ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Специализираното звено "Антикорупция" предаде на съд мними прокурори
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:37 / 22.05.2017Коментари (0)2549
©
Специализираното звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу Цветелин В., Петър М. и Васил В., за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай - престъпление по чл. 211, пр.1-во, вр. чл. 201, ал.1,т.1 и т.2, вр. чл. 209, ал.1 от НК. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Трите лица са предадени на съд за това, че в периода 19 януари 2016 г. - 31 януари 2016 г. в гр. София, след предварителен сговор са възбудили заблуждение у св. Б. И. - гражданин на Сирийска арабска република, че във връзка с работата си като прокурори, срещу сумата от 70 000 лв. ще му съдействат за облекчаване правното положение на негови близки, подведени под наказателна отговорност за извършено убийство.

Тримата извършители не били магистрати и не работели в системата на съдената власт.

На 13 септември 2015 г. в Столична дирекция на вътрешните работи започнало разследване срещу племенниците на св. Б. И., във връзка с извършено убийство на друг сирийски гражданин.

В хода на разследването лицата били привлечени към наказателна отговорност и спрямо тях била наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Св. Б.И. бил убеден в тяхната невинност, поради което започнал самостоятелно, паралелно разследване и споделил пред свой познат, че дори е склонен да "плати", за да оневини племенниците си.

Във връзка с този разговор Б.И. случайно се запознал чрез общ познат с обвиняемия Цветелин В., който възприел ситуацията като възможност да извлече имотна облага. 

Поради това въпреки, че не заемал и никога не бил заемал тази длъжност, Цветелин В. съзнателно създал и поддържал впечатление у пострадалия Б.И.,че е прокурор в Софийска градска прокуратура и има възможност да му съдейства. 

Заедно със съучастниците си Петър В. и Васил В. той разработил план, в рамките на който всеки от тях получил различна роля с единствената цел да въведат в заблуждение Б.И. и създавайки му невярна представа, че имат процесуални възможности да облекчат положението на племенниците му, да получат от него сумата от 70 000 лв. 

В поредица от срещи, проведени в периода 19.01.2016 г. - 31.01.2016 г. в гр. София, обв. Цветелин В. и Петър М. се представяли пред пострадалия като прокурори в Софийска градска прокуратура, а обв. Васил В. като техен служебен шофьор.

Обв. Петър М. умишлено се представил с имената на действащ магистрат и уверил пострадалия, че може да поеме наблюдението на наказателното производство, след което да измени мярката за неотклонение спрямо обвиняемите, а впоследствие и самото обвинение в такова за по-леко наказуемо престъпление.

За да затвърдят у него погрешно създаденото впечатление, извършителите представили документи, на които бил придаден вид, че изхождат от Софийска градска прокуратура, Върховна касационна прокуратура и Върховния касационен съд и коментирали имена на действащи магистрати в различни нива на прокуратурата.

В резултат на тези си действия тримата обвиняеми получили от св. Б.И. в рамките на няколко дни общо сумата от 70 000 лв., за които му обяснили, че ще бъдат дадени като подкупи на различни магистрати, имащи отношение към воденото наказателно производство.

До разкриване на престъпната дейността на обвиняемите се достигнало, след като св. Б.И споделил с адвокат за осъществените срещи и му представил получените от обвиняемите лица документи.

Тримата извършители били задържани на 23 февруари 2016 г . в районна на търговски център "МОЛ- София", при получаване на поредна част от поисканата сума от 70 000 лв. 

В хода на разследването е установено, че тримата обвиняеми не са имали никакъв досег с наказателното производство, водено срещу племенниците на св. Б.И и са действали единствено с цел да получат имотна облага.

Магистратите, с чиито имена съзнателно се представяли извършителите и споменали в разговорите с пострадалия, нямат отношение към престъпната дейност. Те не са били ангажирани с наказателно производство за убийство и не са работели в Софийска градска прокуратура в посочения период.

Замесването на имена на действащи магистрати и на високопоставен в длъжностната йерархия служител на МВР (СДВР), включително чрез представяне на копия на неистински документи, е създало реална опасност от уронване техния престиж и авторитет сред членовете на обществото и на професионалната гилдия.

В резултат на действията на обвиняемите лица, са създадени неверни негативни представи за обичайно като практика користно изпълнение на задълженията от страна на органите на съдебната власт и на МВР в Република България, което опредял случаят като особено тежък.

Ако бъдат признати за виновни Цветелин В., Петър М. и Васил В. могат да получат наказание в размер от три до десет години лишаване от свобода, както и съдът да наложи конфискация до ½ от имуществото им.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: