ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Зеленият Пловдив расте с още 1000 дървета тази година
Автор: Мариана Панчева 13:10 / 09.04.2017Коментари (2)7146
© Plovdiv24.bg
Темата за зелените площи на Пловдив е сред най-чувствителните за пловдивчани. С колко се е увеличил броят на новите дървета и колко обширни са зелените зони в града под тепетата репортер на Plovdiv24.bg разговаря със Стоян Алексиев - директор на "Градини и паркове".

Г-н Алексиев, кои са основните причини, поради които се премахват дървета в Пловдив?

- Премахваме дървета единствено по санитарни причини - когато има риск от инцидент спрямо хора, имущество на граждани, сграден фонд и инфраструктура. Засаждаме двойно повече дървета навсякъде, където е възможно. 
 
Като изключим компесаторното залесяване - с колко общо нови зелени площи се е разширил Пловдив и кой е районът първенец в това отношение?
- "Градини и паркове" се грижи за 9000 декара зелени площи, които непрестанно се увеличават. През последните няколко години върху около 25 декара бе изграден съвсем нов парк до МОЛ "Пловдив", нов парк се появи на ул. "Богомил" с площ от близо 7 декара, наскоро беше открит новият парк "Акациева горичка". Във всеки пловдивски район нарастват зелените площи с възстановяване на стари или изграждането на нови градинки. 

Започналото по идея на кмета Иван Тотев разширение на парк "Лаута" вече обхваща периметър от около 65 декара. Това са нови зелени площи, за които предварително сме осигурили добра почва и поливни системи за развитие на дърветата.

За район първенец обаче няма да говоря. Всеки районен кмет е амбициран да работи за хората от различните части на града. "Градини и паркове" оказва пълно съдействие на всяка инициатива.

Колко нови дървета се засадиха в Пловдив до момента и каква е общата планирана бройка? Кои видове всъщност се налагат за Пловдив?
- През последните около 5 години засаждахме средно около 2000 нови дръвчета. Тази година обогатяваме зелената система с още над 1000 нови дървета. Садим предимно местни видове широколистни дървета, които в Пловдив виреят добре - чинар, ясен, сребролиста липа, червен дъб, каталпа, китайски мехурник, еводия, пауловния.

В парковете садим още магнолия, лагерсремия, албиция и други видове с екологични и декоративни качества. Пред последните години сред иглолистните дървета се налагат няколко вида, подходящи за нашите условия - кипарис, купресокипарис, туя, пиния, черен и хималайски бор, ела. 

Повечето от дърветата са собствено производство на ОП "Градини и паркове".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Дано не ги изпочупят вандалите, както обикновено става. Иначе, колкото повече дръвчета и зеленина, толкова по-добре.
Сагата с обратния завой на Сточна гара приключи.... и то приключи в полза на законовата ситуация, защото до сега нищо не беше ясно поради това че маркировка, знаци и светофар не даваха яснота по това забранен ли е обратния завой в крайна сметка или не...
на 09.04.2017 г.
-1
 
 
Над 200 дървета бяха унищожени само за пътния участък в парк Лаута и незнайно колко в ремонтните участъци а те за години са засадили само 1000 и то бройката не е потвърдена.... Сега и за това ли се тупаш в гърдите кмете, че си засадил няколко млади фиданки които едва ли ще оцелеят защото след засаждането им никой не се грижи за тях, и ако оцелеят ще им отнеме поне 10 години да започнат да компенсират унищожените до момента дървета....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: