ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Валери Симеонов: По морето не могат да намерят спасители за 1500 лева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:42 / 15.06.2017Коментари (12)9632
© Plovdiv24.bg
Няма значение трудно или лесно работим с ГЕРБ, важното е, че е ефективно. Това казва вицепремиерът Валери Симеонов в интервю за "Стандарт". Ето и цялото интервю: 

- Г-н Симеонов, доколко приетите от правителството промени в правилника за прилагане за Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция ще решат проблема с липсата на кадри по морето и в туризма изобщо? Колко хиляди са нужните работници, които се надяваме да си внесем от чужбина? 

- Към момента имаме вече около 1000 чужденци, които са преминали процедурата и ще работят у нас по време на туристическия сезон. Повечето от тях са от български произход. Над 6000 наши сънародници от Украйна и Молдова имат сключени договори и до дни ще се възползват от облекченията, които им гарантира правилникът. Българите са и винаги ще продължат да бъдат гръбнака на служителите в туризма. Въпросът, след като "спасихме" този сезон, е как да направим сектора по-привлекателен за работа. 

- Хотелиери и ресторантьори не допринасят ли за проблема, като плащат мизерни надници на персонала си и не инвестират в квалификацията му? 

- Отговорността за сегашното положение е споделена между държавния и частния сектор. От една страна, аз разбирам предприемачите в туризма, за които инвестицията на високо ниво в качествата на персонала е рискова - това е сезонен бизнес и може още след половин година кадрите да са отишли при конкуренцията или дори да са напуснали България. От друга страна, редно е държавата да подаде ръка на бизнеса и да осигури професионално образование, съобразено с нуждите на регионите. Тогава, представителите на туристическия бранш ще могат лично да изберат своите бъдещи служители и да сключат договори за стипендии, следдипломна квалификация и впоследствие работа в техните обекти. Що се отнася до мизерните заплати, това не отговаря напълно на истината. През този сезон, трудно могат да се намерят спасители на 1200-1500 лева, а готвачите в по-големите ресторанти взимат над 2500 лева. Това не са ниски заплати - дори отнесени към стандарта в България, те са по-добри, отколкото аналогичните в някои страни от Западна Европа, отнесени към цените на продуктите, услугите и наемите. 

- Защо дефицитът на квалифицирана работна ръка се превърна в такъв голям проблем за родния бизнес и инвеститорите? 

- На първо място поради липсата на достатъчно професионални учебни заведения, които да осигурят необходимите кадри с адекватна практика. На второ място е трудовата миграция към Западна Европа. На трето място - сезонният характер на заетостта в сектора. И на четвърто, но не на последно - бързият ръст на нашите курорти изпревари възможностите на пазара на труда. 

- Какво може да направи държавата по отношение на професионалното образование, за да бъде по-адекватно на нуждите на бизнеса? 

- Да го възроди в партньорство с бизнеса. Според мен образованието е ефективно, когато е споделена отговорност между държава и бизнес и е съобразено с регионалните нужди. Иначе се получава хаос, при който държавата произвежда кадри, за които няма работа (прависти, бизнес мениджъри, специалисти по международни отношения), а бизнесът отваря работни места, за които няма кадри. Виждаме го ежедневно. 

- Скандалът с шведа, който ритна камериерка, роди дебати защо България привлича основно евтини туристи? Какво може да се направи, за да не идват гости, които се интересуват само от евтин алкохол, наркотици и секстуризъм? Какъв е шансът да печелим и от културно-исторически туризъм, например? 

- На първо място трябва да рекламираме по-мащабно нашата култура, история, традиции, обичаи и уникалност. България е единственият много добре запазен етнографски "резерват" в цяла Европа. Ние все още спазваме традициите на траките, прабългарите и славяните - изпълняваме ритуали и разказваме легенди с хилядолетна давност. По време на петвековното османско робство българите са водили културна съпротива срещу потисниците и така днес сме от малкото народи в Европа, които имат толкова запазена автентична култура, традиции, обичаи, фолклор и история. Така, постепенно фокусът ще се измести от парти туризма към културно-историческия. 

- Как ще продължи битката с уродливите "преместваеми обекти" в националните курорти? 

- С безкомпромисно събаряне, което ще продължи през целия сезон и ще се ускори още повече след края му. Все пак, не трябва да правим панаири и зрелища пред туристите. Но незаконното ще бъде съборено. Трябват повече действия и по-малко приказки в туризма - хванахме нерешени с десетилетия проблеми и сме на път да ги решим за под една година. 

- Като вицепремиер по демографската политика предизвикахте бурна реакция заради изказаното мнение за "безотговорно раждане", което е практика при ромите. Как може обаче да се спре тенденцията 13-16 годишни циганки да раждат на конвейер, а след това да разчитат на държавните помощи, без да полагат грижи за децата си? 

- Много от тези българки раждат, защото социалните системи им дават такъв стимул. Ще ме извиняват народните представители от ДПС, но нека спрат лицемерието да защитават сегашните порядки по гетата с аргумента, че аз съм бил еди-какъв-си-мразец. Аз искам искрено да помогна на тези млади българки да престанат да бъдат обект на сексуален нагон, бидейки често изнасилвани и принуждавани да раждат по 7-8 и повече деца. Семейното планиране беше висша отговорност в моето поколение, а днес в тези малцинства то се е превърнало в начин за изкарване на пари. И то начин, при който жената често е разглеждана просто като инструмент - отвратително и неприемливо. През идните месеци ще започнем с реални предложения за реформи в социалната сфера, които да променят стимулите - ще направим цялостна демографска стратегия в сътрудничество с БАН. 

- Имате ли идея как може да се ограничи практиката училищата да прикриват масовите отсъствия от часовете на деца от ромския етнос, за да не се губят субсидията за тях? Сега много роми получават дипломи, а излизат от училище напълно неграмотни. Така те почти нямат шансове и за реализация на пазара на труда. 

 - В коалиционното споразумение с ГЕРБ сме заложили промяната на делегираните бюджети в училищата и обвързването им с качеството на образователния процес. 

- Имате ли притеснения около скандала за оградата по границата, партийна атака ли са аргументите на Елена Йончева или зад тях има и други интереси? 

- Това е чисто политическа атака. Ако забелязвате, БСП като опозиция няма идеи за подобряване на живота на българите - те стоят в парламента, само за да пречат и рушат. Всяка седмица подхващат по някоя тема, изкривяват я с лъжи и манипулации и се опитват да провалят програмата на правителство. Какви са фактите - на моята покана за обход и оглед на оградата днес, те отказаха да изпратят своите представители. Това показва, че те не се интересуват от истината и фактите и са готови да превърнат в политическа дъвка дори обекти с важност за националната сигурност, с които България може да се гордее. 

- "Обединените патриоти" лесно ли работят с ГЕРБ в рамките на общата коалиция и къде се получават най-големите търкания? 

- Няма значение дали работим лесно или трудно, а дали работим ефективно - засега смятам, че отговорът е еднозначно "да". Вътрекоалиционните въпроси ще си останат вътрекоалиционни - така се прави в една зряла демокрация. Българското общество се интересува от нашите действия за подобряване живота в страната и от резултатите, а не от какви са ни отношенията. 

- Как гледате на опита на премиера да затопли отношенията между Турция и ЕС? 

- Отношенията между Турция и ЕС трябва да са прагматични и взаимноизгодни, а не топли или студени. България трябва да се възползва от ролята си на посредник и географски съсед на Турция по най-добрия за нас начин.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ако можех да плувам заминавам без да се чудя. Обаче не вярвам,че дават толкова много пари.
0
 
 
Лъжат! Ако и 600 дават това е тавана! Лъже змияра
0
 
 
До ония ден плю ги всичките днес с тях рамо до рамо
0
 
 
Голям законодател стана Тоя . Такава хиена е , толкова подъл човек няма . Сега взе много да ти разбира от как е в парламента
0
 
 
Че дават ли толкова на спасителите
0
 
 
Какви 1500лв за спасител бе.. тва е заплата за мениджърска позиция.. манафи нагли..
0
 
 
Симеонов , в Бг няма тия заплати за нас , много вдигнахте летвата на заплати и ние искаме да са високи заплатите ........но сори , затова Бг народ заминава на хиляди км за да оцелее . Там дето сте с големите заплати слезте на Земята и вижте какво получава народа и как преживява
0
 
 
Съмнява ме малко че на спасител дават по 1500 лв
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: