ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Менда Стоянова: ГЕРБ гарантира реално увеличение на заплати и пенсии чрез развитието на икономиката
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:37 / 22.03.2017Коментари (0)2662
©
- Госпожо Стоянова, кандидати от различни политически сили за 44-тото Народно събрание отвориха поредните предизборни торби с огромни сладки обещания за благоденствие в близко бъдещо неопределено време. Програмата на ГЕРБ също е обещаваща - 650 лева минимална и 1500 лева средна заплата в края на четиригодишния мандат. Това изпълнимо ли е?

- Наистина торбата с обещанията е широко отворена. Отвори я БСП, на нея това си е присъщо, но други партии също се присъединяват успешно към популисткото празнословие. ГЕРБ не говори това, което на хората им се иска да чуят, а казва какво може реално да се направи. Никога няма да обещаем нещо, което след това, по време на управление, да не изпълним.

Макар и да звучи скромно на фона на щедрите обещания на другите кандидати, заложеното в програмата на ГЕРБ наистина ще се случи. За нас е въпрос на чест и морал да не лъжем хората, от които търсим подкрепа - ако отново ни гласуват доверие, след 4 години минималната заплата ще е 650 лв., а средната - 1500 лв.

Всеки български гражданин е свободен да направи своя избор според личната си съвест и убеждения, но като родолюбец и професионалист финансист смятам за лично свое задължение да предупредя: Хора, не вярвайте на кухите обещания, спомнете си за последствията!

При условие, че искаме да запазим стабилността и развитието на държавата, обещанията на БСП са неизпълними. Ако реализират своите обещания, отново ще се върнем към времето на фалити. Лично аз не искам да се случи това обратно пътуване назад във времето - към онези кошмарни години на Лукановата и Виденовата зима, когато БСП имаше цялата власт. Заявявам го категорично като професионалист финансист.

- Какво предлага ГЕРБ?

- ГЕРБ предлага реални решения за България. И двете наши правителства начело с лидера на партията Бойко Борисов започнаха със своята градивна политика да променят България. Промяната няма как да стане бързо като след докосване с вълшебна пръчица, защото е много тежко наследството, заварено от БКП/БСП и всичките нейни управленски модификации /тройна коалиция, кабинетът "Орешарски" и прочие/. 

Постигнатото от двете правителства на ГЕРБ е много и това се вижда, но десетки, десетки пъти още много неща трябва да свършим, за да се усети българският гражданин като истински европеец. Мислите ли, че това ще го направи БСП? Тя просто иска да раздаде събраните с много усилия средства в резерва. Ако българските граждани ни гласуват своето доверие отново да управляваме, ние ще надградим водената досега политика във всички сектори - икономиката, образованието, социалната сфера, здравеопазването, инфраструктурата, транспорта... 

- Но хората искат бърза промяна - сега и веднага... 

- Промяна - да! Но в каква посока? Към социалистическото минало или по европейския път на развитие? Според най-актуалните статистики в края на 2016 г. ръстът на вътрешния брутен продукт в България е 3,5 процента. Това означава 3,5 на сто растеж на икономиката, втори сме по този показател в Европа. Резултатът е повече приходи в бюджета, което означава повече възможности за разходи и за намаляване на дефицита. От осем години насам 2016-а е първата с постигнат излишък. 

Това е важно да се знае и от хората, които не занимават пряко с финанси: когато имаме дефицит и е изхарчено повече от събраното, значи сме натрупали допълнителен дълг, с който да финансираме дефицити. Ако не искаме да завещаваме на децата си плащането на дългове, трябва да се спре политиката, която непрестанно го мултиплицира. ГЕРБ доказа, че може това.

- Как?

- Не по думите, а по делата им ще ги познаете. В момента безработицата в България е под 7 процента, една от най-ниските в Европа. В над 36 общини, сред които Пловдив е сред челните места, безработицата падна дори под 3 на сто. Имаме ръст от 10 процента ръст на средната работна заплата, при това предимно в частния сектор. Всичко това е резултат от развитието на икономиката и политиката, която водеше правителството на Бойко Борисов, и която, ако ГЕРБ отново управлява, ще продължи да следва, за да стимулира икономиката. Ето какво рязко ни различава с обещанията на БСП и Корнелия Нинова - не може държавата да стимулира бизнес, искайки да преразпределя неговите печалби. 

Защото това иска Нинова - да преразпределя печалбите на бизнеса. За съжаление част от българските граждани - предимно по-възрастни хора, таят носталгия по онова време за едно равенство на много ниско мизерно ниво. На тях не им влияят придобивките на демокрацията - да имаш свободата да говориш, да пътуваш, да избереш къде да живееш, да се учиш и да работиш. 

Това са изконни човешки ценности, които днес приемаме като даденост, забравяйки, че през социализма те бяха табу. Не искам това да се повтаря, но ако БСП дойде на власт сигурно пак ще ни тика натам със своите идеи за намеса на държавата в икономиката, за увеличаващата й се разпределителна роля. 

- Напоследък социолози, политолози и други коментират, че ГЕРБ и БСП споделят сходни цели и начини за постигането им... И че след острото им медийно противопоставяне пред публиката не е изключено да се прегърнат и да управляват заедно. Така ли е?

- Не. БСП отново се кани да раздава това, което правителството на Бойко Борисов събра в държавната хазна, а целта на ГЕРБ е да продължи развитието на икономиката, която в свободното демократично общество е автентичния източник на материални блага. Трябва да дадем въздух на икономиката да диша. Това може да стане чрез модерните компютърни технологии, които дават възможност за електронно правителство и електронни общини. 

Именно този е пътят за намаляване и на корупцията, и на бюрокрацията, които въпреки предприетите досега мерки, продължават да тормозят бизнеса. Развитието на индустрията, а не раздаването на пари от резерва, може да подобри благосъстоянието на българските пенсионери и работещи. Затова ГЕРБ залага на развитието на индустриалното производство. което чрез добавената стойност е единствения логичен източник на материалните блага, които почти всички партии днес обещават. Пловдив е най-добрия пример как да се развива промишлеността. 

- Какви са аргументите Ви, госпожо Стоянова, да дадете Пловдив като пример за индустриалното развитие?

- Пловдив е индустриалния център на България. През последните години в промишлената зона около града 140 фирми инвестираха над 1 милиард евро. Голяма част от тях са чуждестранни кампании, в които пряко работят 15 хиляди души от региона. Други над 70 хиляди работни места са заети в съпътстващата промишленост, която включва подизпълнители и контрагенти. 

Това е истинската инвестиция - в производството. Тя дава добавената стойност, задава конкуренцията на трудовия пазар и увеличава доходите. Вярвам, че след поредицата избори в съвременната демократична история на България избирателите вече могат да направят разликата между популистките обещания и реалните решения. Затова ги призовавам предстоящите парламентарни избори на 26 март да гласуват за ГЕРБ с №11 в интегралната бюлетина.


Още по темата: общо новини по темата: 527
18.08.2020 »
02.05.2018 »
05.04.2018 »
28.09.2017 »
28.09.2017 »
28.09.2017 »
предишна страница [ 1/88 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: