ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (19)
Последни големи първенства по гребане в Пловдив без втори гребен канал?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:09 / 03.04.2017Коментари (0)7143
©
Комисия на Световната федерация по гребане FISA проучи условията и даде окончателно съгласие за провеждане на световното първенство за младежи до 23 години в Пловдив през месец юли тази година.

На пресконференция днес техническият делегат на FISA Бернд Шумахер каза, че най-големите притеснения са били свързани с това, че за 10 дни гребният канал в Пловдив трябва да приеме две големи състезания - най-напред е европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени и от 19 до 23 юли - това по гребане.

"Предварителната организация, създадена от домакините ни убеждава, че състезанията ще се проведат безпроблемно, което ще бъде и ценен опит в нашата съвместна работа с колегите ни от кану-каяк", каза Шумахер.

На среща с екипа на генералния секретар на Европейската централа по кану-каяк Бранко Ловрик, организационният комитет на световното първенство по гребане е постигнал съгласие за съгласувани действия при обозначаването и безпроблемното гребане в допирните точки на състезанията по двата вида спорт. Очакваме, че най-много ще бъдат затруднени гребните отбори от по-далечни страни като Нова Зеландия, САЩ, Австралия, Канада, които заради аклиматизацията пристигат по-рано на подготовка за световното първенство, прогнозира председателят на организационния комитет на световното първенство по гребане Иван Попов.

Разработен е план на трасето на гребния канал, така че да могат състезателите от двата вида спорт да тренират и да се състезават безпроблемно.

"Най-инфарктните дни", според Иван Попов ще бъдат 15 и 16 юли, когато са полуфиналите и финалите от състезанията по кану-каяк. В тези два дни ще пристигнат около 570 състезатели по гребане, които ще настояват бързо да опитат трасето. Решението е пристигащите в тези дни лодки да бъдат разместени на временен лагер на старта на гребния канал, а не на финала, както беше досега.

До момента заявки са направени от над 800 състезатели и треньори от големите отбори. По традиция по-малките отбори заявяват участие в последния момент - края на месец май - заради бюджетни ограничения.

Пред представителите на FISA бе потвърдено, че Пловдив ще се кандидатира за домакинство на кръг от Световната купа по гребане през 2019 година, както и за най-голямото гребно състезание през 2020 година - световно първенство за юноши, за младежи и за мъже и жени неолимпийски дисциплини през 2020 година.

Интересът на града е с посрещането на 1500 състезатели от това най-голямо състезание да постигне приходи от услуги за над 10 милиона евро. За сравнение - предишният домакин Копенхаген е направил приход от 23 милиона евро. Условието обаче е да бъде изграден успореден гребен канал за тренировки, загряване преди състезания и разгряване след състезания на гребците.

В момента проектът е атакуван в съда от екологични организации, като се очаква всеки момент съдебното решение на Върховния административен съд да бъде публикувано. След което има още едно дело, което община Пловдив и организационният комитет ще молят да бъде насрочено по-рано, защото сега то е планувано да започне чак през 2018 година.

"Без втори гребен канал Пловдив няма шанс в конкуренция с други градове като Линц и Познан, а и не сме забравили гаранциите, които градът даде за състезанията през 2018 година, когато трябваше да бъде изградено новото спортно съоръжение. Аз не съм член на комисията по кандидатурите, но опитът ми във FISA показва, че това може да създаде неприятности за организаторите. Моят опит като дългогодишен директор на гребния канал в Мюнхен показва, че новото съоръжение може да бъде печелившо за града и да се самоиздържа", каза Бернд Шумахер.

Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков каза, че общината продължава да инвестира в спортната зона край гребния канал.

"През тази година е построен голям панорамен асансьор за европейското първенство по кану-каяк, който ще бъде ползван от състезателите със спецфични потребности. Инвестираме в ремонти по финалния комплекс, хангарите, алеите край гребния канал", заяви Георги Титюков.

Още по темата: общо новини по темата: 40
11.02.2019
01.10.2018
17.09.2018
15.09.2018
14.09.2018
14.09.2018
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Уникален: Григор Димитров размаза Алкарас пред Майк Тайсън и Серхио Бускетс
ПФК Локомотив с призив към феновете за дербито срещу Лудогорец
Юноша на Ботев вкара от воле за отбора на Вили Вуцов
Националите се завърнаха в Ботев, обявиха дали Секулич и Мертенс ще играят
ОбС Пловдив отпусна 60 000 лева за обновяване тревното покритие на стадион "Марица"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: