ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
За Цветница! Най-цветното интервю на Plovdiv24.bg
Автор: Мариана Панчева 09:45 / 09.04.2017Коментари (0)4404
© Plovdiv24.bg
Близо 4 000 000 цветя ще радват пловдивчани и гостите на града през годината. Кои са хората, които се грижат за цветен Пловдив и колко още по-цветен ще стане Пловдив, на Цветница репортер на Plovdiv24.bg разговаря с директора на "Градини и паркове" Стоян Алексиев

- Какви по вид и и колко на брой цветя от "Градини и паркове" засаждат през различните сезони?

- Все повече цветя засаждаме в Пловдив. Не ги купуваме, отглеждаме ги сами. Ако преди 5 години отбелязахме рекорд с един милион броя цветя, после милионите станаха два, а миналата година насажденията достигнаха около 3 000 000 бройки, през 2017-а вероятно цветята ще са близо 4 000 000.
Масовите зацветявания са два пъти годишно , през останалото време се допълват при необходимост - вследствие на кражби и унищожаване.

През есента засадихме около 1 000 000 двусезонни видове /цъфтят веднъж след засаждането, презимуват и напролет отново цъфтят/. Най-много са теменужките виола и паричките. 

Основното зацветяване предстои да стартира през май. Тогава започваме засаждането на летните цветя. Имаме голямо производство, така че почти сигурно ще са 3 000 000 броя.

Най-масовите насаждения са в площите за широко обществено ползване - градини, паркове, булеварди, разделителни ивици, квартални градинки. 

Предпочитаните видове са петунии, тагетис и бегония. Засаждаме и огромно количество колеус и резене, които не са цъфтящи, но имат много ефектни листа - жълти, зелени, червени, с различно оцветени кантове. Много са ефектни за цветни килими и фигури. 

- Кои цветя виреят най-добре в Пловдив?

- Видовете, които изброих, че засаждаме в най-голямо количество, са съобразени с пловдивските климатични условия. Затова виреят добре. От голямо значение са и грижите, които всекидневно полагаме, а особено важни са поливните системи, които изградихме през последните години. 

- Кои видове се харесват най-много от пловдивчани?

- От есенно-пролетните цветя се харесват теменужките с ярките цветове, а фаворит сред летните предпочитания на пловдивчани са разноцветните петунии. Затова и сме се спрели основно на тези видове - много се харесват, защото са ефектни и същевременно добре виреят към пловдивските условия. Чудесно се посрещат висящите кошници и пирамиди с цветя в централната пешеходна зона.

- Най-екзотичното цвете, пробвано за се захване в Пловдив, както или където не са се захванали?

- Не сме правили екзотични експерименти. Имаме си достатъчно красиви и популярни у нас видове. Основната ни цел при избора на цветя е да постигнем баланса между условията и ефекта, така че градът да е винаги красив. Напоследък използваме по-устойчиви сортове мушкато.

- Има ли цвете, което да е типично за града и може да се нарече "Цветето на Пловдив"? 

- Може би розата. Само през последните години засадихме над 30 000 рози. Избрахме повечето да са храстови, защото цъфтят началото на май чак до декември. Преобладават ярките цветове, защото са по-ефектни. Увивните рози също са много красиви, но са по-малко на брой, тъй като цъфтят само два пъти годишно. С рози разкрасихме разделителните ивици на почти всички големи пловдивски булеварди, там изградихме и поливни системи.

- Екип от колко души градинари се грижат за цветния Пловдив? 

- През активния летен сезон заедно със сезонните работници броят на градинарите достига близо 500 души. Градът е райониран на бригади - в район "Централен" те са 7, в "Западен", който включва парк "Отдих и култура", броят им е 3, а в останалите райони работят по 2 бригади. През зимата тази бройка намалява наполовина.

- Как се отглеждат цветята?

- Плевят се, поливат, наторяват , подрязват се, за да стимулира цъфтежът.

- Чувстват ли се горди служителите на предприятието, след като хиляди - и пловдивчани, и туристи, нескрито се възхищават от красотата на цветен Пловдив?

- Ако пловдивчани са доволни от нашата работа, тогава сме доволни и ние. Радваме се, че много хора оценяват усилията ни. Лично на мен ми беше приятно, когато видях резултатите от една анкета, може би в plovdiv24.bg: на въпрос "Одобрявате ли озеленяването на Пловдив?" около 80 процента бяха отговорили положително. Продължаваме да работим за всички тях и задругите 20 на сто наши съграждани. 

- И за финал - съвети към пловдивчани, които сами оформят и се грижат за градинки пред блоковете и в обществени зелени площи.

- С голям респект се отнасяме към всички пловдивчани, които сами разкрасяват междублоковите пространства. Няма да раздавам съвети, а им казвам искрено "Благодаря!". Те винаги могат да разчитат на подкрепата на "Градини и паркове" - да осигурим посадъчен материал и техника. Когато искат да облагородят пространството пред жилището си, винаги могат да потърсят професионален съвет от еколозите в районните кметства или от нашите технически ръководители по места каква растителност е подходяща за конкретните места.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: