ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Бизнесмени по морето молят роми да им работят за 700 лв. плюс бакшиши, нощувка и храна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:15 / 10.05.2017Коментари (34)14639
© Plovdiv24.bg
700 лв. чисто плюс бакшиша, безплатна нощувка и храна. Така започват преговорите с поредния "кандидат" за сервитьор в малък хотел-ресторант 3 звезди в Черноморец. Кандидат е условно казано, защото кандидати няма! Преговорите се водят с роми от близките села в община Созопол, които собственикът на туристическия обект обикаля от две седмици, за да събира персонал - нужен от 1 юни до 30 септември, пише "Флагман". 

Желаещи да работят в очертаващия се изключително силен сезон сред българите с бяла кожа няма. Просто няма! Затова този бизнесмен не е единствен, който моли ромите от селата във вътрешността да дойдат и да спасяват положението. Това е отчайващото признание на Т.М., дългогодишен играч в туристическия бизнес по Южното Черноморие. Човекът разказва пред "Флагман" още подробности около ужаса, с който се сблъскват колегите му, подготвящи обектите за лятото. 

Първите автобуси с организирани чужди туристи вече са по хотелите в Слънчев бряг, Поморие, Созопол. Положението с персонала обаче навсякъде е плачевно. Заведенията все още не са отворили. Ето как продължават неволите на управителите на заведения в тези решаващи две седмици до 24 май, като имате предвид, че 700-е лева чисти се дават, след като наетият служител получава и трудов договор с платени осигуровки - за сметка на работодателя, защото вече никой не рискува да наема кадри на черно. 

"Кандидат-сервитьорът" обаче не желае да фигурира с името си пред контролните органи и настоява, ако изобщо почне работа, да взема заплата на ръка и да сервира нелегално. Причината - той е регистриран в Бюрото по труда и иска да си взема от там социалната помощ. На него не му пука, че шефът ще отнесе глоба затова, че не е регистрирал трудов договор и не го е осигурил за тия три месеца. 

"Изпитът" продължава с решаване на тест за интелигентност. Напр. клиент поръчва три кебапчета, 1 бира, две филии хляб - отразяване ръкописно в тефтерче (не в компютър). Оказва се, че ромът, който е с диплома за основно образование, изобщо не може да пише. И това е масово явление при наемането на персонал за най-ниската категория заведения. Към момента пратеници на петзвездни хотели и ресторанти са се изнесли в Молдова и Украйна, откъдето на място интервюират кандидати за работа - сервитьори и камериерки. Ще се окажем пред най-големия си провал в туризма, защото недостигът на кадри е повсеместен, коментират от бранша.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ам ако се наемат такива същества има сериозен риск този сезон изобщо да не е силен... и да е последен за нещастния БГ туризъм, освен ако не си внесат китайци или филипинци... То и венецуелците май хич не са вързали, ама са още по-далече :)
0
 
 
Като не дават на хората пари сега на циганите
0
 
 
Ами, да се молят, като останалите хора са по другите държави... Така ще е....
Aнонимен
на 10.05.2017 г.
0
 
 
Хак им е.Години наред крадоха,спотайваха се,лъгаха.Правеха най - различни пинизи,най - важното - не даваха пари а подаяния.Сега да си сърбат попарата дето си я дробиха.Не от Украйна и Молдова,ами и от Буркина Фасо няма да дойдат.
Aнонимен
на 10.05.2017 г.
0
 
 
Никой не ще да робува май а? За 23лв. на ден могат само да се снимат с кандидатите ;)
0
 
 
Тая магистралка от снимката стои в Комлука Бургас на отбивката за Домостроителния Комбинат, пукнах от смях като видях снимкатарџ?‚рџ?‚Няма нищо общо със статиятарџ?‚рџ?‚
+1
 
 
И по Лошо ги Чака ,,бг бизнесмените ....хахахаха
+1
 
 
Като видя, че мангал ще ми сервира и дим да ме няма от там
0
 
 
"дългогодишен играч в туристическия бизнес по Южното Черноморие" достатъчно красноречиво описва разковничето на проблема на *бизнесмен*-а...
+1
 
 
Чудя се, колко ли ще е клиентелата? Мисля, че статията е тъпа и далеч от истината.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: