ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Разясняват рисковете от въвличане в трудова експлоатация
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:32 / 02.05.2017Коментари (1)1762
© Plovdiv24.bg
В периода 02.05-12.05.2017г. Мecтнaтa кoмиcия зa бopбa c тpaфикa нa хopa - Пловдив cтapтиpa инфopмaциoннa кaмпaния зa пpeвeнция нa тpaфикa нa хopa c цeл тpyдoвa eкcплoaтaция пoд нaдcлoв "Пo-дoбpe инфopмиpaн, oткoлкoтo eкcплoaтиpaн!". Инициативата се осъществява съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора и в партньорство с Български Червен кръст - Пловдив.

Основна цел на кампанията е да се повиши информираността на търсещите работа в страната и чужбина относно рисковете от въвличане в трудова експлоатация и начините за предпазване от измами на некоректни посредници и работодатели. В рамките на инициативата е предвидено провеждането на поредицата от събития, чиито основен адресат са младите хора, избиращи студентските бригади, както и всеки един, който е трайно незает.

Дейностите, които включва превантивно-информационната кампания са свързани с разпространение на информационни материали от екипи на доброволци към Местната комисия и Български Червен кръст - Пловдив. Ще бъдат обхванати възлови места в гр. Пловдив, включително и висши учебни заведения като: Аграрен университет; Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"; Технически университет - София, Филиал Пловдив; Университет по хранителни технологии и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив. Предвижда се и провеждане на дискусия за безопасна трудовата миграция в ПУ "Паисий Хилендарски", в която ще вземат участие студенти от различни пловдивски университети. Също така ще бъдат предоставени плакати и брошури с превантивна цел в дирекция "Бюро по труда" - Пловдив, включително и във филиалите в гр. Хисар, гр. Съединение, с. Калояново, гр. Кричим и гр. Стамболийски.

Трафикантите успяват да привличат жертвите си чрез измамни предложения за работа, свързани основно с обещания за: високо спрямо българските стандарти заплащане за нискоквалифициран труд; възможност за повече или по-малко почасова работа и предложения за работа без договор, както и бонуси за добре свършена работа. В голям брой от случаите пострадалите от трудова експлоатация са проучени предварително за живота, желанията и нуждите им, като впоследствие спрямо тях са отправени готови предложения, на които трудно могат да устоят. 

Поради тази причина всеки един, който търси работа трябва да бъде внимателен и да не се доверява лесно. Задължително е да подхожда мнително към всяко едно предложение, дори да е отправено от близки хора.

Затова преди да заминете Ви съветваме:

1. Проучете добре агенцията, фирмата, работодателя или хората, при който отивате. Посъветвайте се с Националната комисия за борба с трафика на хора и Местната комисия за борба с трафика на хора, Агенцията по заетостта, Главна инспекция по труда и Бюрата по труда за безопасно пътуване и работа в чужбина. Списък с лицензираните трудови посредници има на интернет страницата на Агенцията по заетостта - https://www.az.government.bg/intermediaries/; 

2. Не се доверявайте на съмнителни обяви с обещания за високо заплащане на нискоквалифицирана работа в чужбина, особенно такива, които са залепени по улиците и имат само мобилен телефон;

3. Не давайте документите си за самоличност на никого, под никакъв предлог;

4. За да започнете работа, трябва предварително да подпишете договор на български език (или език, който разбирате), както и на официалния език на страната на работодателя;

5. Вземете с Вас адреса и телефона на българското представителство в страната, за която ще пътувате. Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда, незабавно се свържете с тях или с полицията там - вие сте жертва на сериозно престъпление и ще Ви бъде оказана помощ.

6. Предварително се информирайте за законодателството, режимът на пребиваване и работа за български граждани в страната, в която заминавате. 

Можете да получите повече информация относно трудовата миграция от Службите по трудовите и социалните въпроси (СТСВ) на МТСП към дипломатическите представителства на Република България в европейските страни с най-големи български общности: http://www.mlsp.government.bg/index.php?section=POLICIESI&I=266

ВАЖНИ ТЕЛЕФОННИ НОМЕРА:

Единен европейски номер за спешни случаи 112 (напълно безплатен, без роуминг, набира се без код)

Национална комисия за борба с трафика на хора - тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.) 

Местнa комисия за борба с трафика на хора в гр.Пловдив - тел. +359 32 622 136 

ИА "Главна инспекция по труда":

- Гореща телефонна линия - 0700 17 670
- Телефон за сигнали на български граждани, работещи в чужбина (00359) 2 8101 747

Национална телефонна линия срещу трафика на хора, поддържана от фондация Кампания А21 - 0800 20 100. Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) - http://www.knsb-bg.org/; Трудово-правна приемна: 02/ 40 10 427. За пострадали от насилие: Фондация "Асоциация Анимус" - тел. + 359 2 981 76 86.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.05.2017 г.
0
 
 
Информиран или неинформран винаги си експлоатиран
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: