ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Безпрецедентно мощна вълна от кибератаки с вирус-изнудвач разтърси света
Автор: Мариана Панчева 16:20 / 13.05.2017Коментари (0)2905
©
Вълната от кибератаки по света през последното денонощие е на безпрецедентно ниво, предупреди европейската полицейска служба "Европол", подчертавайки, че атаките изискват сериозно международно разследване. Службата работи с правителства и компании, потърпевши от кибернападението, което блокира хиляди компютри в целия свят. По последни данни засегнати са институции и компании в 99 държави.

Сред първите обекти на атаката беше здравната система във Великобритания. Там е блокирана работата на цели болнични отделения, пациенти биват връщани, а лечението им - отлагано. В Германия компютърната атака е засегнала системата на железниците, а в Испания - телекомуникационния оператор "Телефоника". Френският автомобилен концерн "Рено" спря производството в заводите си във Франция и Словения. От Русия беше съобщено, че са засегнати нейните министерства на вътрешните работи и на извънредните ситуации.

До момента няма данни България да е засегната от хакерската атака. Това съобщиха за "Хоризонт" източници от службите. Няма и данни сайтове и мрежи на институции у нас да са заразени при хакерската атака. Въпреки това, специалисти препоръчват, ако хората забележат, че компютърът им е блокиран и някой се опитва да ги изнудва за пари, да подадат сигнал към компетентните органи.

Масираната кибератака е извършена с така наречения "вирус-изнудвач". От потребителя се иска да плати, за да бъде деблокирана системата. Специалистите го определят като червей, който се разпространява от компютър на компютър, дори ако потребителят не е отварял заразен имейл или не е кликвал върху някакъв линк. Противно на обикновените вируси, вирусът, поразил вчера милиони компютри по цял свят, се разпространява директно от компютър на компютър на местните сървъри, казва Лан Котрел, научен директор в технологичната компания "Ентрепид", като подчертава, че вирусът може да се разпространи дори и човек да не е отварял заразен имейл или линк. Когато вирусът влезе в компютъра или системата, няма начин някой да го спре, допълва Адам Мейърс от фирмата за киберсигурност "КроудСтрайк".

Вируът е леснодостъпен за хакерите, обясни пред Би Би Си експертът по компютърна сигурност Ед Уолъс: Рансъмуерът се превърна в инструмент за всякакъв вид престъпници просто защото от него се правят пари много бързо. Рансъмуерът може да се купи от интернет на цена от 39 долара.

Според директора на американска компания за антивирусни продукти Винс Стеклър обаче при тази атака е използван софтуер на американското разузнаване, изтекъл чрез сайта "Уикилийкс". Това е първия случай с подобен мащаб, коментира още Стеклър, според когото най-вероятно става дума за организирана престъпна група.

Това наистина е първата глобална атака с вирус-изнудвач. В първото четиримесечие имаше много такива атаки, регистрирахме около 10 милиона такива. Но това е първият случай в който сме свидетели на концентрирана глобална атака.

Това е една от най-големите подобни атаки с вирус, искащ откуп, която киберобщността е виждала някога досега, коментират и други представители от фирми за киберсигурност.

Хакерите, стоящи зад настоящата атака, все още не са поели отговорност. Както изглежда, те са насочили първо атаката към Европа и когато са се обърнали към Съединените щати, там вече били задействани защитни механизми, предаде "Ройтерс". Според фирмата за разследване на кибепрестъпления "Груп-Ай Би" новият вирус има няколко особености, като едната от тях е, че проявява избирателност и криптира най-чувствителните данни.

Според бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън ведомството е създало опасни инструменти за атаки, които могат да поразяват западни програми, предаде ТАСС. Сноудън твърди, че агенцията е знаела за дефект в програмата на "Майкрософт", но не го е споделила, така че евентуални бъдещи жертви на атаки да се подготвят. "Майкрософт" вече каза, че на 14 март е предоставила на клиентите си средства за защита.

Същевременно "Майкрософт" обнови версиите на своите операционни системи, като добави своя безплатна антивирусна програма. Обновяване е направено и на три стари операционни системи с прекратена поддръжка. Става дума за "Windows XP", "Windows 8" и "Windows Server 2003". Според информация от блога на "Windows", компютри с "Windows 10" не са били атакувани в започналата вчера атака на вируса-изнудвач.

Американските власти предупредиха интернет потребителите да бъдат бдителни и да не плащат, ако техните компютри бъдат атакувани от вируса, който иска откуп, за да възстанови информацията им. Вирусът се възползва от познат в компютърните среди дефект в операционната система "Windows" на "Майкрософт" и заключва файловете в заразените компютри. Хакерите искат откуп с виртуалната валута биткойн.

Противоречиви са данните за броя на засегнатите държави. Според фирмата за информационна сигурност "Касперски" е имало 45 000 атаки в 74 страни. Според друга фирма - "Аваст", са били регистрирани 75 000 атаки в 99 страни. Според трета фирма - "Форспойн", около 5 милиона заразени имейла се изпращат на всеки час



Източник: БНР







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ВК Марица, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: