ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Кметът на Асеновград: Протестиращите устояха на опитите Асеновград да бъде опасно дестабилизиран
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:54 / 03.07.2017Коментари (1)5204
© Plovdiv24.bg
Изявление на кмета на Асеновград след протеста от 2 юли:

В тежката ситуация, в която попадна Асеновград след инцидента край "40-те извора", ясно съзнавам, че като кмет съм длъжен да реагирам изключително отговорно. От самото начало на събитията съм реагирал след внимателно прецизиране на всички обстоятелства и реакции на гражданите и институциите. Моята позиция бе открита във всеки един етап на няколкодневното гражданско напрежение.

За мен бе изключително важно обявеният за неделя вечерта граждански протест да премине разумно, хората да имат право да си изразят исканията, без от това да последват ексцесии, провокации, ново напрежение и да има пострадали хора. Искам да се знае ясно, че категорично подкрепям разумните искания на асеновградчани за спокойствие и сигурност в града, както и това, че всички граждани имат равни права, но и задължения и отговорности пред закона. В този смисъл съм един от тях и нося отговорността като кмет на града.

Затова сега, часове след този протест, искам да кажа, че съм удовлетворен от факта, че моите съграждани не допуснаха моментите на провокации към безредици или насилие да ескалират. А опити за това не липсваха, най-вече от външни групи хора. Не трябва да омаловажаваме приноса на полиция, жандармерия и огромна част от протестиращите, които се държаха отговорно и устояха на опитите Асеновград да бъде опасно дестабилизиран.

За всички асеновградчани, а вероятно и за цялата страна, стана ясно, че огромна част от исканията на протеста от неделя вечерта, а и в дните преди това, са изключително въпрос и проблем на национална политика. Категоричен съм, както и хиляди асеновградчани с мен, че и решенията като реална ефективна политика също трябва да бъдат национални. Само тогава протести като неделния в Асеновград няма да се повтарят в такъв мащаб и в други български градове.

В този смисъл като кмет на един прекрасен български град, придобил заслужено през десетилетията етикета на общество с етническа и верска толерантност, си позволявам да инициирам Национална кръгла маса за реална политика по проблемите с ромския етнос и неговата интеграция по ефективен начин. Позволявам си официално да поканя като базисни партньори в такъв форум представители на държавната власт - парламент и правителство, националния омбудсман на Републиката и Националното сдружение на общините в Република България. Останалите участници, както и формата и продължителността на въпросната Национална кръгла маса, подлежат на открит дебат и консенсус. Община Асеновград е готова да предостави домакинство и нужната логистика за работа на такъв форум с категоричната надежда, че от него ще има ефект, оценен от обществото.

Що се отнася до претенциите, които протестиращите асеновградчани, насочиха към община Асеновград и мен като кмет, държа да препотвърдя поетите от мен ангажименти и реални действия. От средата на миналата седмица с моя заповед е формирана и работи комисия по оглед на незаконното застрояване, особено зоната, извън регулацията на града. Законовата процедура срещу незаконните къщи не е толкова бърза, но ангажиментът ни е да я доведем докрай.
От органите на МВР вече обявиха, че в предишните дни е извършена експедитивна проверка на адресните регистрации в квартал "Лозница". От 2014 година действа моя заповед за забрана придвижване с каруци из Асеновград. Гарантирам, че ще бъдем още по-решителни срещу тази доказана опасност по улиците на града. В общината действа забрана за придвижването с каруци по основните улици. Тя ще бъде прилагана в цялата й строгост.

В дните на протеста моите съграждани справедливо поискаха по-интензивна обезпеченост на Асеновград с полицейско присъствие. През социалните мрежи се появиха искания на асеновградчани за увеличаване с до 70% полицейското присъствие. Това е повод държавата да отреагира на такива искания.

И за Асеновград, и за цялото ни общество, предстои всички власти и граждани да решаваме проблемите с ромския етнос, така че да не се допуска омраза у едни и страх от саморазправа у други. Всички знаем, че живеем в трудно време и провокациите за дестабилизация могат да дойдат отвсякъде. Но ние не трябва да ги допускаме. Вярвам, че добрите решенията са възможни и изпълними.


Д-р Емил Караиванов
Кмет на община Асеновград



Още по темата: общо новини по темата: 152
14.11.2019 »
02.01.2018 »
18.12.2017 »
29.11.2017 »
13.11.2017 »
03.11.2017 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
еи кмете сега ли трябваше да престанат оглушителните купони с цигански песни от махалата дразнещи половината град сега ли трябваше да спрат да се движат по града и да пресичат като слепи циганите сега ли трябваше да спрат малките циганчета да просят по закусвалните и да пречат на хората в обедната им почивка сега ли трябваше да спрат каруците из града да създават предпоставки знаеш за какво.....и още доста неща има ....защо цяласедмица го нямаше това писаното от мен по горе ....до кога ще плащаме да чистите покрай махалата и след 2-3 дни всичко да е като сметище????? явно трябваше да стане нещо такова че да се вземат малко в ръце защото съм далече от мисълта че някоя институция в АСАнов град ги е накарала да спрат да правят горепосочените неща.още днес ще отнеса тези пороблеми с имейл до някоя медия да дойдат да те разпитат защо са допускани тези неща особено музиката с варварски ритми жсяка сряда петак и събота намисли си отговори
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Удвояват околовръстното на Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: