ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Чудо: В Пловдив спасиха от ампутация крака на 65-годишен диабетик!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:07 / 30.05.2017Коментари (0)9368
©
Здраво стъпилият и на двата си крака Неделчо Петров от село Слънчево /вляво/ е безкрайно благодарен на Иван Гарабитов /вдясно/
"Пусни ръченица, ще играя!". С ритмичната стъпка Неделчо Петров показва на всички болни с гангрена и заплашени от ампутация, че кракът му е оцелял и спасение има и за тях. Само преди 6 месеца 65-годишният диабетик от варненското село Слънчево е на път да изгуби единия си крайник. Спасява го навременна информация и матрично-ритъмна терапия /МаРиТе/. 

"Там ще ти оправят крака", насочил го приятел на сина му. И вместо на 5 декември 2016 г. да постъпи във варненската Военномедицинска академия /ВМА/, където на другия ден трябва да му ампутират левия крак до под коляното, той потегля към Пловдив, към център "Гарабитов". За да се прибере след 10 дни на село без патерица, здраво стъпил и на двата си крака.

"В понеделник, дни преди Коледа, трябваше да ме приемат в болницата, в неделя се обадих на лекаря и му казах - майка ме е родила с 2 крака, така и искам да си отида от този свят. Ще пробвам още една терапия", разказва Неделчо. Лекуващият го хирург д-р Христо Михайлов го подкрепил, защото той самият смята, че трябва да се приложат всички методи за лечение преди да се пристъпи към операция. 

"Коледата прави чудеса!", убеден е вече мъжът от Слънчево, който няма думи, с които да изрази благодарността си към своите спасители. 

Неделчо, който от години страда от диабет, получава гангрена. Заради острата гнилостна инфекция се налага през март 2016 г. да му ампутират безименния пръст на левия крак. Процесът не спира и лекарите премахват и палеца. Но гангрената стига петата и глезена. "Вече не можех да ходя без патерица", припомня одисеята си Неделчо. Тогава той за пръв път отива при д-р Христо Михайлов във ВМА - Варна.

Лекарят прави всичко възможно да спаси крака, но идва момент, в който взима решение за ампутация. Диагнозата е диабетно стъпало - инфекция на кожа, подкожие и кости, тежък флегмон на подбедрица и ходило - увреждане на съдовете и кръвоснабдяването.
Но вместо на операционната маса във Варна Неделчо ляга на масажната в Пловдив, за да му направят процедура с Матрикс - механично-магнитен резонатор, създаден от немския учен д-р Улрих Рандол. Апаратът е признат в Европа за медицинска техника. С него д-р Рандол спасява от ампутация засегнатите от гангрена, вследствие на диабет, пръсти на краката на д-р Масару Емото - световноизвестния изследовател на водата. 

В случая екипът на центъра се справя с още по-тежка задача - спасява ходилото и подбедрицата на Неделчо. "Матрично-ритъмната терапия стимулира лимфния дренаж и кръвотока, подхранихме тъканта, за да може тялото по естествен начин да се възстанови", обяснява Иван Гарабитов, един от първите прилагащи терапията в България, лично обучен и сертифициран от д-р Рандол. 

"С масажа на вибриращия апарат започна изчистването на крака от секретите, които нямаше как по-друг начин да бъдат изведени от тялото. МаРиТе действа 8 см в дълбочина и буквално като с метла изчиства отровата", конкретизира Гарабитов.

Когато след 11 дни Неделчо отива на преглед при лекуващия лекар, д-р Михайлов ахва. Лекарят продължава възстановителния процес със специализирани терапии във ВМА. Той смята, че съчетаването на лечението в болницата и центъра води до успешния резултат. 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: