ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Огромен център за 15 млн. евро правят в индустриална зона "Тракия"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:35 / 25.04.2017Коментари (1)5964
©
Единственият български проект PlantaSYST, който бе одобрен във втори етап по програмата "Хоризонт 2020" на ЕС, стартира работа с откриваща конференция в Пловдив днес. Основната цел на проекта е изграждането на център за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология. Конференцията бе открита от Директора на Института по молекулярна биология и биотехнологии проф. Иван Минков, заместник-кмета "Образование и европейски политики" Стефан Стоянов и директора на "Наука" в Министерството на образованието и науката Златина Карова. По време на събитието присъстваха още представители на учредителните организации и на Европейската комисия. 

"Този проект е специален и различен, защото той инвестира много средства в човешкия потенциал. Подкрепата от страна на българското правителство ще ни даде възможност да създадем една добра сграда, в която да работят млади и изключително добри специалисти. Това е най-важният проект по програмата на Европейската комисия, затова ще направим всичко възможно да постигнем задоволяващи резултати", коментира проф. Иван Минков.

"През последните години България преживя изключителни промени, повечето от тях за добро. Имаме бързи политически процеси в региона, където виждаме нови инвестиции, развиване на индустрията и земеделието. Когато говорим за силна и добре структурирана икономика обаче, няма как да не говорим за наука. Спечелването на този проект, при такава сериозна конкуренция, показва по недвусмислен начин, че научният потенциал на България е силен. Вярвам, че скоро центърът ще започне да работи и да дава резултати както за научни постижения, така и за практическа реализация на проектите, насочена към бизнеса.", каза Стефан Стоянов, заместник-кмет "Образование и европейски политики". 
 
PlantaSYST бе избран във втората, финална фаза на програмата "Тийминг" на "Хоризонт 2020". Проектът ще получи финансиране от 15 мил. евро, с които планира изграждането на Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ). Сред ключовите цели на центъра са осъществяването на изследвания в областта на растителната биология и биотехнология и обучаването на млади български учени в същите направления.

Проектът получава подкрепата на Министерството на образованието и науката, което ще предостави финансиране в размер на 15 мил. евро като ангажимент към програмата. 

Центърът ще бъде построен в индустриална зона "Тракия" на площ от 25 дка, предоставена от община Пловдив. В сградата ще работят 10 изследователски отдела, които ще развиват дейности в областта на растителната клетъчна биотехнология, растителната метабомолика и биоинформатиката. 

Висококвалифицираният екип от над 50 млади специалисти, които ще бъдат назначени в центъра, ще се занимава с разработване на подобрени сортове зеленчукови култури, идентифициране на растителни метаболити с полезни за здравето на хората качества и развиване на фармацевтични приложения, които ще подпомогнат създаването на нови продукти за българския и европейския пазар. 

PlantaSYST е резултат от съвместната работа на три български и два немски института - Институт по молекулярна биология и биотехнология и Институт по зеленчукови култури "Марица", Пловдив, Институт по микробиология при БАН, Потсдамски Университет и Институт по молекулярна растителна физиология "Макс Планк", Потсдам-Голм. 

Амбициите на проекта са както да се превърне в катализатор за икономическия напредък, създавайки предпоставки за реализацията на успешен бизнес, така и да бъде свързващо звено между различни научно-изследователски институти и компании, опериращи в сферата на биологията на развитието на растенията, физиологията на стреса, растениевъдството и биоинформатиката.




Още по темата: общо новини по темата: 21
14.10.2023 »
13.10.2023 »
12.10.2023 »
11.04.2023 »
23.02.2023 »
23.02.2023 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Удвояват околовръстното на Пловдив
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: