ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Скандали около паркирането в Стария град заради пришълци и чорбаджии с големи коли!
Автор: Мариана Панчева 15:21 / 31.05.2017Коментари (6)8461
Емоционална двучасова дискусия за новите правила за достъп на автомобили до територията на Стария град проведоха снощи пловдивчани, живеещи в тази зона на града и представители на общинската администрация, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Разнопосочни мнения люшкащи се от плюса до минуса, емоционални изказвания, обвинения, заплахи за ограничения и искане на нови правила се чуха на специалното обществено обсъждане, събрало над 80 души в Балабановата къща. 

Общината бе изпратила солидна делегация, състояща се от зам.-кмета по транспорт Златин Велев, зам.-кмета по сигурност Георги Маринов, зам.-кмета по култура Александър Държиков (бивш ресорен кмет по транспорта), както и кмета на район "Централен" Георги Стаменов

Конструктивното решение в крайна сметка бе основните групи - живущите, собствениците на хотели и ресторанти и учебните заведения да излъчат свои представители, които да проведат серия от срещи с администрацията до изчистване на проблемите. 

Златин Велев откри срещата с думите: "Сами виждате, че положението е нетърпимо. Трябва да намерим подход, еднакво удобен за всички страни и същевременно да държим артериите за туристите свободни".

Точно той отприщи страстите в залата още с първото си предложение - въвеждане на часове за зареждане на хотели, ресторанти, заведения, търговски обекти, формулирани в специална наредба. Собственици обаче контрираха, че терминът на зареждане при различните обекти е различен и като цяло, ако има добра организация на движението в Стария град, нуждата от подобна регламентация ще отпадне. 

Последва вълна от общи обвинения - пловдивчани се оплакаха от "счупените улици", от неработещи лампи, от забавени темпове на ремонтите, от общинската охрана от (цитираме) "пенсионери - портиери, чоплещи семки на Кафе старинно" и нежеланието или по-скоро невъзможността на тази охрана да се справи с пияни и наркомани. 

Наред с това поискаха много - поискаха паркоместа по бул. "Цар Борис Трети Обединител", преместване на Туристическия информационен център до бариерата на ул. "Съборна", поискаха всяко празно място да се превърне в паркомясто, поискаха описване на броя на паркоместата и още - всички улици в Стария град да станат еднопосочни, да се забрани паркирането по ул. "Железарска"...  Чу се и мнението, че с разширяване на тротоарите се ограничава възможността за намиране на още свободни места за паркиране, в тази връзка пловдивчанин дори предложи тротоарът на Хисар капия да се "дръпне", та да може поне линейки и пожарни да минават. 

Живущите обаче бяха категорични, че същината на проблема са приходящите. 
 
"А този проблем се решава точно с три бариери", категоричен бе пловдивчанин и се обърна към господа кметовете: "Ако вие не може да се справите, ние можем. Помежду си ние нямаме никакви проблеми, достатъчно толерантни сме и когато уредим себе си, така сами ще изгоним външните хора. Как - външният, който спират пред моята къща, ще му запиша номера, да идва полиция и да го маха. Няма място пред нас."

Идеята за самосправяне със ситуацията се хареса и така излезе предложението живущите да се организират в доброволни отряди или сами да си сложат бариера: "По 50 лева за 500 човека и готово!"

Точно бариерите обаче предпоставят въвеждане на новите правила за достъп и регламентирането на този достъп, изтъкна транспортният зам.-кмет. 

Принципът - всички ще имат право на достъп, но в определени граници. По отношение на новата бариера на ул. "Съборна", която в момента чака съгласуване с НИНКН, Велев разкри, че с нея ще се въведе вход и изход на потока и така ще се избегне засичането. Това ще е и дългоочакваната бариера със система, четяща чипове за строг контрол на влизащите в Стария град и ограничаване на случайно преминаващите. 

"Щом туристите ходят пеш и пловдивчани, отиващи да пият кафе, ще правят същото", коментира възрастен пловдивчанин и дори стигна до крайност - поиска забрана на всякакъв вид движение по неговата улица за времето от 9 до 14 часа и: "Само забрани и глоби, всички, които нарушават, са чорбаджии с големи коли."

"Живущите искат пълна забрана и достъп само за тях, бизнесът - либерализъм в движението. Тук въпросът е колко от вас биха излезли от зоната си на комфорт", коментира и кметът на района Георги Стаменов

Златин Велев пък припомни, че Общината ще изгради първия многоетажен паркинг в района на мястото на бившия ТЕЛК и точно там туристи и работещи в зоната ще оставят автомобилите си. 



Още по темата: общо новини по темата: 213
16.03.2024 »
18.02.2024 »
01.11.2023 »
15.10.2023 »
28.09.2023 »
26.09.2023 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Попандов много отдавна "каза": качил се всеки на кола и писка! По нормалният свят навсякъде обекти се зареждат само рано сутрин. Който иска да щъка с бус или пикап през деня, плаща дебело. Пример около 10 хил. евро годишно! А не като при нас - скачат с бусовете, като скакалци по тротоарите. Хич да не реват хотелиери и кафеджии! Достъп в Старият град само за живущи и хора в неравностойно положение. Всички останали - пеша! Даже и велосипедисти нямат работа там! За предстоящи транспортни дейности - само с предварително разрешение от общината!
на 31.05.2017 г.
+1
 
 
И в магазинчето за сувенири да се ограмотят малко. Никакви гръцки реплики. Тракийски, миличка! Тракийски! Нашенски! Гърция има от около 300 години. А културата Елада просто няма такива съдове.
на 31.05.2017 г.
+1
 
 
Плащат смешни данъци, а претенции за милиони. И да вземат да си оправят имотите! Грозотия до шия. Паласи-маласи, не знам си к'ви мутренски 'заглавия', неонови светлинки. Общината да оправи докрай пренареждането, че срамота! Изобщо, Стария град кмет има ли?
+5
 
 
Старият град е на всички,правилата са за всички! На които не му харесва-отива там,където да му харесва!
+6
 
 
Стария град - ЦЕЛИЯТ - пешеходна зона./ Все пак улиците и тротоарите са не частна, а общинска собственост./ Голям паркинг ИЗВЪН него , Стриктен регламент за достъп на специализираните МПС и зареждането на магазините. И накрая потвърждавам коментара на asn001 " Който не го кефи продава и се мести."
+9
 
 
Прави се паркинг на който живущите да спират безплатно, и никой да не може да влиза, доставчици само в определени часове. Много нагли иначе само те да си спират отпред, само те да си минават по улицата, като че ли са царе и царици. Който не го кефи продава и се мести.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: