ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Изключително важна информация от МЗ: През 2010 г. у нас 24 загинаха от морбили, спешно отиваме в Пловдив!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:07 / 20.03.2017Коментари (13)54698
©
РЗИ Пловдив информира министерството на здравеопазването за 3 потвърдени случая на морбили. Освен 2-годишното дете от "Столипиново", за което съобщихме, с морбили са и две млади жени от Пловдивска област, живеещи в различни населени места. Диагнозата на тримата е лабораторно потвърдена в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести.

За да предпази населението от епидемия от морбили, министерството на здравеопазването изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности. В момента с приоритет се извършва имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили - съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване. 

Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари и се извършва селективна имунизация. Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на регионалните здравни инспекции, а екип от МЗ ще посети в сряда Пловдив, за да провери на място общата организация и изпълнението на дадените указания за работа в огнищата на случаи от морбили и в рисковите групи.

Към момента не се предвижда провеждане на масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация. Министерството на здравеопазването работи активно за бързото ваксиниране на неимунизираните деца в цялата страна и призовава всички родители максимално да съдействат на личните лекари. 

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път, като вирусът е разпространен по целия свят. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни.

Оплакванията започват най-често с катарални прояви на горните дихателни пътища, повишена температура и обща интоксикация, кашлица, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, следва туловището и крайниците. Поради изразената интоксикация се засягат и други органи и системи - с наличие на тахикардия, хипотония, енцефалопатия, бронхопневмония.

Източник на зараза е само човекът. Вирусът се съдържа в лигавицата на дихателните пътища и конюнктивалния секрет. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Последната епидемия в България бе регистрирана през 2009-2010 г. с над 24 000 заболели и 24 смъртни случая, като над 95 % от заболелите бяха от малцинствен произход, а повечето без данни за проведена имунизация. Това съобщиха днес от министерството на здравеопазването.



Още по темата: общо новини по темата: 66
19.09.2019 »
13.09.2019 »
11.09.2019 »
23.08.2019 »
13.08.2019 »
30.05.2019 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
За съжаление умират и ваксинирани. Винаги и навсякъде най-засегнати са най-зле гледаните, тези с най-компрометиран имунитет и без достъп до качествено здравеопазване. Затова и предишната епидемия от морбили в България е почти изцяло в ромските махали. Не мисля, че има особен повод за притеснение за хората, които си гледат децата добре и се грижат за тях. Поне не помня преди въвеждането на МПР ваксината да е имало подобна вакханалия на тема морбили.
-4
 
 
мен друго ми прави впечатление :) ... на предишни избори винаги излиза някой голям мозък учен и ни заявява за възможно заметресение голямо упостошително и едва ли не утре :) ..... този път епидемия :) кой знае какво ли ..... в същото време по статистика утре двама или трима ще умрат в автомобилни катастрофи .....
-2
 
 
и аз я изкарах дребната шарка на 15 въпреки че бях ваксиниран :) все пак ваксинации трябва да има .... много за и против но .... благодарение на ваксинациите последния век много епидемии са овладяни или изчезнали :) като общество не можем да си позволим блокиране на цели градове или държавата защото някой си смятал че не трябва да има ваксини :)
0
 
 
Заради мръсните мангали гнусни!!! рџ? рџ? рџ? рџ? 
+1
 
 
Сега единични случаи, а по- нататък ще се озовем в капана на инфекциозните болести, завърнали се, поради многото "информираните" и знаещи родители, които отказват ваксинациите. Да те са вредни, докато епидемиите не започнат да се връщат и да повалят масово, заради тези, които ги отричат. Сега е само началото на това...
+2
 
 
От статията:
цитат:
След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.
Иначе - голяма вероятност вместо да изкараш нормално и леко болестта докато си малък, да се разболееш на медения си месец (като един колега)... :)
на 20.03.2017 г.
+1
 
 
Да вземат да проверят докторите които са имунизирали болните какви пари са взели за да пишат, че е бита ваксината, а не са. Това е модерно сега да се плаща за да "не си тровят" децата.
0
 
 
А тези, които сме с дечица под 13 месеца, какво можем да направим? :s
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: