ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Прогнозите за 11% ръст на летния туризъм са преувеличени, твърдят туроператори
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:23 / 08.06.2017Коментари (3)2120
©
Резервациите за почивка по Черноморието през май и началото на юни бележат спад с около 20-30% на дневна база спрямо м.г. Това сочат данните на туроператорските компании за т.нар. "ласт минит" записвания (в последната минута) за последните дни.

"Това означава само едно - че прогнозите на Министерството на туризма за очакван "рекорден" ръст от 10 - 11% на туристите през предстоящия летен сезон са силно завишени", каза Венцислав Танчев, управител и собственик на дружеството "Сън турс". То представлява у нас германския туроператор "Алтурс" и полския "Рейнбоу".

В началото на април министърът на туризма Николина Ангелкова оповести данни, според които ведомството й очаква над 10% ръст на туристите през летния сезон.

Прогнозите бяха основани на резултатите от ранните записвания на големите европейски пазари.

Преди Ангелкова, в средата на февруари служебният министър Стела Балтова също съобщи данни от ранните записвания при големите германски туроператори, които сочеха ръст между 22 и 45%. Според разпространената тогава информация планираните полети на двете морски летища в Бургас и Варна също бяха повече от миналата година. Посоченото увеличение от Германия беше 6%, от Швеция - 15%, от Чехия - 31%, от Словакия - 21%, а от Полша и Финландия - 9%.

Така според Министерството на туризма бяха на лице всички предпоставки за "много успешен летен сезон".

Според Танчев обаче няма основание за подобен оптимизъм, след като през последната година в България не са пуснати в експлоатация нови, големи и привлекателни туристически бази, а записванията за крилата на сезона бележат отрицателна тенденция спрямо миналата година.

Другият факт, посочен от Танчев, е, че по време на големите туристически борси в Западна Европа ръстът на записвания за семейни почивки действително е бил около 30-40%. Той обаче постепенно се е стопил с изчерпването на местата в добрите хотелски бази по Черноморието.

"Всички данни за май и началото на юни показват, че тазгодишните записвания очертават най-слабия предсезон от 2004 г. насам, казва той. И това е логично, като се има предвид, че краткото лято е след най-сериозните проблеми на българския туризъм. В същото време през пролетта в Турция бяха открити няколко нови петзвездни хотела в най-луксозния сегмент, които нямаше как да останат незабелязани".

В началото на тази година се появи информация, че големите западноевропейски туроператори насърчават турски хотелиери да купуват бази в България, за да поемат туристите, които биха предпочели да избегнат южната ни съседка заради нестабилната ситуация там.

"Звучи като добра новина за повишаване на качеството на туризма в България, каза Танчев, но за съжаление в това няма нищо вярно. Кризата в Турция се отрази благоприятно преди всичко на Испания, Португалия и Гърция и едва на четвърто място на България. Да не забравяме, че от този сезон на пазара се завръщат и дестинации като Тунис и Египет".

По данни на български компании, работещи с големите туроператори в Европа, туристите им, които през миналата година са предпочели България пред съседните дестинации заради усложнената ситуация в Турция, са по-скоро разочаровани от качеството на услугите, които са получили. Оценката им се основава на сравнението с турските курорти "Анталия" и "Кемер".

На фона на тази информация туроператорите у нас са по-скоро скептични за близкото бъдеще. Според тях Испания ще продължи да привлича туристи заради политическата си и икономическа стабилност, но и заради дългия сезон, който предлага. В същото време отношенията между Турция и Русия продължават да се сближават, което неминуемо ще се отрази положително и на потока от туристи към курортите по брега на Егейско море.

Източник: в. "Дневник"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.06.2017 г.
0
 
 
Прогнозата е да се ритат много камериерки, отишли да ги унижават за 500лв. Може да има и случаи на изнасилвания на рецепционистки, но нека ги пазим в тайна, че да не изгоним туристите
0
 
 
"Не шумете много за шведа, който преби наша камериерка, защото ще изгубим скандинавците!" - каза другарят Рагин...
Aнонимен
на 08.06.2017 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Кауза Колежа
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: