ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Раковски отдаде почит на загиналите през Първата световна война
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:19 / 15.07.2017Коментари (0)2425
©
Тържествено отдаване почит на жертвите от Първата световна война на връх Каймак-Чалан се проведе в Раковски. 28 бойци са загиналите от общината по време на битките там.

Церемонията започна снощи с поднасяне на венци и цветя от Община Раковски, Общинската структура на ГЕРБ и от ОбС- гр.Раковски пред паметника на загиналите на пл. "България" в града. След това Отец Димитър отслужи литургия в памет на героите в храма "Сърце Исусово". Особено емоционално бе изпълнението на "Българийо за тебе умряха" на новия тръбен орган. Гостите посетиха и музея на църквата и нейния парк.

По-късно в градското читалище бе представена книгата "Каймакъ-Чаланъ. Публиката се докосна до художествено-документалните пластове в книгата на Красимир Узунов "Каймакъ-Чаланъ", разкриващ сюблимни мигове от боевете при върха по време на Първата световна война. Изданието е разказ за героизма и безсмъртието на българските герои, участвали в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймак-Чалан.

На творческото събитие присъстваха генерал-лейтенант Константин Попов, бивш заместник-началник на отбраната на България, настоящ депутат и председател на Комисията по отбрана в 44 НС, контраадмирал Пламен Манушев, бивш главнокомандващ Военноморските сили, народни представители от 44-то Народно събрание от Пловдив и областта, Павел Гуджеров - кмет на Община Раковски, Георги Лесов -председател на ОбС -гр.Раковски , народните представители от ГЕРБ Младен Шишков и Запрян Янков, общински съветници, както и представители на местната власт и граждани.

Присъстващите сведоха глава при тържествения ритуал по посрещане и изпращане бойното знаме на Полка, както и при военните ритуали в залата по време на творческата среща под командването на адм. Пламен Манушев.

Председателят на ОбС- Раковски Георги Лесов се обърна към гостите със задоволството, че представянето на книгата за битката при " Каймак -Чалан" най-после се случва и в Раковски. "Всички имаме памет. Родова памет. И преди да знаем накъде вървим, трябва да знаем кои сме. И всички ние имаме дълг към загиналите."- заяви Лесов. Той с нескрита гордост сподели на присъстващите , че прадядото на общинския градоначалник Павел Гуджеров, чийто три имена носи и той е един от геройски загиналите български войни по време Първата Балканска война край село Аламидере, 15 км югоизточно от Смолян. Павли Андреев Гуджеров от 21 Средногорски полк. С победата си в тази битка полкът овладява горното поречие на Арда и създава благоприятни предпоставки за пълното освобождаване на Родопите от османски владичество.

"Дълбок поклон пред паметта и святата история на България. История, която е обречена да се твори на върхове. България има бъдеще, защото има минало."- каза за финал Лесов.

Ген.Попов припомни, че над 1 милион мобилизирани българи от Раковски, Стряма, Калояново и от цяла България, знаейки ужаса на войната са тръгвали с радост, защото е трябвало да дадат своя дан за Родината, а не с въпроса какво България ще им даде. Воювали са като истински храбри мъже.

"Когато се качихме през септември на Каймак-Чалан, връх по-висок от врх.Ботев, стояхме не повече от час. Замръзнахме. Върхът е наситен с едно усещане за връзка с това , което можеш да видиш и това, което не можеш да видиш. Емоцията е страшна. А тези хора са стояли там 47 дни, при нечовешки студ от минус 30 градуса. За награда съм им давали топъл чай, но не всеки ден. 50 000 снаряда на ден. И измират като мухи. И не отстъпват."- просълзи присъстващите ген.Константин Попов.

"Каймакъ-Чаланъ" e издание в два тома, посветено на героизма и безсмъртието на българските герои, участвали в Първата световна война (1914-1918) и в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймак-Чалан. В него се разкриват драматични моменти от Каймакчаланската епопея, която по мнение на историците е един от най-драматичните моменти в българската военна история.

Книгата е издадена по повод 100-годишнината от влизането на България в Първата световна война (1914-1918) и се посвещава на паметта на героите, "останали завинаги на прага на Отечеството...". "Това е книга за душата на българина, преди 100 години", твърди авторът Красимир Узунов. Авторът е подел инициативата, чрез медиите си да издири наследници на загиналите в тази славна епопея. До този момент с него са се свързали представители на около 400 фамилии, които са обвързани с боевете на Каймак-Чалан по един или друг начин.

Досега книгата "Каймакъ-Чаланъ" е представена в над 20 общини на страната . Заедно с автора на всички представяния неотлъчно присъства и адмирал Пламен Манушев.

Чрез книгата авторът Красимир Узунов изявява интереса и знанията си в сферата на историята на Балканите, подкрепени и от изследователския подход към процесите, позволяващ да бъде поднесено на читателя автентично и художествено въздействащо изображение на битките от началото на войната - с акцент върху храбростта и трагизма на българския войник при боевете през августовските и септември дни на 1916 г. По твърдения на създателя, изборът на тематиката се основава и върху отсъствието, дори във военните среди, на последователни сведения за развоя на знаменателните боеве. Той осмисля значението на информираността за тях като обединителен стимул в осъзнаване ролята на българската история и познаването на миналото за днешните родолюбиви и съзидателни пориви на съвременниците ни, пишейки в анотацията: "Книгата "Каймакь-Чалань" е предизвикателство към националната ни памет и поклон пред българската душа. От нас зависи да съществуваме не само на територията на картата, а да се обединим като народ - така, както предците ни са го направили преди сто години".

Присъстващите отнесоха в сърцата си спомена за развълнуваното слово на автора Красимир Узунов и екземпляри от първата част на двутомника.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: