ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ученици от Пловдив влязоха в Съдебната палата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:19 / 21.04.2017Коментари (0)2578
©
В Съдебната палата в град Пловдив днес се проведе Ден на отворените врати. Мероприятието се осъществи от Апелативен, Окръжен и Районен съд - Пловдив по повод Деня на българската конституция и юриста. Гости на магистратите бяха граждани, ученици от ЕГ "Пловдив", деца от ДДЛРГ "Княгиня Мария-Луиза", студенти от специалност "Графичен дизайн и фотография" от АМТИИ, представители на Регионалния инспекторат на образованието - Пловдив. Участие взеха служители от Областна дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието, експерти от Базовата научно-техническа лаборатория към ОД МВР - Пловдив и екип на БНТ- Пловдив.

Магдалина Иванова - председател на Апелативен съд - Пловдив, Веселин Хаджиев - председател на Окръжен съд - Пловдив, и Иван Калибацев - председател на Районен съд - Пловдив, разказаха за работата на магистратите и поздравиха гостите.

Ученици от Х б клас на ЕГ "Пловдив" /Английската гимназия/ участваха във възстановка на съдебен процес в зала № 1 на Апелативния съд. В ролята на техен учител влезе съдията в Апелативен съд Христо Крачолов. Той разказа какви дела се разглеждат в съда. 

"Ако гледате репортаж по телевизията, само по цвета на папките можете да разберете какви видове дела разглежда съдебният състав, тъй като червените са за наказателните, а зелените - за гражданските дела", разказа съдия Крачолов. 

Той описа случай от практиката на Пловдивския съд за грабеж на мобилен телефон от ученик в парка. Експерти от Базовата научно-техническа лаборатория към ОД МВР Пловдив показаха как се снемат дактилоскопски следи. Служители от Областна дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието демонстрираха различни техники при конвоиране на задържани лица и помощните средства и оръжия, които се използват.

Под формата на ролева игра десетокласниците участваха в съдебен процес по казуса, описан от съдия Крачолов. Те облякоха тоги, задаваха въпроси на "подсъдимия", а накрая произнесоха "присъда".

"Много наши ученици са завършили право и сега са магистрати, а на други им предстои да се реализират в тази професия", каза директорът на ЕГ "Пловдив" Николай Радев. Той поздрави магистратите с професионалния им празник и им пожела все така да пазят устоите на обществото с отговорната си работа.

В сградата на Съдебната палата беше представена изложба от рисунки по проекта "Съдът през погледа на децата от ДДЛРГ "Княгиня Мария - Луиза". Авторите също бяха сред гостите, а всяко дете получи грамота за участието си в инициативата. Директорката Дарина Кукева покани магистратите да гостуват в дома в края на май, когато ще бъде открита нова детска площадка. Тя е изградена с помощта на средства, събрани от благотворителен коледен базар в Съдебната палата.

Доц. Д-р Никола Лаутлиев презентира репортажни фотографии на студенти от АМТИИ, направени по време на инициативата Час на класа "Съдът отблизо". Екип на БНТ - Пловдив участва в Деня на отворените врати с репортажи по съдебни дела с влезли в сила присъди, предизвикали медиен интерес.

Провеждането на Ден на отворените врати е насочено към популяризиране дейността на съда, с цел повишаване правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на доверие в работата на съда.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: