ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Камери и солени глоби по магистрала "Тракия" в района на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:12 / 11.04.2017Коментари (9)15128
© Plovdiv24.bg
Пътна полиция вече глобява за неспазването на средна скорост на две от най-натоварените магистрали - "Тракия" и "Люлин", съобщиха пред "Сега" от МВР. Идеята е да се определи средна скорост на движение на опасни участъци от аутобана, в които стават много катастрофи. При неспазването й следва глоба.

Понятие "средна скорост" не съществува в законите, но КАТ има правомощието да установява ограничения с пътни знаци. Под средна скорост се разбира максимално разрешената скорост за даден участък.

В момента такава система действа в един от тунелите на магистрала "Люлин". При нея се определя средна скорост от 80 км/ч например, както и входни и изходни точки на даден участък. Там се поставят камери, които следят за колко време един автомобил изминава участъка. Ако предварително е изчислено, че при скорост от 80 км/ч отсечката се минава за 3 минути, но конкретна кола я премине за по-кратко време, се приема, че се е движила с по-висока скорост и водачът се глобява.

"Миналата година имахме 30 хил. фиша за неспазване на средната скорост", обясниха от КАТ. Пернишкият съд е единственият, който има практика по казуса, защото само в неговия регион има подобна система. Справка в решенията му показва, че според съдиите проблем със средната скорост няма. Устройствата за измерването й се приравняват на останалите технически средства, описани в закона, смята съдът.

Пътният участък от магистрала "Тракия", където ще се засича средната скорост, е в района на Пловдив. Той е избран заради големия брой катастрофи там. Парите за внедряването са от фонда за безопасност на движението, който пък се финансира с отчисления от платените глоби за нарушения. Камерите ще струват около 200 хил. лв.

Благодарение на новите си радари КАТ ще следи и за сключена задължителна "Гражданска отговорност" на преминаващите коли. Системата ще има връзка с Гаранционния фонд, където пък се съдържа информацията за сключените застраховки. При заснемане на кола системата ще изпраща данни до фонда, за да се провери дали колата е застрахована. В противен случай ще се издава електронен фиш.

"Все още обаче няма автоматична връзка между двете системи, тя е в процес на разработване", обясни за "Сега" изпълнителният директор на фонда Борислав Михайлов. "Всеки месец данните на КАТ за броя на регистрираните автомобили се наслагват върху регистъра на Гаранционния фонд и така излизат колите без "Гражданска застраховка", обясни той.

От началото на годината регистрацията на 300 хил. коли без задължителната застраховка е била заличена служебно. Според Михайлов броят на автомобилите без валидна "Гражданска отговорност" е далеч по-голям - 580 000. Собствениците им не са реагирали в едномесечния срок, след като са били писмено уведомени за изтеклата застраховка. Фондът е изпратил такива писма на близо 750 000 собственици.

Голямата част от дерегистрираните от КАТ автомобили са без застраховка повече от година - те не са в движение, собствениците им нямат намерение да ги карат или са продадени зад граница. До момента едва 4136 шофьори са платили застраховката си и са получили отново регистрация. Възстановяването на регистрацията в КАТ става веднага след плащането. Незастрахованите коли вече са под 10%.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И с 1/3 да намали джигитите по пътя, пак ще има полза. Лошото е, че масовата част от тоя народ не можеш да го отучиш да тарикатее ни с добро, ни с лошо...
0
 
 
Само не знам за колко точно превишена скорост ще ме глобят, като камерата е засекла че сум мкнал от точка А до точка Б за Х време, а не е засекла скоростта ми
+1
 
 
Караш с превишена скорост в дадения "участък" и спираш преди втората камера да пиеш едно кафе в близката бензиностанция и пак се измъкваш, но нека дадът 200 бона за "внедряване" на камери... :)
на 11.04.2017 г.
0
 
 
1."Пътна полиция вече глобява за неспазването на средна скорост на две от най-натоварените магистрали - "Тракия" и "Люлин"" 2.Камерите ще струват около 200 хил. лв. Последно по автомагистрала "Тракия" има ли такава система или още няма?
на 11.04.2017 г.
+2
 
 
Нали сложихте камери на бул.Хросто Ботев" за хиляди пари, там има ли глобени жрици на любовта...или са бутафорни
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
Първа лига, сезон 2023/2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: