ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Коментари в Европа след резултата от референдума в Турция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:17 / 17.04.2017Коментари (2)4058
©
След победата с малка разлика на привържениците на промените в турската конституция, които ще дадат нови широки пълномощия на президента, европейски политици показаха смесени реакции на резултатите от допитването, съобщи БТА, цитирайки ДПА.

"Близкият резултат на референдума показва, че Реджеп Ердоган не е Турция. Усилията за демокрация и човешки права трябва да продължат", заяви Мартин Шулц, кандидат на германските социалдемократи за канцлерския пост. Според неофициални резултати 51,22 процента от турските избиратели са гласували с "да" на референдума, а 48,78 процента - с "не", при преброени 99,96 процента от гласовете, съобщава Анадолската агенция.

"Турският референдум не трябва да води към несподелена власт. Ако бъда избран за президент, ще протегна ръка на всички хора, които вярват в демокрацията", заяви кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон.

"Турция избра повече ислямофашизъм и тоталитаризъм днес", заяви холандският политик Герт Вилдерс. Членове на Европейския парламент изразиха разочарование от резултата от турския референдум, съобщава Ройтерс.

Манфред Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия в ЕП, заяви, че президентът Ердоган разделя страната си, а съпредседателят на групата на Зелените Ска Келер каза, че резултатът е "унищожителен удар за демокрацията в Турция". Пред германската телевизия ЦеДеЕф (ZDF) Манфред Вебер заяви, че Турция се движи в грешна посока, насочвайки вниманието към масовите уволнения след опита за преврат през юли и хвърлянето в затвора на журналисти и държавни служители.

"Сега, когато Турция очевидно е поела в грешна посока от европейска гледна точка, ние трябва да оценим отново нашите отношения, и конкретно това означава, че преговорите за присъединяване на Турция, които все още водим, не може да бъдат продължени", заяви Манфред Вебер, цитиран от Ройтерс.

Високопоставеният представител на Германската социалдемократическа партия Аксел Шефер коментира, че мнозинство, постигнато при демократично гласуване, може да се обърне против самата демокрация, като припомни изборите през 1933 г. в Германия, когато се надига подкрепа за нацистите на Адолф Хитлер.

Лидерът на германските Зелени Джем Йоздемир, който е от турски произход, посочи в Туитър, че това е "черен ден за Турция", но допълни, че "почти 50 процента са гласували за демокрация и против диктатурата". "Ние заставаме на тяхна страна", посочи Йоздемир.

Беатрикс фон Щорх, европейски депутат от антиимигрантската партия Алтернатива за Германия, призова в Туитър "всички турци с германски паспорт, които са гласували в подкрепа на ислямска диктатура в Турция", да напуснат Германия. Германският външен министър Зигмар Габриел каза, че е важно да се запази спокойствие, какъвто и да е резултатът от вота, предаде АП.

Петер Алтмайер, началник на политическия кабинет на канцлера Ангела Меркел, каза, че трябва да се изчакат официалните резултати преди да бъде правен коментар, съобщава Ройтерс. Запитан дали гласуването е било свободно и демократично, Алтмайер заяви пред телевизия АЕрДе, че германското правителство ще обсъди резултата, след като наблюдателите дадат оценка дали гласуването е било честно. По думите му германското правителство ще уважи резултат, който е дошъл от свободни и демократични избори.



Още по темата: общо новини по темата: 8
18.04.2017 »
17.04.2017 »
17.04.2017 »
16.04.2017 »
16.04.2017 »
15.04.2017 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ПРОЧЕТОХ НЯКОЛКО ПУБЛИКАЦИИ ОТ ПОВЪРХНОСТНО РАЗСЪЖДАВАЩИ ХОРА ПОДДЪРЖАЩИ ГЛУПАВАТА ТЕЗА,ЧЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА В ТУРЦИЯ НИ ЗАСТРАШАВАТ ПРЯКО! ТЕ НЕ НИ ЗАСТРАШАВАТ ПРЯКО,НО БИХА МОГЛИ ДА НИ ЗАСТРАШАТ КОСВЕНО! ТОЗИ РЕФЕРЕНДУМ ПО ЕДИН КАТЕГОРИЧЕН НАЧИН ДОПРИНАСЯ ЗА ПОСТЕПЕННОТО,МЪЧИТЕЛНО БАВНОТО РАЗПАДАНЕ НА ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНАТА ДЪРЖАВА ТУРЦИЯ И ХАОСЪТ НА НАШИТЕ ГРАНИЦИ, КОГАТО ТОВА СЕ СЛУЧИ! ТОГАВА НАИСТИНА БИХМЕ ИМАЛИ СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ,НО ДА СЕ БОИМ ОТ ТЯХ ОЗНАЧАВА ДА СЕ БОИМ,ЧЕ КОГАТО ХИРУРГА РЕЖЕ АБЦЕСА ИМА ОПАСНОСТ ОТ ПИЕМИЯ(НАВЛИЗАНЕ НА ГНОЙ В КРЪВТА) ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА ДА СТОИМ СЪС СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ,ТОВА ОЗНАЧАВА ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА ТОЗИ РАЗВОЙ НА НЕЩАТА!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: