ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Променят уникалното българско кисело мляко
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:27 / 08.06.2017Коментари (4)6102
©
Очаква се на 16 юни Българският институт по стандартизация (БИС) да разреши две промени, които ще превърнат уникалното с лечебно-диетичните си качества българско кисело мляко в йогурт, съобщи "Труд". Първата промяна в БДС за киселото мляко е за опаковките. Поискана е от компания със значителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция. В момента млеката, на които пише, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг.

Експерти обясниха, че материалът на кофичките е изключително важен, тъй като единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките. От въпросната компания настояват да отпадне изискването за материала. Това означава, че се развързват ръцете на производителите да използват всякакъв вид опаковки, без оглед на това дали те ще съответстват на киселинността и останалите качества на продукта "българско кисело мляко".

Второто предложение е за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Експертите са категорични, че това означава промяна в микробиологията на киселото мляко. Министерството на земеделието, храните и горите не подкрепя предложението за промяна на БДС за киселото мляко. Това становище ще бъде изпратено до Българския институт по стандартизация, където на технически комитет на 16 юни ще бъде разгледано предложението, съобщиха от ведомството.

Министерството изразява позиция, че количеството на двата основни щама в българското кисело мляко трябва да остане без промяна, така както е записано в действащия БДС. Причината е, че всяко изменение ще доведе до промяна и в микробиологията на киселото мляко по стандарт.

Подчертава се, че ведомството държи на запазването на традиционния характер на българските млечни продукти, които са познати в цял свят със своето качество и уникалност още от древността, се посочва в съобщението.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
В Америка има Българи,които правят истинско кисело мляко...В България ще правим менте ли???
+4
 
 
И без това млякото продавано по веригите си е пълен кенеф, но се още има хора, които продават по селата истинско автентично кисело мляко, само от тях.
+2
 
 
С едно кисело мляко все още сме известни независимо, че почти няма общо с качеството от едно време и него не се посвенихме да окепазим и осерем. Как може други държави да държат на свои продукти и качество, а само ние подлогата на европейският съюз и САЩ да сме готови да продадем и майка си за шепа стотинки и чужди интереси.
Aнонимен
на 08.06.2017 г.
+9
 
 
ей хора къде спим давайте да си защитим млякото. тези продажници и майчиното си мляко ще продадат. гърците така искали. какво ме интересуват долните гърци какво искат. министерството какво спи. чакат някой долен чиновник да ни продаде. къде е министър порожанов или и той е на гръцка подлога.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: