ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино
Други
Специалист: Претъпкването след пости засяга жлъчката и панкреаса
Източник: Plovdiv24.bg 14:25 / 16.04.2017 Отпечатай Изпрати
©
След края на 40-дневните Великденски пости, ако прекалим с храната ще претоварим жлъчно-чернодробната храносмилателна система и панкреаса. Това каза за Агенция "Фокус" проф. Донка Байкова.

Тя е специалист по хранене и диететика и ръководител на катедра "Превантивна медицина" във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет - София. По думите й, когато започваме да се храним нормално в края на постите трябва да е в същия порядък, в който сме ги изключили храните от менюто си.
"На първият прием - Великденския първи тържествен ден трябва да започнем с млечен продукт", посочи тя, като обясни, че следващият прием на храна трябва да бъде в 10.00 часа, когато можем да си хапнем от козунака. "Това е една комбинирана, тържествена, ритуална храна. Нарича се обреден хляб. В него има абсолютно всичко - животинска мазнина, яйца, мляко, захар и брашно.

Затова е по-добре да бъде самостоятелно приеман", уточни още проф. Байкова. Според нея на обяд е добре месото, което най-вероятно ще бъде агнешко трябва да бъде поднесено с листни зеленчуци-зелен лук, лапат, спанак, чесън, джоджен и ако има добавка от ориз или картофи те трябва да бъдат в минимално количество.

"Хубавото е следващото хранене след обяда да бъде в 16.00 часа, когато да изпием фреш, а може да се яде филийка козунак. Добре е на вечеря хората да приемат зеленчуци. Не е необходимо да се натоварваме и с допълнително въглехидрати като останалите месо и яйца", коментира още Байкова.

"Ако прекалим с храната ще поставим в ситуация на претоварване жлъчно-чернодробната храносмилателна система и панкреаса. Човешкото тяло е поставено в режим на свръх работа може да отключи някакъв здравен проблем, което би ни почернило следващите празнични периоди", допълни още Донка Байкова.



Още по темата: общо новини по темата: 84
31.07.2017 »
20.04.2017 »
18.04.2017 »
18.04.2017 »
18.04.2017 »
18.04.2017 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2017 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изграждането на АМ "Тракия"
Черно-бяла Коледа 2017
ТВ сезон 2017/2018
Коледно-новогодишни празници 2017/2018
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой заслужава най-много званието "Пловдивчанин на 2017-та"?
Вълчан Петров (художник)
Здравко Димитров (областен управител)
Проф. Златина Делирадева (диригент на хор "Детска китка")
Иван Петков (ст.тр. на ВК Марица)
Иван Тотев (кмет на Пловдив)
Николай Киров (ст.тр. на Ботев Пд)
Спас Гърневски (политик)
Петър Анастасов (автор на химна на Пловдив)
Тома Спространов (музикален водещ)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2004 - 2016 Медия груп 24 ООД. Plovdiv24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: