ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Благотворителна кампания за онкоболни деца
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:40 / 26.04.2017Коментари (0)3001
©
Благотворителна кампания "Заедно в живота" в полза на Отделението по детска онкохематология на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив организират Община Първомай и Киноложкото дружество "Първомай". Инициативата ще се проведе на 29 и 30 април пред Читалище "Св. Св. Кирил и Методий" в Първомай по време на ежегодната Киноложка изложба, обясни председателят на дружеството Пеньо Запрянов.

Кампанията се подкрепя и от Велислава Костадинова - собственичката на терапевтичното куче, порода бобтейл, Мадам Фльор де Мон Шмитфлийлд Беар, познато на малките пациенти в Отделението по детска онкохематология като Мон или Мони. Преди една година, по време на минагодишните празнични дни на град Първомай, Мон и собственичката й се включват в киноложката изложба там, като Мон дори става победител. Сред присъстващите на изложбата е и малък пациент на Отделението по детска онкохематология.

Тогава кметът на Община Първомай Ангел Папазов, Пеньо Запрянов, родителите на онкоболното дете и Велислава Костадинова се обединяват около идеята да се набират средства и да се помага с всички сили на Отделението по детска онкохелатология към Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ "Свети Георги".

"Нарекохме нашата кампания "Заедно в живота", защото животът е нещото, с което сме дарени и което трябва да ценим и пазим. Ние хората, с милостта си сме тези, които малко по малко променяме света към по-добро. Децата са тези, заради които се борим цял живот. Нашите любимци пък са тези, които правят живота ни по-добър, по-весел и по-смислен. И така решихме: ние сме заедно в живота - нашите деца, нашите домашни любимци и нашата любов в живота" разказа Пеньо Запрянов.

Киноложката изложба е част от програмата на Майските културни празници на Първомай, които по традиция стартират на 1 май. В рамките на изложението на специален щанд ще се продават аксесоари за домашни любимци, средствата от техните продажби, заедно с дарения, за които на щанда ще има специална кутия - урна, ще бъдат предназначени за Детската онкохематология.

Наред със състезанията за кучета Киноложката изложба включва в програмата си и изложението на български храни, гозби и занаяти, на което ученици от училищата в Първомай ще представят изработени от тях и техните близки лакомства и сувенири. Приходите от продажбите на тази традиционна българска "продукция" ще бъдат в полза на благотворителната кауза. Ще се проведе и фолклорен фестивал, а ученици от училища в Община Първомай ще изнесат музикална програма. Гости на Киноложката изложба ще бъдат някои от пациентите на Детската онкохематология, както и деца от социални домове.

Официалното откриване на киноложката изложба е на 29 април от 10:45 ч. пред читалище "Св. Св. Кирил и Методий".

Организационният екип на кампанията и на киноложкото изложение наброява повече от 100 души. Служителите на Читалище "Св. Св. Кирил и Методий" също безвъзмедно се включват в активностите в продължение на три дни: 28, 29 и 30 април.

Първият човек, включил се благотворително в базара на изложението, е Екатерина Лазарова Филипова - Вапирова. Тя е изработила фибички и панделки за домашни любимци. Също с изработени собственоръчно продукти за домашни любимци в базара ще участва и Веси Илиева.

И Дружеството на първомайските художници се присъдинява към благотворителното мероприятие. Като начало изложбата, планирана за откриване на 8 май, ще бъде показана още на 28 април, петък. Част от картините в нея ще бъдат дарени на кампанията "Заедно в живота" и ще бъдат продадени на търг на 29 април вечерта в ресторант "Стремон". Първият художник, предоставил своя картина, е Петър Кацаров.

Тъй като желащите да помогнат са много, вече има предварително събрана сума от 1200 лева, допълни Пеньо Запрянов.

Дарения могат да се правят по банковата сметка на дружеството с текст - "За благотворителната кампания "Заедно в живота":

ЕИК 176944754
Банкова сметка: IBAN BG77STSA93000023245918
BIC STSABGSF
Банка ДСК гр. Първомай


Парите ще бъдат дарени за деца в нужда, лекуващи се в Отделението по детска онкохематология, или за закупуване на необходими материали за лечение в същото отделение.

За впечатленията си от работата на завеждащата отделението доц. д-р Мария Спасова и нейния екип Пеньо Запрянов споделя: "Видях с очите си какво означава да си лекар и то не зависи от никакви клетви или професионален дълг. Пред себе си видях едно голямо сърце, което бие, за да помага на децата пациенти. Убедих се, че в тази държава все още живеят и работят прекрасни хора! Благодарим Ви!"

Според Запрянов кампанията ще покаже и съпричастност към труда и саможертвата на тези хора. "Защото със всяко неспасено дете, въпреки всичките усилия, видях че умира по една клетка от техните сърца! Но видях и духа на тези хора, видях усмивки, видях надежда - надежда която тези хора дават на нашите деца", допълва председателят на киноложкотото дружество в Първомай.

През Отделението по детска онкохематология на УМБАЛ "Свети Георги" ежегодно минават около 200 деца. То е единственото за цяла Южна България. Екипът e начело с доц. д-р Мария Спасова, а началникът на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания проф. д-р Иван Иванов подкрепя всяка потребност на малките пациенти.

Кучето, вдъхновило кампанията "Заедно в живота" - Мон, ежемесечно вече повече от година посещава Детската онкохематология на УМБАЛ " Свети Георги", за да забавлява онкоболните деца. Мон и собственичката й посещават и Дома за хора с физически увреждания, центрове за временно настаняване на деца, комплекси за социални услуги и училища в Пловдив. Навсякъде терапевтът - бобтейл е посрещан добре. Има научни данни, че терапията с кучета подобрява психосоматичния статус и намалява усещането за болка, споделят лекарите. 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
49-ото Народно събрание
Цар Симеоновата градина придобива нова визия
Проблеми с водата в Брестовица
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: