ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Предлагат минималната заплата да бъде премахната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:20 / 15.05.2017Коментари (19)9268
© Plovdiv24.bg
Минималната заплата да бъде премахната, предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България, съобщи "Дарик". Председателят на организацията Васил Велев подкрепи предложението с данни за държавите в Европейския съюз - според тях доходите на работещите в държави без регламентирана минимална заплата са 1,6 пъти по-високи от тези в държавите с такава заплата, а безработицата е 1,4 пъти по-ниска. 

Бизнесът потвърди позицията си, че у нас доходите растат по-бързо от производителността на труда. Пример за това е минималната заплата, която със заложеното ново увеличение на 510 лева ще е нараснала двойно за последните четири години, а икономиката е пораснала в пъти по-малко, посочиха от организацията.

Според Васил Велев ръстът на минималното възнаграждение изпреварва повишението на производителността и на средната работна заплата. Така нискоквалифицираният труд е надценен, което демотивира хората да търсят квалифицирана работа. Ако от догодина минималната заплата стане 510 лева, със средно 12 процента клас за прослужено време, нейната стойност достига 571 лева.

"Сравнете я сега със средната заплата, например в област Видин или със средната заплата в хотели, ресторанти, охранителна дейност, текстил и облекло. Ще видите, че тя се доближава до средната", посочи Велев.

Друг аргумент в полза на отпадане на минималната заплата е ситуацията в европейските държави, в които няма административна намеса за този доход.

"Половината от трудещите се в ЕС, се трудят в държави, в които няма минимална работна заплата и там средната работна заплата е с над 60% по-висока", посочи още той.

От бизнеса предлагат и други мерки за осигуряването на работна сила и развитие на икономиката - висшистите, завършили университет у нас, да бъдат задължени да работят в България за определен период, а държавата да улесни достъпа на чуждестранни работници до трудовия пазар, който има нужда от средни специалисти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Вместо да предлагат да бъде премахната минималната работна заплата, да вземат да предложат, как да наказват фирмите, които не плащат с месеци на служителите си. И да спрат да сравняват България с ЕС, защото България е последна дупка на кавала във всяка класация (освен курупция и престъпления).
0
 
 
Български индустриален капитал що е то? Васил Велев и семейството му да пробват да поработят малко като роби, не за друго но да видят как .
+1
 
 
А максималнате заплати? Бонусчета разни., безотчетни и представителни кинти, комисионни...и разни други подобни да бъдат увеличени.
с .. . с. с.с .с с. с.с
+1
 
 
От догодина 510 лева минимална заплата ? МНОГО Е ! 12 години нищо не учил в училище, едвам му е налято нещо в главата ама искал шеф да е, 2000 заплата, море кола телефон а когато му поискат CV - незнае какво е.Да 510 лева са нищо пари, ама на никакви умения какво искате ? Мечтата през Комунизма беше, ... Партиен секретар ама много партийни секретари станахме. ПРЕКАЛЕНО МНОГО СА ВОЖДОВЕТЕ, ИНДИАНЦИТЕ МАЛКО. Радвам се че вече няма това отработване на дни, повечето не работеха а беше присъствен ден, ама ДА ПЛАЩАТ НА ПЪЛЕН ДЕН. Първо да се научим да работим и да знаем тогава претенциите.
0
 
 
аз пак предлагам минималната работна заплата да стане като в Люксембург 2000 евро на месец какво ще кайете няма да е зле
0
 
 
това ако стане и краи никои няма да остане в бг да работи за 150 лв на месец и това заслуйават тези кретени
+1
 
 
Сутринта на портала плащаш 20 лв и влизаш
0
 
 
Абе не да се махне заплатата трябва да плащаме за да работим
0
 
 
Пък на мен ми показаха заповед че 24 май е бил работен ден
+3
 
 
Разбира се, че трябва да се премахне МРЗ! И изобщо заплатите да се премахнат, та по-бързо да построим комунизма! Нали основният принцип според Маркс-Енгелс-Ленин беше "от всекиго според способностите, всекиму според потребностите"...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: