ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пеевски продаде цигарения си бизнес, но не и фабриката си в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:18 / 12.04.2017Коментари (1)13670
©
"Юрий Гагарин" в Пловдив
След като държавата в два опита не успя да продаде цигарения си бизнес на международен производител, това направи самия "Булгартабак". Втората в света по пазарен дял цигарена компания British American Tobacco (BAT) купува всички марки, логистичния бизнес на холдинга и веригата Lafka в Босна. Така става лидер на пазара в страната с 41.8% пазарен към края на месец март чрез сделка за над 100 млн. евро.

В свързваните с Делян Пеевски фирми остават активите - двата завода в София и Благоевград, бизнеса с будките Lafka и производството на филтри в "Юрий Гагарин" в Пловдив.

Сделката в детайли

ВАТ ще продължи да произвежда в благоевградската фабрика на "Булгартабак" купените марки в рамките на една или две години, като след това ще преразгледат плановете си. Световният цигарен концерн не е проявил интерес към покупката на фабриките на "Булгартабак", вероятно защото притежава много мощности в региона - в Полша, Румъния, Хърватия, Сърбия и Унгария. В световен мащаб компанията притежава 44 цигарени фабрики в 42 страни.

Предварителният договор е бил сключен на 11 април, сделката ще чака разрешението на Комисията за защита на конкуренцията, както и на антимонополните органи в Босна, Косово и Албания, където се продават цигарите на "Булгартабак". Прогнозата на ВАТ е, че окончателно ще придобие активите в средата на тази година. Покупката ще се финансира със собствени средства на ВАТ.

Компанията ще увеличи екипа си за България с още 80 души и ще запази работните места в дистрибутора "Експрес логистика и дистрибуция" (ЕЛД), които са около 1000. Българските операции ще продължат да се оглавяват от сегашния генерален директор за страната Мила Маречкова.

Вероятно след разрешението от КЗК англо-американската компания ще води преговори и с останалите цигарени компании за дистрибуцията на продуктите им. В момента в доставките се конкурират три големи дружества - ЕЛД с почти 1 млрд. лв. оборот за 2015 г., доставя изцяло цигарите на "Булгартабак", "КТ Интернешънъл" (доскоро "Кингс табако" от групата на "Винпром Пещера") и част от тези на Karelia. "Табак трейд" е сегашният дистрибутор на British American Tobacco, Japan Tobacco International, Imperial Tobacco и Karelia, а Philip Morris работят с "Орбико".

"България е един от най-конкурентните не само европейски, но и световни пазари - на него активно работят седем цигарени компании, докато в останалите държави са три-четири. Първата ни стъпка ще бъде да интегрираме портфолиото марки, което придобиваме с нашето. В зависимост от конюнктурата на пазара ще решим дали и как ще преструктурираме портфолиото си", коментира Ричард Уидман, генерален мениджър на British American Tobacco, клъстър Централна Европа. 

Той допълни, че решението за инвестиция в България се определя от стратегически цели на компанията, но значение за сделката са изиграли политическата стабилност и борбата на правителството с контрабандата, която през миналата година е около 8%. Това е поредният случай, в който ВАТ демонстрира интерес към бизнеса на "Булгартабак". Компанията беше последният стратегически инвеститор от 10 закупили документи за приватизацията на цигарения холдинг през 2011 г., но се отказа на финалната права, като обясни това с причини от търговски и стратегически характер.

BAT беше кандидат за приватизацията на три цигарени фабрики още през 2005 г. с предложение от 250 млн. евро, но тогава парламентът провали процедурата.

Цигарената компания присъства в България от 1993 г., като през последната година беше най-бързорастящата по продажби в стойност и увеличи пазарния си дял с 2.2 процентни пункта до 13.2%, като по този начин е на четвърто място по продажби след "Булгартабак" с 28.6% през месец март, гръцката Karelia - 19.9% и Philp Morris с 16.3%.

В същото време точно преди една година "Булгартабак" обяви, че се оттегля от продажбите си в Близкия Изток (но после леко възстанови). Холдингът продължи да губи позиции и на вътрешния пазар, като от около 33% през последните години, през миналата беше под 30%, като при това не успя да се възползва от продължаващия ръст на пазара.

Най-богатият депутат

В приватизационната сделка преди пет години и половина цената за 80% беше 100.1 млн. евро. Тогава за параван временно собственик стана поделение на руската банка VTB. Но реално още тогава зад сделката стоеше тандемът Цветан Василев - Делян Пеевски. При раздялата през 2014 г. цигареният бизнес остана при депутата от ДПС. Сега той осребрява добре покупката: извън изтеглената през години печалба, у него остават например теренът на фабриката в София, която не работи от година, и се очаква там да развие имотен проект. Поне временно ще продава и филтри на ВАТ през пловдивската си фабрика.

Не целият приход от сделката ще отиде в "Булгартабак холдинг". Причината е, че неизвестно каква част от договорените 100 млн. евро са за ЕЛД, която е 100% собственост на "Благоевград БТ". В това дружество има и още един актив - сградата на бившия полиграфически комбинат в широкия център на София.

Това е първата едра продажба на собственост от страна на депутата, ако не се брои строителната "Водстрой 98", която след стотици милиони държавни поръчки през миналата пролет беше прехвърлена на "Хидрострой". Пеевски все още контролира медийна група от вестници и телевизия, разпространителски фирми, веригите "Техномаркет" и Lafka, няколко строителни компании, две млечни фабрики, десетки имоти като Дипломатическия клуб в Бояна, хотел "Берлин" и други.

Източник: в.Капитал








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: