ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Бизнесът иска фиксирани 251 работни дни, 2017-а била най-мързеливата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:47 / 03.05.2017Коментари (23)9064
© Plovdiv24.bg
Всяка година да има фиксиран брой от 251 работни дни. За тази промяна в Кодекса на труда ще настояват от Асоциацията на индустриалния капитал пред новото правителство, съобщава financebg.com. Тази година, според изчисленията на Асоциацията на индустриалния капитал икономиката ще загуби над 1 млрд. лв. заради "подарените почивни дни". Шефът на АИКБ Васил Велев обяви 2017 г. за "най-мързеливата" с рекорден брой почивни дни - 117, и само 248 работни дни. 

Дотук се стигна, след като предишният парламент промени Кодекса на труда с цел да премахне сливането и отработването на празници. Макар че сливането наистина се премахна, се появи нов почивен ден - в случаите, когато празникът се пада в събота или неделя (с изключение на Великден).

"Ако искаме българската икономика да расте с по-бърз темп, не трябва да се подаряват почивни дни. Трябва да определим прага за работни дни в годината, под който няма да падаме. Нещо повече - може всяка година да бъде с равен брой работни дни - 251. В зависимост от това колко са официалните празници, падащи се в събота или неделя, и колко са съботите и неделите в съответната година и дали годината е високосна, ще се подаряват нула, един или два почивни дни", коментира Велев. 

Той дори намекна, че е по-добре да се върне сливането на почивните дни, срещу което работодателските организации бяха против. Според Велев е по-добре, ако ще се прави подарък - "когато го има, е по-добре да се направи за някой петък, след национален празник, паднал се в четвъртък".

АИКБ са направили анкета сред фирмите, които членуват в организацията, и установили, че 53 на сто от тях са работили на 1 май, което означава, че около половин милион заети у нас са имали нормален работен ден. 62 на сто от работодателите обаче декларират, че се затрудняват да плащат допълнително за положения труд в празничен ден, показали резултатите. 

"При преработвателната промишленост например около 50% са разходите за суровини и материали, около 25% е разходът за труд, а останалите около 25% са външни услуги, енергия, амортизации, печалба и др. Ако разходът за работна заплата е двоен, за този ден фирмата е на загуба, тъй като обичайната печалба на компанията е около 10% и при двойни разходи за труд тя се превръща в 15% загуба", разясни още Велев.

Наблюдение

По думите на Велев с резултатите, че над половината от фирмите са работили на 1 май, се развенчава митът, че работят само онези фирми, на които им е скъпо да спрат, информира в.Сега. "Само една четвърт са такива - 26%. А 32% от компаниите отговарят, че работят, защото имат много работа. 21% заради срокове, 11% са в туризма. Има и 5%, които работят заради контрагентите си в чужбина", обясни Велев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Докато едните лъжат, че плащат, другите ще лъжат, че работят.
0
 
 
Колко, 251 ли? Хм.. тия се излагат, я направо да си сложат в желанията 364 дни и това е! За какво му е не българина да почива бре.. пфффф да си губи времето. Бачкане до дупка за 400лв и това е. Малиии абе какъв е тоя "бизнес" бре... все реват, нямало обучени кадри, липсвала качествена работна ръка и т.н. и т.н. Еми дайте пари беееее, нез пара няма качествена работна ръка бе, това май само вие не го разбрахте!
0
 
 
Как така 251 ? 365! Когато хората осъзнаят , че изкарват пари всеки ден в годината на някой пумяр а получават 12 пъти в тази съща година възнаграждение , тогава нещата ще се променят. Всеки един работник изкарва 4,5 пъти повече на един пак ще го кажа пумяр от колкото той им плаща за цялата година. След това обясняват как не могат да вдигнат заплатите. Не може да искаш да печелиш от въздуха.
+2
 
 
Интересно, как държава като Франция например, където по-голямата част от хората ползват регламентиран годишен платен отпуск в размер на 45 работни дни (без официалните празници), успява да постигне икономически растеж и да е една от най-силните икономики в ЕС, а нашите родни капиталисти не успяват при 20 работни дни отпуск, който често работниците им не ползват даже и на 60%? Ще си позволя сам да дам отговора - връзка между икономическия растеж и 10-на официални почивни дни няма. Има връзка между икономическия растеж и това бизнеса да инвестира в уж най-ценния си ресурс - служителите. В обучението им, в развитието им, в адекватното им заплащане и компенсиране за всеки допълнителен час работа и т.н. Защото и малките деца знаят, че над 75% от заетите в България работят по повече от 40 часа на ден, но това първо не се отчита, и второ не се компенсира, а напротив - ако не си съгласен да го правиш получаваш уволнение. Така че Асоциацията да не се прави на сляпо магаре, а да потърси причините за липса на икономически растеж в самия бизнес, и да не търсят под вола теле.
0
 
 
А бизнесът не иска ли нов 9-ти септември...?!!!...
+1
 
 
Той пък бизнесът се скъса да дава почивни дни на хората, повечето работят по 6 дни в седмицата и не могат да си изкарат празниците с близките, те тръгнали да мрънкат. Не може ли да ви фиксират на вас една минимална заплата от 1000 лева?
Сподели какво ново....
на 03.05.2017 г.
+1
 
 
И защото са на загуба,карат коли за по 100 хилки/поне/,живеят в къща с квадратура на прогимназия,макар че ползват 3 стаи и може да се държат с тебе като с измекярин
Ще има ли риболов на гребната през уикенда послучай Никулден каквато е традицията последните няколко години ?
на 03.05.2017 г.
0
 
 
И аз искам съботите да са ми почивни ама ходя и ги работя за без пари дори. Работодателите като искат повече работни дни могат да си ги направят. В закона това е описано като допълнителен(извънреден) труд и се заплаща двойно, да но това тях не ги устройва. Едва ли на някой работник ако му дадат 60 лв надник за да бачка на 1 май ще откаже
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: