ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив отбелязва Деня на авиацията и космонавтиката
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:43 / 12.04.2017Коментари (0)2880
Международният ден на авиацията и космонавтиката 12 април ще бъде тържествено отбелязна днес в Пловдив. Програмата е изпъстрена с много събития. В 11.00 ч. деца от ОДЗ "Космонавт" в район "Северен" ще се включат в откриване на възстановения барелеф на летеца-космонавт Юрий Гагарин в кв. "Гагарин", до колелото на Панаира. 

Паметникът на първия човек летял в космоса е възстановен от организаторите на честванията на Дните на авиацията в Пловдив 2017 със съдействието на кмета на района Ральо Ралев и финансовата подкрепа на "Авиамаш" ЕООД. 
 
Кулминацията на празника ще бъде по обяд от 12,30 часа на единствената по рода си Алея на космонавтите на Бунраджика. Има осигурен транспорт от кв. "Гагарин" за Бунарджика. В тържествената церемония по поднасяне на венци на паметните плочи на 25-те космонавти, посетили града ни, ще се участват: Почетна рота и Военният духов оркестър на Пловдивския гарнизон, ръководители и състав на авиобазите в Крумово и Граф Игнатиево, представители на администрацията на Пловдив, множество неправителствени организации и граждани.

Традиционният ден на отворените врати в Музея на авиацията в Крумово започва в 10 часа на 12 април и ще продължи до края на официалното работно време на територията на единствената по рода си експозиция от самолети за Балканите. 

След церемонията от Бунарджика ще тръгне безплатен автобус за село Труд, където се провежда празничен летателен ден на студентите и преподавателите от специалността "Авиационна техника и технологии" към Технически университет - София, филиал Пловдив. Той започва от 10:30 часа на летателна площадка "Марица" - LBMA. Програмата там включва демонстрационни и мотивационни полети за бъдещите авиационни специалисти. Площадката се намира между с.Труд и с.Граф Игнатиево.

Открита среща, посветена на родните достижения в овладяването на космоса, е планирана за 18.00 часа. Тя ще протече на два панела. В Голямата конферентна зала на Градски дом на културата "Борис Христов" ще се състоят тематични лекции и прожекция на документален филм по темите: "Българският принос в усвояването на космоса" с лектор чл. кор. проф. Петър Гецов и "Космонавтът Игор Волк - големият приятел на България", лектор доц. днт полк. Светлозар Асенов.

Покани за събитията са изпратени на: президента на Република България Румен Радев, посланиците у нас на 30 страни, които имат космонавти, представители на БАН - участвали в технически разработки по международни астронавтически проекти и много други общественици и политици. 

Междувременно на Малката главна пред сградата на БНБ в Пловдив може да бъде видяна изложба под наслов "Родени с криле" може да бъде. Експозицията съдържа 20 платна с документални кадри, голяма част, от които непоказвани у нас. 

"Родени с криле" показва пътя на човечеството в изучаването на космоса до наши дни. Кратка итория на космонавтиката в снимки проследява първите стъпки нагоре от мечтателя Константин Циолковски, през първият човек в Космоса, до първия частен космонавт и турист. Специално място в изложбата заема България като шеста космическа световна сила, третата страна в света, произвеждаща храна за космонавти и астронавти, и първа по създаване на космически оранжерии. 

От платната ще разберете за родния принос в лунния триумф на човечеството. В името на изложбата организаторите са вплели освен цялата символика на стремежа към любопитсво, летене и нови светове, и отдаването на почит къмпаметта на най-добрият летец - изпитател в света. 

Космонавтът Игор Волк, който на 12 април щеше да навръши 80 години, но завинаги остана в града под тепетата. Игор Волк почина в Пловдив на 3 янури 2017-а година. Животът и делото на този изключителен мъж, роден с криле, също е отразен в документалната изложба. Изложбата ще остане експонирана и по време на Великденските празници.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: