ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Путин: Славянската писменост дойде при нас от македонската земя
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:22 / 25.05.2017Коментари (55)10499
©
"Днес в Русия е празничен ден - Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас от македонската земя". Това заяви руският президент Владимир Путин в словото, с което приветства македонския си колега Георге Иванов вчера. Той е на визита в Москва, за да получи награда от Международния обществен фонд за единство на православните народи на името на Патриарх Алексей Втори.

"За нас наградата е още по-важна, защото е присъдена за 2016 г., когато ние отбелязахме 1100-годишнина в памет на Свети Климент Охридски, нашия най-известен светец, най-добрия ученик на светите братя Кирил и Методий. Това е наша обща памет, за нашите просветители. Това ни дава надежда, че ще опазим тяхното учение и надежда за бъдещето", заяви Иванов.

"Не е важно кой откъде е минал - това не е европейски подход. Важното е, че близо 300 милиона пишат и четат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура. Какво значение има откъде са минали?". Така българският премиер Бойко Борисов коментира изказването на Путин.

"Учудва ме, че президентът на най-голямата славянска държава не познава историята на славянските народи. Русия, която говори за славянството, за православието, не познава историята", коментира военният министър Красимир Каракачанов.

Външният ни министър Екатерина Захариева пък написа във Фейсбук:

"На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: "Българите пренесоха книжната грамотност в Русия. Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: "Писмеността дойде при нас от македонската земя." Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец. 

Нека да направим няколко уточнения: Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността. Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. 

Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи. Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута. Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди. Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов: "Че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат".



Още по темата: общо новини по темата: 275
27.05.2023 »
27.05.2023 »
27.05.2023 »
25.05.2023 »
24.05.2023 »
24.05.2023 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
От скоро знам че и батман бил македонец, бил роден в Прилеп рџ‘Ђ
0
 
 
Македония е на път да влезе в НАТО. Затова Путин ги кътка да не го правят това. Ако трябва и македонец ще стане, но да не влизат макетата в НАТО. Ако стане това, ще е голям провал за външната политика на Кремъл. Обаче има и друга новина. На Червения площад в Москва огромен хор около 1000 русначета са изпяли химна "Върви народе възродени" на чист български език от началото до края!
-1
 
 
Ами Солун ако е в ОБЛАСТТА Македония , то значи е прав. Друг въпрос е , че Кирил и Методий са наполовина гърци (по официални данни).
-4
 
 
Като се замисля....Путкин е ченге и то образовано в КГБ. От къде да знае от къде идва писмото на което пише,след като когато е бил дете са го учили,че чичко Ленин я е измислил ,а по късно,че Кирил и Методи са руснаци. Днес вече му е каша....там някъде....от македонските земи....къде Охрид,дето днес е в държава за която Русия се бори да има влияние и съответно товарищ прави тъпи метани.Общо взето е казал...македонските земи. Ако беше казал държава,вече граничи с простотия и невежество,а той като стара хитра мечка,заобикаля истината за да си постави интересите. Такъв е...затова му свалят самолетите и икономиката му крета,защото е глупак подвластен на идеология,която му е дърпала конците цял живот. Той е СЛУЖБАР...цял живот е СЛУЖИЛ и сега ще му простите за невежеството.Едва ли знае кой е първия патриарх на Русия и на какъв език са писали тогава ТЕ за да може той да им стане начело на църквата. И спрете с тази славянска азбука....БЪЛГАРСКА Е! И руснаците не са ни братя...ДЕЦА СА НИ!
-3
 
 
Ами Путкин е казал земи в Римската империя по това време,това не значи Държавата македония дето е създадена изкуствено преди 50-60 години. До 17 век в Русия са писали на Български език,що не е казал за това?
+3
 
 
До по-долните тъпанари,лизачи на путлеровия грездей:Четете история,амсалаци,вие сте обида за БЪЛГАРСКОТО ПЛЕМЕ!!! А фашизоида путлер да целува ръце,крака и х.. на българите,че са очовечили диваците от паланките на Велика Болгария и са ги направили хора!
+3
 
 
Ало , русофилите - да ви е*а майката малоумна !
+2
 
 
абе вие не разбрахте ли 4е целия свят сме македонци :Д
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: