ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Преди 92 г. БКП взривява църквата "Света Неделя"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:23 / 16.04.2017Коментари (2)4320
©
Днес се навършват 92 години от атентата в църквата Св. Неделя при който загиват 213 души, сред които 20 жени и 10 деца. На Велики четвъртък през 1925 г. група крайнолеви дейци на Българската комунистическа партия взривяват покрива на църквата. Целта била да се убие Цар Борис Трети и да се извърши държавен преврат.

Атентата в църквата Св. Неделя е един от най-жестоките и най-добре планирани терористични актове. Това коментира в студиото на "Ексклузивно" историкът проф. Евелина Келбечева. Тя поясни, че терористичния акт от 1925 година е бил много добре финансиран от Коминтерна и остава в историята като най-големия атентат преди 11 септември.
Всичко започва с убийството на депутата от Демократическия сговор Константин Георгиев. Погребението му се извършва на 16 април в храма "Света Неделя". Очакванията на Коминтерна и българските комунисти са на опелото да се съберат хора от най-висшата класа -офицери, войници, висши чиновници, част от министрите и Негово величество цар Борис III. Царят обаче не отива.

Даниела Таринска е правнучка на една от жертвите на кървавия атентат - общинският чиновник Иван Тарински. И проф. Келбечева и Даниела Таринска обясниха, че по времето на комунизма темата за атентата в църквата Св. Неделя изобщо не се е обсъждала.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 16.04.2017 г.
0
 
 
Понко,светът е пълен с гадове, и от ляво, и от дясно, и в център. Едва ли някой ще подкрепи такъв варварски акт,но събитията са следвали своя развой.Никой нищо не казва за преврата на 9 юни 1923 г., за избитите земеделци след преврата,за ЗВЕРСКОТО убийство на Стамболийски,за хилядите невинни избити от армията,шпиц команди и чети на ВМРО,без съд и присъда/не въстанници,а невинни/ след въстанието. Добре е да се запознаеш с повестта "Хоро" на Антон Страшимиров за зверствата след въстанието. След Септемврийското въстание (1923) Страшимиров пише знаменития позив "Клаха народа, както и турчин не го е клал" .А той не е комунист.Добре е да знаеш за други хиляди избити без съд и присъда след атентата.Много от тях са интелектуалци и не са комунсти-Гео Милев,Христо Ясенов,Йосиф Хербс...На много от тях дори и гробовете им не знаят.Та като осъждаме атентата,добре е да осъждаме всяка форма на терор.
+2
 
 
Учудвам се че още не се е появила някоя гад, която да защити БКПто за Света Неделя! А то другаря Радев е ясен!!! Смърди на БКП от детска възраст! Шапкар тип натегач! Той е шапкаря ама не от Алиса а от държавна сигурност!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Кауза Колежа
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: