ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Открива се четвъртото Балканско лятно училище за религии и обществен живот
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:52 / 01.07.2017Коментари (0)3165
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
На 2 юли, неделя, се открива четвъртото поред Балканско лятно училище за религии и обществен живот (BSSRPL), на което традиционно домакин е Пловдивският университет "Паисий Хилендарски". Мащабното събитие ще се проведе от 2 до 12 юли в град Пловдив и в родопското село Загражден. Това обяви директорът на BSSRPL проф. д-р Мария Шнитер.

Балканското училище е своеобразен дъщерен проект на Международните училища за религии и обществен живот, които са част от глобалната мрежа на CEDAR (Communities Engaging with Difference and Religion). Съорганизатори на лятното училище са ПУ "Паисий Хилендарски", в частност Философско-историческият факултет (ФИФ), и Университетът в Бостън, щата Масачузец, САЩ.

Изхождайки от идеята, че религиите и религиозните идентичности имат централно място в живота на индивиди и общества, а съвременният свят е все по-разнообразен и взаимосвързан, лятното училище е форум за опознаване на различията, за създаване на положителни нагласи към другостта и за практическо овладяване на стратегии за живот и съвместна дейност в културна среда на многообразие. В тази връзка участниците и организаторите са планирали срещи, дискусии, лекции и опознавателни пътувания както в региона на Пловдив, така и в определени местности в Родопите. Дейностите на лятното училище включват и т. нар. лаборатория за практически приложима толерантност и разбиране на различни политически идеи, морални вярвания и лоялност, разказа проф. Шнитер.

Темата на тазгодишното издание е "Чужденци и съседи". Светът днес, както в Европа, така и другаде, все по-често се сблъсква с предизвикателствата на различията. Вследствие на миграционните потоци през граници и континенти изпълненият с трудности и неволи път на икономически мигранти, политически бежанци и вътрешно разселени лица (ВРЛ) приковава вниманието на хората, овластени да взимат решения, както и на гражданите по цял свят.

Случаят на бежанците, мигрантите и ВРЛ е краен пример за едно далеч по-широкоразпространено явление, а именно на това да живееш сред чужденци - в големите и малките градове, в селата по света. Процесът на модернизация разруши относително хомогенния състав на по-ранните форми на социален живот. Индустриализацията и движението към това, което понякога наричаме пост-индустриални общества - в Западна Европа, в пост-социалистическия свят, както и другаде - са свидетели на нарастващо разнообразие на населението и на така наречената "експлозия на различията" на най-различни нива.

В продължение на векове Балканите се характеризират с многообразна и сложна смесица от религии, нации и етнически групи; с ортодоксални и хетеродоксални вери и вярвания, практики и начини на живот. В този калейдоскоп от населения предизвикателствата, които отправя чужденецът, животът редом до чужденец, е наразривна част от обществата на Балканите. Живот заедно, понякога в противопоставяне, понякога в диалог, конфликт, игнориране или ангажираност ни дава една богата палитра на модуси за "справяне" и приемане на многовековна реалност, която има различни проявления в различни исторически периоди и на различни места. Като се имат предвид съвременните миграционни кризи в Европа, както и централното място, което Балканите заемат "по пътя" към Западна Европа, темата за съседите и чужденците е комплексно значима за настоящето ни.

Сред основните лектори и докладчици от страна на организаторите са директорът на CEDAR Адам Селигман, професор по религия в Бостънския университет и научен сътрудник в Института за култура, религия и международни отношения, директорът на BSSRPL Мария Шнитер, професор по науки за културата от Философско-историческия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски, Мария Финангер - преподавателка, работеща с деца мигранти в Норвегия, както и някои от изтъкнатите специалисти по темите на училището от българските академични среди и от неправителствения сектор, като Соломон Паси от българския Атлантически клуб, Таня Рейтан от Асоциацията за бежанци и мигранти в България, изтъкнатите правозащитници Михаил и Катина Екимджиеви, докторантите на ФИФ Димитър Панчев, Красимир Асенов и Свобода Стоева.

За участниците са организирани прожекции на филми, дело на режисьори като Менахим Даун и Орин Рудавски, Цветан Марангозов, Йесим Устаоглу и Михал Павласек. В програмата са предвидени още посещения до църквите на различните християнски деноминации, джамиите и синагогата в Пловдив, храмове в Родопите, както и учебна екскурзия с цел теренно етнографско проучване до село Загражден, област Смолян. В продължение на пет дни, пристигайки като чужденци на терена, участниците се надяват да общуват по-отблизо с жителите на село Загражден, както и да се поучат от техните разбирания за съседство, приемане и опознаване на чуждия. Програмата предвижда и еднодневно посещение на бежанския лагер в гр. Харманли със съдействието на Държавната агенция по бежанците.

В новото издание на Балканското лятно училище участват представители на Босна и Херцеговина, България, Германия, Зимбабве, Иран, Италия, Китай, Конго, Норвегия, САЩ, Турция и Япония.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: