ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Регионът около Пловдив спешно се нуждае от санитарна сеч за запазване здравето на горите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:41 / 25.07.2017Коментари (5)5042
© Капитал
Спешно са нужни санитарни сечи за запазването здравето на горите в регионите на Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик и Стара Загора. Тъй като земеделското министерство не разполага с нужния човешки ресурс, то ще предлага събраната дървесина само за 1 лв. на кубик с цел да стимулират частни предприятия и местни лесовъди да помогнат със сечта.

Проблемът

От Изпълнителната агенция по горите обявиха, че положението е критично поради масовото разпространение на корояди - насекоми, които унищожават горите в Южна България с бързи темпове. Подобни стресови периоди се случват периодично всеки 10-15 години като резултат от лоши метеорологични условия и патогени. От агенцията по горите определят сегашния като най-опасен. Само за периода между 2015 и 2016 г. съхненето на горите е нараснало близо три пъти (от 41 хил. дка през 2015 г. до 113 хил. дка през 2016 г.) А само до юли тази година засегнатите площи са колкото за цялата 2016 г.

"Положението тук е обезпокоително, но в много други места в България положението е по-зле. Петната на съхнещите гори нарастват с един метър всеки ден", съобщи в Ардино акад. Александър Александров. "За това трябва да лекуваме. Единственото лечение е сеч около сухите места. Трябва да обясним на останалите министерства, че е нужна спешна човешка намеса под формата на санитарна сеч."

Само в Пловдивската лесозащитна станция около 400 хил. дка гори са в опасност от изсъхване. Горите в региона са общо почти 5 млн. дка, 7% от които вече са унищожени от корояди и патогени. 

Засегнатите гори са на повече от 80 години, която се определя като пределна за тези изкуствени екосистеми. Още при засаждането е допусната грешка и горите са станали прекалено гъсти, затруднявайки изнасянето на наранени сектори от нея. Заедно с ниския брой на работна ръка поддръжката на горите в Южна България става минимална.

"Стимулиране" на частни предприятия

Държавната агенция може да извършва едва около 25% от сечта. За това главно те ще се опитат да стимулират частни предприятия чрез преференциалната цена от 1 лв. на куб. метър дървесина. Изпълнителната агенция по горите се надява лесовъдите сами да се включат в санитарното изсичане.

"Ако има частна гора с повреди, с които не може да се справи, за сметка на държавното горско стопанство се прави сеч, като после собственикът получава парите от реализираната дървесина." обясни служител на агенцията. "Тези, които не може да бъдат намерени, принудително ще се влезе в техния имот и проблемните гори да се изсекат. След което дървесината ще бъде продадена на средна продаваема цена и парите ще бъдат начислени по сметката на собственика на земята."

Областният управител на Смолян Недялко Славов сподели своите притеснения около човешкия ресурс за събиране на дървесината. "Това е отвъд физическите ни възможности. За това разчитаме изключително много на местното население и цената е изключително символична (1 лв. за куб. метър дървесина.) Целим да ускорим процеса на усвояване и инвентаризацията на тази дървесина, както и издаването на разрешителни за сечи", каза Славов.

Източник: в.Капитал








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Той се нуждае и от засаждане на нови дървета амааа
0
 
 
Вярно е, даже от пътищата се вижда, че проблема със съхненето на иглолистните гори е станал огромен. Ако се поразходи човек навътре в гората още по-страшно става. Честно казано, далеч по-рано май трябваше да се предприемат подобни мерки, защото сега вече засегнатите площи наистина са огромни и не знам как ще успеят да наваксат разпространението на тая зараза.
+1
 
 
моля всички мангали със каруци и щилки да започват....рџ?‚рџ?Ѓрџ?Ѓ
+2
 
 
Пак някой иска да намаже от евтина дървесина. Защо вместо да я продавате на безценица не използвате парите за залесяване с млади дръвчета и стимулиране на селското стопанство в пустеещите райони..
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: