ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Plovdiv24.bg показа как се прави: Спасихме птица в беда!
Автор: Мариана Панчева 14:36 / 04.07.2017Коментари (1)12369
© Plovdiv24.bg
Сгушено в калта до дърво в Цар Симеоновата градина, мокро, непомръдващо, с оголени и стърчащи кости на крилата птиче откри репортер на Plovdiv24.bg след големия дъжд в понеделник. 

Каква точно е птицата и какво й има, това нямаше как да знаем, изглежда обаче имаше нужда от помощ. Кой помага в подобни ситуации?

Звъннахме на РИОСВ с молба за указания. Оттам любезно ни пренасочиха към общинските структури и по-точно към Общинския инспекторат или отдел "Екология". Обърнахме се директно към шефа на Инспектората, който поясни, че служителите му приемат сигнали за животни, но сигналите, постъпващи при тях са от различно естество. В интерес на истината Ангел Славов прие присърце случая с птицата и след няколко телефона, търсейки точната институция, ни поясни реда, а именно - сигналите за ранени птици се подават в РИОСВ, откъдето - след като получат пълно описание на случая, трябва да се свържат със служители на "Зелени Балкани", които на свой ред да поемат случая. 

Късно - ние вече се бяхме обърнали към еко сдружението. Тогава се сблъскахме с друго препятствие - заради малкото служители и многото работа предаването на птицата се проточи цял ден. В крайна сметка - след около 5 часа, пернаткото бе отнесен за преглед на състоянието и полагане на адекватни грижи.

Помолихме Ирина Кирова, младата дама, пристигнала до офиса ни да прибере птицата да разкаже за читателите на Plovdiv24.bg как точно се действа при подобни случаи. 

"Когато има проблем, когато на птицата виси крило или има видими наранявания и кръв, хората могат да звънят на "Зелени балкани". Имаме спасителен център за защитени видове в Стара Загора, който обаче приема и незащитени", поясни тя. 

Спасителите понякога също имат нужда от съдействие заради многото сигнали, особено в дъждовни дни. 

"Затова, ако може хората да я приберат в кашонче на тихо и тъмно, да звъннат на "Зелени балкани", след което по възможност да я донесат до офиса на сдружението, откъдето я пращаме птицата в Стара Загора."

Ирина Кирова обаче сподели, че по принцип е относително да се говори дали дадено птиче е в беда, тъй като сега е период, в който малките на всички характерни за града птици правят опит да летят.

"Няма нужда да се взимат и гледат от хора, най-добрият вариант е - ако няма видими наранявания, птиците да се оставят в района, където са намерени, защото в повечето случаи падат в близост до гнездото."

Днес птицата (млад гларус) вече е в Стара Загора, където специалистите ще я прегледат, ще бъде подложена на външно и вътрешно обезпаразитяване, очакванията са за няколко дни да се възстанови, след което ще бъде пусната в някой от водоемите край града.

Адресът на "Зелени Балкани" в Пловдив е ул. "Скопие" № 1, ет. 2, ап. 10, а телефоните за връзка - 032 /62 69 77 и 032/62 69 15.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Да, веднъж и аз се сблъсках с тази "система" - намерих малка совичка, или чухалче, както го определиха по-късно в офиса на "Зелени балкани", занесох го за изпращане в Стара Загора и тогава се зачудих: уж втори по големина град в Бг, а за такова простичко нещо няма решение. И всеки прехвърля топката към други.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: