ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българи ли са ромите?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:57 / 12.07.2017Коментари (7)14576
©
"Българи ли са ромите? - това пита новото видео от канала "ПатриотичНО" във Vbox. Думата роми е българизирана форма на ромá - дума на романи, която е самоназванието на част от циганите. Като първоначален произход се сочи "дом(б)а" от санскрит, което означава "музикант от низша каста". На ромски означава "мъж, съпруг". Думата "цигани" идва от гръцки - асингани, което означава "недосегаеми".

А от кои територии идват?

И тук версиите са няколко. Според някои пристигат от Индия. Други смятат за първо място Египет. Дори и до днес някои роми се самоопределят като египтяни - егюпи, в някои балкански държави. Няма общоприета теория как и защо са се разселили и са стигнали Европа. Ромите са по нашите земи отдавна. За първи път за тях се съобщава около 800 г. в "Хронография" от Теофан Хомологет (Изповедник). Тогава византийският император Никифор I позволил, на манихеи и ацигани да се движат свободно по територията на държавата. Смята се, че части от тях се заселват в Тракия - района на Пловдив и Стара Загора.

След това са част от цялата българска история. За тях се говори и по времето на цар Шишман и през целия период на Османско владичество, когато е имало нови вълни на пристигнали по нашите земи. След падането на комунизма у нас ромите все повече се обособяват в цигански махали като "Факултета" в София и "Столипиново" в Пловдив. Очакванията са до 2020 г. да бъдат между 23 и 25% от работоспособното население.

А неграмотността сред ромите и децата им у нас обаче е висока, в резултат на неуспешната държавна политика за тяхното интегриране. През последните години зачестяват и случаите на напрежение между етнически българи и роми, разпалвани допълнително и от патриотични организации и партии. Така беше в Катуница през 2011 г., Гърмен и столичният квартал "Орландовци" през 2015 г., в Раднево година по-късно, както и последният случай от Асеновград тези дни.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.07.2017 г.
0
 
 
''етнически българи и ромите" Ехооо кенеф 24,фукате се колко читатели имате,етнически българи са циганите,турците,арменците,евреите и т.н.,а вие сте меко казано олигофрени
+1
 
 
Правелния въпрос е "хора ли са ромите".
Aнонимен
на 12.07.2017 г.
+1
 
 
"Недосегаеми" е верния превод на думата цигани. Но за това след малко. "Егюпи" или използванаета дума сега "gypsy" пак идва от гърцки, като вече е ясно, че не е вярно и дори в ранните векове е било осъзнато, но думата все пак е продължила да се използва. Та за недосегаемите, или по скоро "тези които не бива да се докосват" идва от там, че това е била най-низщата класа в Индия, полу-прокудена от своите земи, понеже били толкова нечистоплътни и сеели зарази, че не трябвало да бъдат пипани. Разбира се, малко преувеличено, но е показателна в известна степен. След като биват тактично неизвергнати от Индия, хората от тази каста тръгват първо на запад към югоизточните брегове на Средиземно море и оттам на север към Гърция. И тъй като за Гърците те пристигат от юг където се е намирал Египет, грешно са ги възприели като мигриращи на север Египтяни.
+2
 
 
Доста странен въпрос сам по себе си. Нещо като "арменци ли са гърците в България?", "евреи ли са турците в България?" и т.н. Генетично погледнато трудно може да се намери напълно чист етнос. Във всяка страна има единици цигани, които имат в себе си местни гени от смесени бракове, но като цяло те са една твърдо капсулирана и расистки настроена общност, която не търси приобщаване. Шокиращ факт е, че думата "рома" означава "човек", което ги прави навярно единственият етнос в света, който определя себе си като "човеци", а останалите като "нечовеци". Винаги съм се чудел как "ром" се приема за политически коректна дума, след като тя е фрапиращо расистка и обидна за всички останали. В статията пише за теории относно произхода им - такива е имало само в миналото. Вече няма съмнения, че произхождат от Раджастан, откъдето са прокудени. И днес мнозинството индийци гледат с неодобрение на живеещите в този северозападен регион на страната.
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 12.07.2017 г.
+3
 
 
Кви цигани бе? Чисти арийци са - не го ли виждате тоя на снимката. Затова един чичко с мустачки най-любезно им е предоставял вагони, да ги приеме по арийските земи.
+5
 
 
Не, не са. Не говорят езика, не плащат ток, вода и данъци, не работят и са неграмотни. Притежанието на лична карта не те прави българин.
Aнонимен
на 12.07.2017 г.
+5
 
 
какви българи ве чисти индийци са. ако искат да се наричат българи да работят, да си плащат данъците, осигуровките и тока. дотогава са имигранти!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: