ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Стълпотворение и оглушителни топове в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:57 / 16.07.2017Коментари (0)7576
© 24 часа
10 топовни салюта възвестиха в Пловдив пристигането на две светини - част от покрова и ризата на Божията майка, които с благословията на руския патриарх Кирил дойдоха в града и ще останат до 30 юли. Другата ценност, която митрополията получи, е копието на чудотворната икона на Богородица Всецарица. Тя дойде от Света гора. Осветена е във Ватопедския манастир, където се съхранява оригиналът. 

"Всеизвестно е, че тази икона много помага на онкоболни и ги цери. Нейни копия има и в Русия", обясни пред "24 часа" отец Емил Паралингов. Огромно множество се стече в катедралния храм "Св. Богородица" в 18 часа. На първа линия бяха депутатите Цвета Караянчева от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС. До тях застанаха областният управител Здравко Димитров, бригаден генерал Явор Матеев, зам.-кметът Розалин Петков. Всички целунаха ръка на митрополит Николай, който лично посрещна двете светини.

Най-напред в храма внесоха копието на чудотворната икона на Богородица Всецарица. Владиката застина и мигом коленичи, опирайки чело в земята. След това се изправи и взе светинята, вдигайки я високо. Двама военни веднага я поеха от ръцете му. След минути дядо Николай отново падна на земята, посрещайки ковчежето с част от одеждите и покрова на Божията майка. То беше поставено в специална стойка. 


Последва продължителен звън на камбани и разтърсващи топовни изстрели. Военният оркестър на пловдивския гарнизон засвири и поведе литийното шествие. Стотици миряни снимаха с телефоните си и се тълпяха да докоснат ковчежето и иконата. Одеждите на Божията майка са донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високопетровския манастир в Москва. "Те имат голяма чудотворна сила. Взети са най-напред от Назарет, а след това са пренесени в Константинопол. След разпада на Византия се съхраняват в Москва", разясни отец Марко Марков.

Стотици миряни очакват копието на Богородица Всецарица да ги избави от коварни болести. "То ще остане в Пловдивската епархия за вечни времена, за да помага на хората", допълни отец Паралингов. Монахини и богомолци протягаха ръце към одеждите и иконата. "Очакваме да донесат чудеса, единствено трябва да вярваме силно. Само допирът до тях е достатъчен", каза Лалка Иванова, която бе дошла от Калофер.

Литийното шествие премина по главната улица в Пловдив и стигна до митрополитския храм "Св. Марина". Там дядо Николай отслужи вечерня. Двете светини ще бъдат изложени там. В понеделник, когато се чества паметта на великомъченица Марина, владиката от 9 часа ще възглави литургията. В края й той ще обяви името на дарителя на копието на Богородица Всецарица.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Женски футбол
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: