ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В УМБАЛ "Свети Георги“ продължава кампанията за безплатни прегледи за рака на гърдата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:24 / 02.08.2017Коментари (0)6098
©
УМБАЛ "Свети Георги" продължава кампанията си за безплатни прегледи за профилактика, диагноза и лечение на рак и доброкачествени заболявания на гърдата. Тя стартира в края на миналата година и до момента в нея са се включили приблизително 750 жени. Прегледите извършва доц. д-р Ваня Узунова във Втора клиника по хирургия - по-позната като Клиника по гръдно-коремна хирургия.

От началото на кампанията да момента са открити няколко десетки доброкачествени и злокачествени образувания и на всички диагностицирани са извършени операции в клиниката, каза доц. Узунова. Тя е лекар-хирург с две специалности - "Обща хирургия" и "Гръдна хирургия", има и защитена дисертация за заболяванията на млечната жлеза.

Доц. д-р Ваня Узунова е специализирала във Франция и САЩ, където държавната политика в сферата на здравето е насочена към възможно най-ранно откриване на тумори. Идеята за настоящия скриниг се ражда не само по примера на профилактиката в тези държави, а и след поредица от случаи на български пациентки под 30-годишна възраст, които търсят помощ от доц. Узунова чак когато коварната болест вече е напреднал стадий.

В момента в България пациентките сами решават кога и дали да отидат на профилактичен преглед за скрининг на рак на гърдата, коментира доц. Узунова. Мамографските изследвания се препоръчват едва след 40-годишна възраст, а преглед при гръден хирург - веднъж в годината. Направленията от личните лекари обаче не стигат и понякога това е причината някои жени да отлагат или да се откажат от преглед, а след това и от мамографско или ехографско изследване. Кампанията на Втора клиника по хирургия на практика решава този проблем, като предлага безплатни прегледи - а те са първата стъпка в тази поредица от изследвания.

Ракът на гърдата е на първо място по заболеваемост от онкологичните болести при жените, но също така и именно млечната жлеза е органът, при който туморът може да бъде открит още в самото начало. На практика, ранното диагностициране определя и пълното излекуване, категорична е доц. Узунова.

Според нея всяка жена в полово зряла възраст трябва да прави профилактични прегледи при хирург-мамолог. След като прегледа пациентката той ще определи какви образни изследвания трябва да бъдат направени - мамографски, ехографски и др., както и дали има необходимост от хирургично лечение или наблюдение.

Доц. д-р Ваня Узунова, д.м., ще извършва прегледите всеки делничен ден във Втора клиника по хирургия на 11 етаж в Хирургичния блок на УМБАЛ "Свети Георги", на адрес бул. "Пещерско шосе" №66. Препоръчително да се направи предварително записване за преглед на тел. 0898 47 82 50.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: