ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пулмолози тренираха инвазивни методи върху кибер манекени в МУ-Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:40 / 30.07.2017Коментари (0)2242
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
За първи път в България в Пловдив се провежда първото двудневно персонализирано бронхоскопско обучение за специализанти по белодробни болести. Научните дейности и обучението се провежда в Медицинския симулационен тренировъчен център на МУ-Пловдив, който е най-съвременният у нас.

Това е първото по рода си обучение у нас, което се организира от Българското дружество по белодробни болести и Медицински университет-Пловдив. Директор на обучението е проф. д-р Димитър Костадинов - уважаван специалист, водещо име в бронхологията и интервенционалната пулмология, ментор на цяло поколение български пулмолози.

"Симулаторите помагат да намалим броя на медицинските грешки и затова трябва максимално да се използват в обучението на специалистите. МУ-Пловдив продължава надграждането на този център, има нови симулатори, има 3D принтер и други съвременни технологии. Максимално се възползвайте от тези иновативни технологии", заяви при откриването на обучението ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Той отбеляза, че комплексът, разположен на площ от 1007 кв. м., е уникален за страната и за Южна Европа и осигурява възможности от най-висок клас за обучение на докторанти и специализанти.

Доц. Петкова, председател на УС на БДББ, изказа специални благодарности за възможността, предоставена от Университета на специализантите по белодробни болести да овладеят нови знания и умения във високотехнологичната среда на центъра. Тя изтъкна приноса на чл.-кор. проф. д-р Костянев и неговия научен екип за професионалното израстване на пулмолозите у нас.

Като домакин, директорът на МСТЦ проф. д-р Благой Маринов посочи, че в центъра има различни типове симулатори, с които се усвояват както отделни манипулации, така и поведение при сложни клинични сценарии. Работи се с комплексни манекени, които са на практика кибернетични организми.

Въведение в програмата направи директорът на обучението проф. д-р Димитър Костадинов. Той посочи, че главната цел на това персонализирано обучение е създаването на навици, които да помогнат на специалистите да се справят със случаи в спешните центрове и в критични ситуации и да станат много добри експерти в бронхоскопията. 

Заниманията продължиха с цикъла "Основни понятия и диагностични методи в бронхологията", последваха идивидуални занимания на симулатор.

"Конфуций казва: виждам и забравям, чувам и запомням, правя и разбирам. Този Симулационен център е прекрасно олицетворение на тази максима. Тук нашите студенти и специализанти могат в 3D-виртуален свят да опитат всичко, което ще правят в бъдещата си практика. Основната цел на този център е да намали до минимум процента на медицинските грешки. Това е много мощен образователен инструмент, който дава възможност за летящ старт в клиничната практика.

С тази предварителна работа ние предпазваме специалистите от бъдещи грешки, даваме им самочувствие, даваме им технически сръчности. Това ще се превърне в образователен модел, то вече е абсолютно задължително на Запад - симулационно-тренировъчните центрове са задължителни и никой не може да влезе в клиничната практика, без да е сертифициран. С този център МУ - Пловдив се превръща в един от технологичните лидери на медицинското образование у нас. По своята комплексност, по своята модерност той е може би най-добрият в тази част на Европа.", каза още ректорът на Медицински университет-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Той допълни, че това е първият курс и е началото.
"Ние гледаме напред, имаме чудесни партньорски отношения с Българското дружество по белодробни болести, смятаме, че ще има поредица от подобни курсове с надграждащо ниво на сложност в различни области на пулмологията. Нашата идея е да имаме подобни курсове и с другите медицински научни дружества - специално тези симулатори, които имаме, дават прекрасни възможности за усъвършенстване на мини инвазивната ендоскопска и лапароскопска хирургия, която е една много трудна област.

Симулационните центрове са скъпо нещо, но те дават възможност да се прескачат нива, да се усъвършенстват много бързо модерните методики. Така нашите специализанти могат да навлязат в практиката с умения, със самочувствие и да грешат все по-малко и по-малко.", каза още проф. Костянев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: