да работят в дружеството, за да вземат по-добри допълнителни материални стимули, които ние бяхме осигурили.

- Предполагам, че от голяма полза ще ви бъде опитът на икономически министър?

- Да, безспорно това беше една от причините именно в Пловдивска област да бъда определен за водач на листата на Коалиция "Реформаторски блок-Глас народен".

- Г-н Лукарски, вие се срещате с много хора от Пловдивска област. Каква е тяхната болка, какво искат хората да се направи?

- Това, което е посочено като приоритети в моята предизборна кампания. Хората искат по-достойно заплащане, желаят да имат достатъчна причина да останат в този хубав край, а не да търсят препитание към по-големите градове като Пловдив, София и други.

- Какво отличава Коалиция "Реформаторски блок-Глас народен" от другите партии и коалиции? Какво трябва да откроим?

- Това, което ни отличава от другите партии е, че ние не обещаваме бомбастични неща, не обещаваме революции. Не обещаваме веднага след изборите, ако спечелим, заплатата да стане 1700 лева, а пенсията 700 лева. Не обещаваме растеж от 7 % на БВП в рамките на една година, защото е невъзможно. Това, което обещаваме са реални неща, почерпени от нашия опит в управлението. Смятаме, че с не толкова драстични и съвсем реални стъпки може да постигнем целите си и всички онези неща, за които споменах преди малко.

- Защо Коалиция "Реформаторски блок-Глас народен"?

- А защо не? С какво Светльо Витков например е по-лош от Радан Кънев? Ще ви кажа с какво е по-добър. Той осъзна, че само чрез единството, а не чрез разцеплението могат да се постигнат задачите, които човек си е поставил. Само чрез единство можеш да бъдеш по-полезен за избирателите, загърбвайки личното си его. Аз съм много щастлив, че съм с тези хора точно в тази коалиция. 

Те внасят колорит в станалата напоследък схоластична и консервативна действителност в Реформаторския блок. Разнообразиха много и предизборната кампания. Много от посланията, особено в тази част от нашата програма, свързана с култура, дойдоха именно от тях. Мисля, че това е един пример за добра коалиционна култура и дейност. Надявам се всичко това да бъде оценено и от избирателите на 26 март.

- Смятате че ще преминете бариерата на предстоящите избори?

- Аз не смятам, че ще преминем бариерата. Аз съм сигурен, че това ще се случи. Говорим за бариери, защо точно коалиция с "Глас народен" и какво ни отличава. Ще кажа, че от всички партии, които с нароиха от СДС с течение на годините, единствено Коалиция "Реформаторски блок-Глас народен" ще премине тази бариера. Който гласува за други десни формации, нека да има предвид, че неговият глас ще се преразпредели и в крайна сметка ще гласува за двете големи партии ГЕРБ или БСП, а не за автентичното дясно.

- Много социолози изразиха мнение, че предизборната кампанията започна агресивно. В същото време се дават много празни обещания. Какво е вашето мнение за обещанията на политическите сили и за поведението на лидерите им?

- Аз съм абсолютно съгласен с мнението, което изразяват социолозите. Реформаторският блок си е поставил за цел да води позитивна кампания. Поради тази причина се старая да не отговарям на нападките и заядливите подмятания, които са основна кампанийна цел и основен кампаниен инструмент на маргинални партии в дясно. Това, което много от партиите обещават граничи със зверския популизъм и са неща, които с опита си на икономически министър мога да оценя, че са неизпълними поне в рамките на десет години. Средна заплата от 1700 лева, 700 лева пенсия веднага и 7 % растеж на БВП са неизпълними цели в рамките на една година. 

Това са голи популистични обещания без икономически модел на реализация, които целят само повече гласове. Коалиция "Реформаторски блок-Глас народен" е на мнение, че заплатите и пенсиите трябва да нараснат, но съответно с икономическото развитие и с икономическия растеж на България.

- Ако трябва да говорим за следващите години, как виждате вие бъдещия път на България по отношение на икономиката?

- Една от моите задачи като министър на икономиката беше осезаемо развитие на българската икономика. По тази тема може да се говори много, но сред целите ни сега е намаляването на данъчната тежест, по-конкретно намаляването на ДДС, което е заложено единствено в нашата програма. Това е много реалистично и изпълнимо, като няма да намали постъпленията в бюджета, а точно обратното. 

Само в рамките на една година в малкия и среден бизнес ще постъпят като живи пари 1 милиард лева. Основна цел е и намаляване на административната тежест - нещо, с което се борих и не успях да доведа до край по времето когато бях министър. Все пак облекчихме бизнеса с 3 кодекса, 23 закона, 5 наредби и намалихме административната тежест на годишна база с близо 400 милиона лева. 

Стигаме и до иновациите - това, за което стана дума и в началото на нашия разговор. Основен приоритет е да вкараме в нашето производство иновативност и конкурентноспособност, които да ни направят конкурентноспособни на всички възможни пазари, особено на тези, в които срещаме конкуренция от страна на производителите от далечния Изток.

- Как бихте се обърнали към избирателите в Пловдивска област?

- Гласувайте за нас, защото ние сме най-добрата алтернатива в дясното политическо пространство. Коалиция "Реформаторски блок" е единствената автентична дясна коалиция, която ще влезе и ще ви представлява в следващия парламент. Затова изберете №21.


Още по темата: общо новини по темата: 474
20.04.2017 »
20.04.2017 »
20.04.2017 »
19.04.2017 »
18.04.2017 »
12.04.2017 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: